Primarul orasului Bistrita, Ovidiu Cretu (PSD), a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul cu Agentia Nationala de Integritate, care il gasise incompatibil, sentinta fiind definitiva si irevocabila, ceea ce inseamna ca edilul ramane in functie, informeaza Mediafax.

Ovidiu CretuFoto: Agerpres

Potrivit Biroului de presa al ICCJ, instanta a admis, marti, recursul edilului impotriva deciziei Curtii de Apel Cluj, care daduse dreptate ANI in privinta incompatibilitatii primarului Bistritei.

"Se admite recursul declarat de Ovidiu Cretu impotriva sentintei Curtii de Apel Cluj. Se caseaza in parte sentinta atacata, in sensul ca admite actiunea formulata de reclamantul Ovidiu Cretu si dispune anularea raportului de evaluare emis de ANI. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei atacate. Definitiva", a precizat, miercuri, pentru agntia de presa citata, Biroul de presa al ICCJ.

Contactat telefonic, primarul Ovidiu Cretu a confirmat ca a castigat procesul cu ANI, fara a face alte declaratii.

In 23 septembrie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, s-a aflat in incompatibilitate in perioada 1 octombrie 2012 - 21 ianuarie 2013, intrucat a fost si reprezentant asociat persoana juridica in cadrul SC Business Park Bistrita Sud SRL, societatea care administreaza Parcul Industrial Bistrita Sud.

In ianuarie 2014, primarul Bistritei a pierdut la Curtea de Apel Cluj procesul intentat Agentiei Nationale de Integritate, care l-a declarat incompatibil.

"Este o situatie identica celei pe care a avut-o primarul municipiului Constanta, Radu Mazare. Dintr-o greseala a Registrului Comertului, in loc sa fie scris Mazare Alexandru, fratele lui care a fost votat de Consiliu, a fost scris Radu Mazare si ANI i-a dat incompatibilitate, cu toate ca cei de la Registrul Comertului si-au recunoscut greseala, ca si in cazul meu. Doi ani de zile s-a judecat Radu Mazare cu ANI, pana la urma a castigat. Acelasi lucru s-a intamplat aici. Eu am fost cel care a semnat adresa de inaintare a documentelor catre Registrul Comertului si acestia au inteles ca eu am fost delegat, neexistand niciun fel de hotarare. Au corectat greseala, au anuntat in scris, am fost cu respectiva adresa la ANI, au spus ca e in regula, ca e in ordine si m-am trezit dupa sase sau sapte luni ca mi-au dat solutia de incompatibilitate. Va urma un proces similar cu cel de la Constanta. Acest subiect pentru mine parea unul simplu si usor tratat pentru Curtea de Apel Cluj. Sentinta de acolo mi-a facut un mare bine, eram convins ca lucrurile vor decurge absolut firesc si ca justitia isi va spune cuvantul si o sa se termine problema. Sentinta data de Curtea de Apel m-a trezit. Traim intr-o altfel de lume, nu una idilica, si trebuie sa imi iau toate masurile pentru a-mi obtine dreptatea. Daca la Curtea de Apel aveam o sentinta favorabila, priveam lucrurile la fel de usor si sigur ANI ar fi facut recurs la ICCJ, iar acolo o sentinta contrara ar fi inchis lucrurile. Trebuie sa ma prezint competitiv in meciul cu ANI", spunea Cretu la vremea respectiva.

Ovidiu Cretu a trecut la ultima cale de atac, recurs inaintat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In 6 octombrie 2014, ICCJ a admis in principiu recursul si a fixat termenul de judecata pe fond a recursului la 27 ianuarie, cu citarea partilor, amanand pronuntarea pentru data de 10 februarie.

"Sunt in aceeasi situatie cu unul din procesele presedintelui Klaus Iohannis. Dansul a fost mandatat exact ca si mine sa depuna documentele pentru societatea care administreaza pietele la Sibiu. Eu am fost mandatat pentru acelasi lucru, insa pentru Parcul Industrial. Diferenta este ca el a castigat in prima instanta, eu am pierdut, dovada ca instantele judeca independent. Sunt convins ca, in situatia in care domnia sa va pierde procesul si va deveni incompatibil, voi pierde si eu, iar daca el castiga, ar trebui in mod firesc sa castig si eu", afirma Ovidiu Cretu la finalul anului trecut.

Ovidiu Cretu se afla la cel de-al doilea mandat de primar. De asemenea, el este presedinte executiv al PSD Bistrita.