Statul roman a recuperat integral suma de 1.824.303,72 lei in dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)", in care sotii Nastase au primit o condamnare definitiva si irevocabila din partea judecatorilor ICCJ, la inceputul acestui an, potrivit raspunsului oficial comunicat de reprezentantii ANAF reporterului HotNews.ro.

Adrian NastaseFoto: Agerpres

Amintim ca in perioada 2002 – 2004, in calitate de premier al Romaniei, Adrian Nastase a garantat pentru numirea si mentinerea in functia de director al Inspectoratului de Stat in Constructii, a Irinei Jianu, pentru care a primit drept mita bunuri importate din China si alte foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de Euro.

Asadar, in dosarul in care a prejudiciat statul roman cu suma de 1.824.303,72 lei, completul de 5 judecatori au decis definitiv pe 6 ianuarie 2014 ca fostul premier Adrian Nastase sa fie condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita in forma continua, interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II a, b si c din Codul penal pe o perioada de 5 ani si alti 3 ani cu suspendare pentru santaj.

Alaturi de Adrian Nastase, au fost condamnate si Dana Nastase, care a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate, in timp ce Irina Jianu a fost condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare.

Totodata, instanta de judecata a decis, in acelasi dosar, confiscarea de la sotii Nastase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul in lei.

Urmarirea penala a inculpatilor din acest dosar a debutat pe 7 februarie 2006, iar la inceputul lunii noiembrie, a aceluiasi an, inculpatii din dosarul “Zambaccian I” au fost trimisi in judecata. Dosarul a fost finalizat in 3240 de zile de la inceperea urmaririi penale, prin condamnarea inculpatilor si recuperarea prejudiciului adus statului.