Fiscul nu a recuperat banii datorati de Relu Fenechiu in dosarul Transformatorul

de Red. Stiri     HotNews.ro


Relu Fenechiu
Foto: Agerpres
Fiscul nu a recuperat banii din dosarul lui Relu si Lucian Fenechiu, condamnati definitiv in ianuarie 2014 la plata catre compania SC Servicii Energetice Moldova S.A. sumei de 5.672.081 lei. Potrivit unui raspuns ANAF la o solicitare HotNews.ro, banii nu au fost recuperati pentru ca acestia nu sunt datorati statului, ci unei firme la care statul roman este actionar majoritar.

Fiscul arata ca, in schimb, a recuperat cheltuielile judiciare de 25.000 de lei:

"Potrivit dispoziţiilor sentinţei penale 702/12.07.2013 a instanţei de fond şi a Deciziei penale nr. 18/30.01.2014 a ICCJ, s-a dispus obligarea inculpaţilor Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai-Bogdan, împreună cu alţi inculpaţi, în solidar, în latură civilă, la plata către SC Servicii Energetice Moldova S.A. a sumei de 5.672.081 lei. Ca urmare, titlul executoriu menţionat mai sus cuprinde o creanţă ce derivă dintr-un prejudiciu adus SC Servicii Energetice Moldova S.A şi nu îndeplineşte condiţia pentru a fi calificată creanţă fiscală în sensul art. 110 pct. 3 lit. h din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003. În consecinţă, procedura de executare silită nu se circumscrie dispoziţiilor art. 136 -171 din ordonanţa menţionată mai sus ci prevederilor art. 622 şi următoarelor din CPC. Astfel, organul fiscal este competent a realiza procedura de executare silită doar în ce priveşte cheltuielile judiciare stabilite în valoare de 25.000 lei, sumă care a fost recuperată integral."

Reamintim ca fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv pe 30 ianuarie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul". Fratele liberalului, Lucian Fenechiu, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare in acest dosar.

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru ca, prin firmele sale, intre 2002 si 2005 ar fi cumparat transformatoare vechi din anii '70 si pe care le-a vandut ulterior ca noi catre Electrica Moldova (SISSE).

Procurorii sustin ca 99% din transformatoarele cumparate de stat au ramas in stocul Electrica Moldova fara sa fie folosite, ca produse vechi, iar prejudiciul estimat se ridica la peste 7,5 milioane de lei. Alaturi de Fenechiu, au fost trimis in judecata si directorii SISSE Moldova.

In acest dosar, Relu Fenechiu a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata (39 acte materiale) si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3673 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  De executare silita n-ati auzit ??? (Joi, 22 ianuarie 2015, 15:01)

  andreesanu [utilizator]

  Se pare ca nu exista nici un interes sa se recupereze paguba facuta statului de catre Fenechiu !!!.Asa cum Electrica este o companie a statului roman ,tot asa si ANAF este tot a statului roman care-i problema ???
 • +1 (1 vot)    
  Buna gluma cu actionaru majoritar care nu e statul (Joi, 22 ianuarie 2015, 15:03)

  Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

  ...coruptilor!
 • +1 (1 vot)    
  Mai ce smecherie! (Joi, 22 ianuarie 2015, 17:04)

  vali47 [utilizator]

  Daci daca o firma stat este pagubita ANAF se face ca nu-i treaba lui si hotul ramane cu banii.Sunt curios cine va fi sancționat pentru neducerea la indeplinire a unei hotarari judecatorești.
 • 0 (0 voturi)    
  la DIICOT e inregistrata o plangere care vizeaza f (Joi, 22 ianuarie 2015, 22:06)

  Stefan AlexandruIordache [anonim]

  la DIICOT e inregistrata o plangere care vizeaza fapte intamplate la Hidroelectrica ale caror consecinte sunt deosebit de grave(punerea in pericol s vietii locuitorilor din aval de Bradisor si distrugerea avutului public si privat urmare a deveresarii necontrolate iresponsabile de pe 29.07.2014 si tainuirea prejudiciatorilor gasiti responsabili in rapoartele de control intern aprobate chiar de Borza care insa s-a multumit doar sa rezilieze contractele respective pentru a incasa bonus de performanta din sumele necheltuite aferente uitand insa sa ia masurile legale de la cei gasiti responsabili pentru angajarea unor achizitii de lucrari, servicii si produse considerate inutile de semnatarii rapoartelor de control intern.
  S-a ajuns in situatia halucinanta ca Hidroelectrica care a platit pentru partea deja executata a acelor contracte reziliate de Borza sa nu se poata folosi vreodata de lucrarile si produsele pentru care a platit.
  DIICOT nu s-a trezit inca din anestezia administrata de Bica?


Abonare la comentarii cu RSS

Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de o sentinta definitiva care nu a fost pusa in aplicare? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva

zile de la sentinta definitiva
Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by