Deputatul PNL Radu Zlati a declarat joi ca sefii Procuraturii Generale si SRI folosesc tragedia din Franta pentru a pune presiune asupra Curtii Constitutionale (CCR), care are pe rol judecarea contestatiei pe care liberalii au depus-o cu privire la Legea securitatii cibernetice.

Radu ZlatiFoto: Arhiva personala

"Este intristator insa faptul ca factori de raspundere din fruntea unor institutii de forta ale statului roman, ma refer la conducatorii Procuraturii Generale si ai SRI, au gasit de cuviinta de a folosi tragedia care indoliaza societatea franceza pentru a pune presiune asupra Curtii Constitutionale, care are pe rol judecarea contestatiei pe care PNL a depus-o cu privire la Legea Securitatii Cibernetice", spune Radu Zlati intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

El spune ca CCR a respins deja ca fiind neconstitutionale prevederi ale Legii 82/2012 (Legea "Big Brother") si spera ca CCR sa respinga Legea securitatii cibernetice ("Big Brother 2").

"In contextul in care Curtea se afla in pronuntare, nu pot accepta ca judecatorii CCR sa fie supusi unor presiuni de orice fel, din partea oricaror factori institutionali din Romania, astfel incat o lege care, prin formulari ambigue, afecteaza libertatile fundamentale ale omului si cetateanului, sa poata fi impusa romanilor. Nici macar atunci cand sunt folosite imprejurari tragice, care mai degraba ar fi predispus la reculegere si la o adanca meditatie asupra activitatii proprii", considera deputatul liberal.

In opinia sa, inainte ca liderii institutiilor sa ceara inasprirea masurilor de urmarire a cetateanului, "sa prezinte societatii romanesti dovezi ca si-au facut curat in propria ograda".

"Cand coruptia este vazuta de catre cei mai multi romani ca fiind principalul element care conspira la siguranta statului roman, dar insusi conducatorul institutiei care lupta impotriva actelor de mare criminalitate si terorism este arestat pentru coruptie, bunul simt ne spune ca acelasi fenomen al coruptiei nu ar putea ocoli nici alte institutii de forta ale statului precum Procuratura, Serviciile Secrete, DNA, Armata. Inainte ca lideri ai acestor institutii sa ceara inasprirea masurilor de urmarire ale cetateanului, sa prezinte societatii romanesti dovezi ca si-au facut curat in propria ograda. Caci legi avem. Nu avem caractere care sa le puna in aplicare. Si nu doresc sa sacrific libertatea comuna sau cea individuala pe altarul securitatii, inainte de a fi sigur ca acest sacrificiu este necesar si ca va fi rasplatit prin obtinerea unui bine colectiv si individual mai mare", mai sustine Zlati.

El deplange tragedia care a lovit poporul francez si prezinta condoleante familiilor indoliate de actul iresponsabil si nejustificabil al teroristilor.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi, la sediul CSM, ca este nevoie neaparat de legea privind cartelele preplatite si retentia datelor si ca trebuie sa primeze dreptul la viata chiar cu diminuarea sau cu ingradirea in limite legale a dreptului la corespondenta si comunicare.