Democratia si statul de drept din Romania vor fi evaluate de catre 3 dintre semnatarii proiectului de lege privind raspunderea magistratilor: fostul membrul PDL Georgica Severin (PSD), udemeristul Pataki Csaba si Alexandru Fratean (PSD). La acestia se adauga un fost membru PCR Gabriela Cretu (PSD), un membru fondator al FSN Timotei Stuparu si Daniel Barbu, vicepresedinte al PLR si fost ministru al Culturii. Senatorii au adoptat, luni, infintarea unei comisii speciale pentru evaluare democratiei si a statului de drept din Romania, la propunerea presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce PNL a anuntat ca nu va face parte din aceasta comisie, au fost numiti 6 membri din partea coalitiei de guvernare.

Senatorii din comisia lui Calin Popescu TariceanuFoto: Colaj HotNews.ro
  • Hotnews.ro va prezinta in continuare profilul senatorilor care vor evalua starea democratiei si a statului de drept din Romania.

Georgica Severin

Georgica Severin

Foto: Senatul Romaniei

1. GEORGICA SEVERIN – senator ales in circumscriptia Prahova si vicepresedinte al PSD Prahova. Severin a devenit membru PSD dupa ce a fost suspendat din PDL in anul 2010 si este presedintele Comisiei pentru cultura si media.

Senatorul este unul dintre initiatorii proiectului legislativ pentru modificarea Art.96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Acesta presupune ca procurorul sau judecatorul va plati pentru orice achitare daca “a savarsit eroare judiciara cauzatoare de prejudicii”.

Georgica Severin a declarat, la sedinta Consiliului National al PSD din 20 martie, ca juristii PSD ar trebui sa propuna modificari ale Codului Penal fara sa se teama de eventualele critici aduse de ambasade.

“As vrea foarte mult ca noi, ca un partid de stanga, sa intelegem ca s-a gresit cu acel Cod Penal asumat al domnului Predoiu, iar juristii nostri sa vina cu propuneri prin care, fara jena ca vor tipa unele ambasade sau vor striga unii deontologi apropiati de vechea putere, s-o spunem extrem de clar ca avem nevoie de legi care sa faca dreptate si nu razbunare", a declarat senatorul PSD, potrivit Mediafax.

De asemenea, senatorul a afirmat ca exista o problema si cu privire la definitia traficului de influenta, care permite abuzuri din partea autoritatilor. "Sunt o serie intreaga de aspecte, iar practica din ultimul an, de cand avem acest nou Cod Penal, a demonstrat ca sunt mari probleme. O sa va dau un exemplu. Foarte multi judecatori, dar in special avocati si oameni de Drept, au spus ca este clar ca mersul acesta pe suspiciune rezonabila creeaza un teren extraordinar de mare de abuz. Citeam pe Internet un studiu legat de ceea ce inseamna suspiciune rezonabila. Caracterul subiectiv este atat de mare, incat practic orice cetatean pornind de la o simpla delatiune, poate intra in acest malaxor al suspiciunii rezonabile. Deci, eu cred ca n-ar fi rau daca ne-am intoarce la indicii temeinice, cum este normal, cum este firesc", a declarat Severin pentru RFI, la 24 martie. Georgica Severin prezinta arestul preventiv ca fiind "o formula prin care se incearca sa se obtina denunturi de la cei retinuti si arestati", in aceeasi declaratie pentru RFI.

Senatorul PSD-ist si-a aratat sprijinul si pentru fostul premier condamnat, Adrian Nastase. In contextul eliberarii fostului prim-ministru in 2014, Georgica Severin a afirmat, la emisiunea “100 de minute” de la Antena 3, ca Nastase ar fi “unul din cei mai importanti oameni politici ai Romaniei de dupa Revolutie, omul al carui merit principal in aderarea Romaniei la NATO si aderarea la UE nu-l putem uita si niciun manual de istorie nu-l va putea uita”.

Contactat de Hotnews in legatura cu numirea sa in Comisia speciala de evaluare a democratiei, Georgica Severin a declarat ca nu dispune de mai multe informatii in legatura cu comisia, iar o intalnire oficiala va fi organizata in curand.

Gabriela Cretu

Gabriela Cretu

Foto: Senatul Romaniei

2. GABRIELA CRETU – senator PSD, ales in circumscriptia Vaslui. Gabriela Cretu este in prezent senator al Romaniei. A ocupat functia de deputat in Parlamentul European din 2007 pana in 2009, cand si-a incetat activitatea de parlamentar european “dupa vointa colegilor”, scrie senatoarea in autoportretul verbal de pe blogul acesteia. Din septembrie 2009 pana in decembrie 2012, cand a fost aleasa senator, aceasta a fost reprezentanta a Senatului Romaniei pe langa insitutiile europene. Cretu a ocupat si functia de deputat intre anii 2004 si 2007.

In 2004, Ion Iliescu i-a acordat Ordinul Meritul pentru Invatamant in grad de Ofiter cu 7 zile inainte sa isi termine mandatul prin decretul 1097/2004.

Inainte de 1989, social-democrata a fost membra a Partidului Comunist Roman si dupa revolutie a facut parte din FSN, FDSN si PDSR, potrivit cv-ului publicat pe pagina sa de internet.

Senatoarea este autoarea a 10 carti printre care “Democratie Virtuala”, “Reinventarea stangii”, “Forta politica a femeilor” si “Femeile si politica la romani”.

Sotul Gabrielei Cretu este presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. Jurnalistii de la Adevarul scriu ca pesedistul “se mandreste cu trecutul sau de profesor de marxism si leninism” si ca este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu. Buzatu are un trecut politic similar cu al sotiei sale, facand parte dupa 1989 din FSN si mai apoi din PDSR. Acesta a ocupat fotoliul de deputat din 1992 pana in 2004.

In 2013, seful CJ Vaslui a fost singurul roman care a mers in Venezuela la funeraliile lui Hugo Chavez, fost presedinte marxist al Venezuelei, pe care il considera “un mare lider al stangii contemporane”, potrivit B1.ro.

Numele sotului senatoarea este legat si de unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie din judetul Vaslui, cel al arestarii lui Remus Mitrea Mitrea, fost director al Agentiei pentru Protectia Mediului. Mitrea ar fi platit 11 persoane din alte judete sa vina si sa voteze la alegerile locale dintre-o comuna pentru o ruda de-a sa si pentru Dumitru Buzatu, candidatul PSD de atunci la presedentia CJ Vaslui, scrie Adevarul. Procurorii sustin ca banii proveneau din spagi in valoarea de 1,5 milioane de lei.

Timotei Stuparu

Timotei Stuparu

Foto: Senatul Romaniei

3. TIMOTEI STUPARU – senator PSD, ales in circumscriptia Teleorman si secretar executiv al organizatiei judetene Teleorman a PSD. In 2004, a fost decorat cu ordinul “Meritul pentru Invatamant” in grad de ofiter de catre fostul presedinte Ion Iliescu prin acelasi decret ca si senatoarea Gabriela Cretu.

Timotei Stuparu este membru fondator al FSN si a ajuns pentru prima data in Parlament in legislatura 1990-1992. Senatorul este si primul presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. El este la cel de-al treilea mandat in legislativ.

Senatorul PSD este vicepresedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si membru al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, potrivit site-ului Senatului.

In ultimii trei ani, Timotei Stuparu a semnat 45 de initiative legislative, printre care se numara si legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor. A luat cuvantul in plen de 25 de ori.

Fratean Petru Alexandru

Fratean Petru Alexandru

Foto: Senatul Romaniei

4. PETRU-ALEXANDRU FRATEAN – senator PSD, ales in circumscriptia Mures.

Alexandru Fratean este unul dintre initiatorii unui proiect de lege privind raspunderea magistratilor care comit erori judiciare, alaturi de Cristiana Anghel (PC) si alti 45 de senatori. Conform proiectului, se modifica un articol potrivit caruia “dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile, statul se va indrepta, de indata, cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinsa sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”.

