Vasile Astarastoae nu s-a aflat in incompatibilitate in perioada in care era atat rector al UMF Iasi, dar si director al Institutului de Medicina Legala Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor atat la Iasi, cat si la nivel national, au stabilit magistratii Inaltei Curti de Justitie si Casatie, anunta Mediafax.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul Agentiei Nationale de Integritate, pastrand astfel o sentinta a Curtii de Apel Brasov, pe contencios administrativ, prin care s-a hotarat anularea raportului de evaluare intocmit de ANI, care constata o stare de incompatibilitate a lui Vasile Astarastoae.

ANI semnala ca el avea un cumul de functii care ar fi dus la o situatie de incompatibilitate - presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, al Colegiului Medicilor din Iasi, director al Institutului de Medicina Legala din Iasi si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi.

"Respinge recursurile declarate de parata Agentia Nationala de Integritate si de intervenientii Balaure Emil si Marinescu Gabriela impotriva Sentintei civile nr.113/F din 22 iulie 2014 a Curtii de Apel Brasov - Sectia contencios administrativ si fiscal, ca nefondate. Irevocabila", se precizeaza in minuta publicata pe site-ul ICCJ.

Pe de alta parte, in 26 martie, Vasile Astarastoae, trimis in judecata in aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat de Judecatoria Iasi la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind insa definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile.

A doua zi, el si-a dat demisia din functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, decizie care urmeaza sa intre in vigoare in 17 aprilie.

Totodata, in februarie 2015, Astarastoae anunta ca demisioneaza din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Astarastoae spunea ca nu si-a depus demisia anul trecut pentru ca oricum in acest an erau alegeri la UMF Iasi si ca urma sa fie ales un nou rector. Interimatul la conducerea UMF Iasi este asigurat de Dragos Pieptu, unul dintre prorectorii institutiei.