Camera Deputatilor a respins cererea de incepere a urmarii penale impotriva deputatului UDMR Laszlo Borbely, anunta B1 TV. Inainte de vot, deputatul UDMR a argumentat ca nu exista motive pentru inceperea urmaririi penale impotriva sa, in conditiile in care DNA a cerut redeschiderea dosarului in baza unui autodenunt.

Laszlo BorbelyFoto: 0-100.ro

Din cele 284 de voturi exprimate, 154 de voturi au fost impotriva cererii DNA, 125 au fost pentru inceperea urmaririi penale, iar 5 voturi au fost anulate. Comisia juridica a Camerei Deputatilor avizase favorabil inceperea urmaririi penale in cazul deputatului Laszlo Borbely. Votul a fost secret, cu bile.

UPDATE 23:00 Un oficial al Comisiei Europene a precizat, pentru Mediafax, referindu-se la decizia Camerei Deputatilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, ca Executivul de la Bruxelles nu comenteaza cazuri individuale, dar a subliniat ca va monitoriza indeaproape evolutiile.

Reprezentantul UDMR afirma insa miercuri ca nu exista motive pentru inceperea urmaririi penale pe numele sau.

Astfel, a argumentat el, atunci cand in 2012 s-a propus inceperea urmaririi pe numele sau si-a dat "imediat" demisa din guvern: "Am considerat ca nu trebuie sa cada suspiciuni asupra activitatii guvernului".

In sep 20123, Camera Deputatilor "a apreciat ca nu sunt intrunite actele constitutive ale inceperii urmarii penale" iar in ianuarie 2014 a primit oficial comunicarea de neincepere a urmarii penale, a continuat Borbely.

"La inceputul lui 2015 am aflat, din presa, evident ca s-ar cere o redeschidere a acestui dosar", a adaugat acesta, precizand ca a reusit sa vada ordonanta si documentatia care sta la baza cererii doar in 10 februarie.

"Pentru a redeschide un dosar e o cerinta obligatorie aparitia unui element nou. Fata de 2012 nu exista in plus decat acest autodenunt de o pagina al unui asa-zis intermediar care ar fi dat 50.000 de euro unei persoane necunoscute la o benzinarie care, conform declaratiei autodenuntatorului, trebuia sa ajunga la mine. Acest autodenunt apare in 29 decembrie 2014, la trei ani dupa presupusul eveniment", a subliniat Laszlo Borbely, care a sustinut ca documentul "are vicii majore ca sa poata fi acceptat ca element de deschidere a dosarului".

El a spus ca este "perfect de acord ca justitia trebuie sa isi faca treaba" dar "acest autodenunt in urma caruia nu au fost verificate minimele informatii constituie un abuz clar din partea unor procurori si e vorba de persoane, nu de activitatea unei institutii".

"Nu cer altceva decat in spiritul libertatii de constiinta sa judecati daca sunt intrunite sau elementele constituie ale redeschiderii acestui dosar", si-a incheiat el pledoaria.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut la inceputul lunii februarie sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea urmaririi penale in cazul fostului ministru Laszlo Borbely intr-un dosar mai vechi.

Dosarul acestuia a fost redeschis dupa ce au aparut elemente noi. Anterior, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunitatii. Conform DNA, deputatul Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului si Padurilor, este acuzat de savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta.