Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ii cere intr-o scrisoare deschisa presedintelui Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.

Calin Popescu TariceanuFoto: captura Antena 3

UPDATE Presedintele Senatului a facut in fata presei cateva precizari pe acest subiect:

  • Ne-am adresat presedintelui pentru ca noi consideram ca suntem in fata unei situatii extrem de grave.
  • In conditiile in care presedintele ICCJ acuza un cetatean obisnuit - atentie, aici nu mai vorbim de politicieni, si alte categoii sus-puse - acuza un simplu cetatean si se pune in miscare probabil intr-o maniera nu foarte transparenta Parchetul si dispune arestarea acelei persoane, care este privata de libertate peste 6 luni, in conditiile in care acuma avem o hotarare definitiva din partea Curtii de Apel Bucuresti ca este nevinovata, atunci incepem sa ne intrebam ce se intampla cu unele persoane, nu vorbesc de intreg sistemul de justitie, care sunt in varful a doua institutii cheie - ICCJ si DNA. Daca prin complicitatea lor ajungem la un astfel de abuz de putere de care vorbesc in continuu de cateva vreme incoace si iata se dovedeste ca asa este, atunci cred ca trebuie sa recunoastem cu totii ca problema nu este doar una marginala, care vizeaza anumite categorii, ci oricare cetatean.
  • Justitia nu este intarirea institutiilor represive care pot sa duca la astfel de abuzuri.
  • Este un semnal de alarma pe care ni l-m permis sa il tragem.
  • Este vorba de intreaga societate, de societatea civila care trebuie sa actioneze in fata unor astfel de abuzuri grave.
  • Arestarea, in loc sa se produca pe baza unor dovezi concludente, s-a produs pe baza unor suspiciuni, asa cum scrie in Codul Penal. Despre ce vorbim aici?
  • Aceasta scrisoare am facut-o alaturi de colegii mei senatori liberali.
  • Ceea ce face Senatul ca institutie este cu totul si cu totul altceva.

Tariceanu i-a mai cerut lui Iohannis sa solicite CSM inceperea unei anchete disciplinare la adresa lui Kovesi si Stanciu.

Tariceanu a semnat scrisoarea alaturi de alti parlamentari din partidul sau, printre care Daniel Barbu si Ioan Ghise. Reamintim ca DNA a cerut Senatului pana maine toate documentele legate de cazul Dan Sova, aparat din rasputeri de insusi Calin Popescu Tariceanu.

"Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, ve cerem, Domnule Preseditne, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghişe şi Nicolae Nasta.

"Exista in acest moment atat suspiciunea rezonabila, cat si indicii temeinice ca Presedintele ICCJ si Procurorul Sef al DNA au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala", au mai scris Tariceanu si colegii in scrisoarea publica.

Mai mult, Tariceanu ii cere lui Iohannis sa se alature Parlamentului in incercarea de mutilare a Codului de Procedura Penala, prin care mai multi parlamentari cer eliminarea arestului preventiv pentru infractiunile comise fara violenta si a inlocuirii "suspiciunii rezonabile" prin "indicii temeinice" ca preconditie pentru inceperea actiunii penale.

In curs de actualizare

Cazul Mariana Rarinca

Reamintim ca Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti pe 21 mai. Curtea de Apel a admis apelul femeii, dupa ce aceasta fusese condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare.

Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia.

Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.

"Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru 'datorii' platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia", arata DNA la 1 iulie.

Procurorii mai sustineau ca faptele pe care femeia intentiona sa le divulge cu privire la Livia Stanciu si la membrii familiei acesteia sunt imaginare, intrucat nici sefa ICCJ, nici sotul acesteia nu au avut si nu au vreo datorie fata de Mariana Rarinca.

Vom reveni cu amanunte