Fostul deputat PDL, Dan Pasat, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santaj de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 12 decembrie 2013. Pasat, fost deputat PNL trecut in februarie 2010 la PDL, a fost acuzat de DNA de comiterea a cel putin trei acte de santaj. ANAF nu a recuperat inca suma de 1.836.608,59 lei, procedura fiind, potrivit datelor obtinute de reporterul HotNews.ro, "in curs de derulare".

Dan PasatFoto: cdep.ro

"In cazul Pasat Dan procedura de recuperare a sumei de 1.836.608,59 lei este in curs de derulare. Intrucat in conturile bancare nu exista disponibilitati banesti organele fiscale au procedat la instituirea de sechestre pe actiunile detinute de catre debitor, precum si asupra terenurilor si imobilelor aflate in proprietatea acestuia. De asemenea s-au instituit masuri asiguratorii asupra unui numar de 23 terenuri care insumeaza 108,12 ha", se arata in raspunsul transmis de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala reporterului HotNews.ro.

Reamintim ca Dan Pasat, parlamentar de Giurgiu la data comiterii faptelor, ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.

Fostul deputat a fost condamnat definitiv de judecatorii ICCJ la 3 ani de inchisoare cu executare pentru santaj si operatiuni financiare incompatibile cu functia sa. Decizia a fost pronuntata la 979 de zile de la trimiterea in judecata.

Potrivit anchetatorilor, "in perioada 2009 - 2010, Dan Pasat, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa -SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt".

In plus, instanta a dispus in cazul lui Dan Pasat confiscarea sumei de 1,8 milioane de lei si l-a obligat la plata, impreuna cu ceilalti doi inculpati, a cate 5.000 de euro catre cele doua parti vatamate din dosar: Ionel Maria si Ionel Costin Ionut.