Senatorul PSD de Mures a fost in 2012 prefect al judetului Mures, director al A.D.I: Aqua Invest Mures intre 2010 si 2011, secretar de stat in cadrului Ministerului Muncii in 2009, presedinte a trei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara pentru accesare de fonduri europene intre 2007 si 2008, vicepresedinte al Consiliului Judetean Mures din 2004 pana in 2008 si director general al C.N. Romarm S.A (coordonator al Programului de restructurare al Industriei de Armament), potrivit biografiei senatorului postata pe site-ul Senatului.

Inainte de 1989, a participat la crearea primului avion cu reactie 100% romanesc – IAR 99, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Csaba Pataki

Csaba Pataki

Foto: Senatul Romaniei

5. PATAKI CSABA – senator UDMR, ales in circumscriptia Satu Mare. Agerpres precizeaza ca prima functie publica, ocupata de Pataki Csaba, a fost cea de consilier la Serviciul pentru Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Satu Mare, in anul 2000.Din 2000 pana in 2008, actualul senator a fost director al Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Satu Mare. La inceputul anului 2008, precum si in perioada 2010-2012, Pataki Csaba a fost numit subprefect de Satu Mare. Iar in 2012, senatorul UDMR a reusit sa devina presedintele interimar al UDMR Satu Mare, in urma demisiei lui Csehi Arpad.

Senatorul UDMR este membru a doua comisii parlamentare, Comisia juridica, de numiri, disciplina si imunitati si, respectiv, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala.

In calitatea sa de membru al Comisiei juridice, Pataki Csaba a provocat un blocaj in calea proiectului de hotarare privind incunviintarea arestarii preventive a lui Dan Sova la 2 iunie. Comisia juridica a Senatului e formata din cinci membrii liberali si cinci social-democrati, votul lui Csaba fiind decisiv pentru o hotarare.

Senatorul UDMR l-a insotit pe Ponta in turneul sau din tarile arabe de la sfarsitul lunii aprilie. Ponta a fost atunci criticat de catre presedintele Iohannis, acesta a declarat ca premierul a plecat ”pe cont propriu” in turneul pe care l-a efectuat in mai multe state arabe, si ca nu a discutat cu el in prealabil, adaugand ca acesta l-a informat cand a revenit in tara ca a avut ”niste discutii senzationale”, potrivit Mediafax.

Senatorul este unul dintre initiatorii proiectului legislativ pentru modificarea Art.96 din Legea 303/2004 privind statutului judecatorilor si procurorilor. Acesta presupune ca procurorul sau judecatorul va plati pentru orice achitare care a obligat statul sa plateasca prejudicii.

Potrivit site-ului stiripesurse.ro, Pataki Csaba a depus un amendament la proiectul legislativ de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala, in luna martie. Amendamentul senatorului PSD presupune introducerea unui articol suplimentar dupa art.240, care prevede ca pe durata deplasarii in spatiul public, inculpatul sa nu fie incatusat daca nu exista indicii temeinice ca acesta ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica.

Pataki Csaba a semnat propunerea legislativa care prevede pensii speciale pentru parlamentari. Intrebat de Hotnews de ce crede ca are nevoie Romania de o astfel de comisie, senatorul a declarat ca “Nu stiu, cred ca intrebarea asta trebuie sa fie pusa initiatorului comisiei.”. Iar despre functionarea acestei comsii a precizat ca membrii comisiei nu au avut inca o intalnire informala.

„Nu stiu, eu am citit memorandumul privind initierea comisiei, nu a avut loc inca o intalnire informala cu membrii comisiei." a declarat Pataki Csaba.

Daniel Barbu

Daniel Barbu

Foto: Senatul Romaniei

6. DANIEL BARBU – senator PLR, ales in circumscriptia Bucuresti, a candidat in 2014 din partea USL. Senatorul Daniel Barbu este unul dintre cei 255 de parlamentari care au semnat pentru proiectul de lege care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor. Acesta este membru al Comisiei pentru politica externa si a Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Contact de Hotnews.ro Daniel Barbu a declarat ca astfel de evaluari ale democratiei se fac si in strainatate, in tari precum Marea Britania, si sunt facute si in Romania de catre alte organizatii private sau de stat cum ar fi Freedom House sau de catre Insitutul National de Statistica. Intrebat care sunt punctele vulnerabile ale democratiei din Romaniei, acesta a dat ca exemplu prezenta scazuta la vot si pluralismul politic.

Senatorul a mai declarat ca pentru analizarea aspectelor care tin de domeniul juciar vor fi chemati pentru consultari si dezbatere liderii instiutilor de forta si magistrati daca va fi nevoie, dar si reprezentanti ai societatii civile si ai mediului academic. Intrebat daca prin chemarea in parlament a magistratilor nu se incalca in vreun fel Constitutia, acesta a raspuns ca comisia pentru evaluare a democratiei nu este una de ancheta, dand exemplu comisiei “Nana”, ci una de analiza si evaluare, iar magistratii nu vor fi audiati sau anchetati, ci doar chemati pentru consultari si dezbtare. Barbu a precizat ca daca va fi nevoie, membrii comisiei se vor deplasa la sediul insitutiilor pentru a se consulta cu liderii lor.

In prezent este vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de presedintele senatului Calin Popescu Taricenau. Daniel Barbu este specialist in istorie si stiinte politice, fiind profesor de Stiinte Politice la Universitatea Bucuresti. Politologul a mai fost consilier de stat in mandatul presedintelui Emil Constantinescu. . Acesta este profesor de Stiinte Politice in cadrul Facultatii de Stiinte Politice al Universitatii Bucuresti, fiind decan al acestei facultati intre 1994-2000 si 2002-2004.

In data de 7 august 2012 a fost numit consilier pe probleme de analiza politica al presedintelui interimar, Crin Antonescu, functie pe care a detinut-o pana pe data de 27 august. A mai fost consilier de stat al presedintelui Emil Constantinescu intre 1997-1999.

Daniel Barbu si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii in decembrie 2013, dupa ce la finalul unor manifestari denumite SpectActor de la Teatrul National din Craiova a facut o declaratie controversata in care se plangea ca bugetul pentru programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA reprezinta jumatate din bugetul pentru toate programele Ministerului Culturii.

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a declarat ministrul Daniel Barbu, potrivit Mediafax.

Background. Plenul Senatului a adoptat luni ,22 iunie, cu 66 de voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri, proiectul de hotarare privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania.

In hotararea privind constituirea Comisiei speciale se arata ca, in luna aprilie 2016, Comisia va prezenta Senatului raportul final asupra activitatii desfasurate, insotit de recomandari "de lege ferenda".

"Se constituie Comisia speciala pentru evaluarea starii de democratie si a statului de drept in Romania in scopul de a intocmi si de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti o evaluare amanuntita, analitica si obiectiva atat a calitatii practicilor si institutiilor democratice din Romania, cat si a modului in care puterile in stat functioneaza potrivit principiului constitutional al separatiei, echilibrului si controlului reciproc", se arata in proiectul de hotarare.

Potrivit hotararii, Comisia speciala are urmatoarele atributii: organizeaza dezbateri publice si consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, intocmeste o documentare extensiva cu privire la tematica aflata sub evaluare.

De asemenea, printre atributiile Comisiei se afla realizarea unui raport care va masura participarea si reprezentarea politica, densitatea si intensitatea retelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul fata de minoritatile de orice natura, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viata privata si securitatea colectiva, capacitatea de reglare a erorilor si abuzurilor institutionale, responsabilitatea politica, transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea deliberarii institutionale si a dezbaterii publice, independenta si impartialitatea sistemului judiciar, rigoarea si rationalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra institutiilor de forta, consistenta drepturilor si libertatilor individuale precum si a garantiilor constitutionale, formele si eficacitatea controlului cetatenesc asupra tuturor institutiilor si puterilor statului.

Tariceanu a facut anuntul cu privire la intentia sa de a infiinta aceasta comisie pe 8 iunie, in contextul atacurilor repetate la justitie si la trei zile dupa ce Victor Ponta a fost inculpat de DNA.