Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri ca in opinia sa, Legea raspunderii magistratilor ar trebui sa fie redactata de catre specialisti si nu de catre factorul politic.

"Propunerea noastra a fost ca proiectul de lege privind raspunderea magistratilor sa fie redactat de catre cei care participa la actul de Justitie pentru a nu fi interpretat ca o ingerinta intre puteri, un demers facut din partea Parlamentului. Probabil ca daca am accepta problema responsabilitatii deciziilor, atunci numarul erorilor judiciare, al abuzurilor, al proceselor de tot felul pierdute de Romania la CEDO ar scadea in mod simtitor. Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de procese pierdute la CEDO si nu intr-un singur an", a subliniat seful Senatului, in contextul intalnirii avute la Parlament cu reprezentantii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si ai Baroului Bucuresti.

Aminitim ca la Senat exista un proiect de lege pentru modificarea unor articole din statutul judecatorilor si procurorilor care a primit raport de respingere din partea Comisiei Juridice. Potrivit modificarilor din acest proiect, statul este obligat sa recupereze "de indata" prejudiciile cauzate de judecatori si procurori care, cu rea credinta sau grava neglijenta, au savarsit erori judiciare cauzatoare de prejudicii.

Vezi aici cine sunt initiatorii si parcursul legislativ

Alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se va indrepta, de indata, cu o actiune in despagubiri impotriva judecatoriului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii".

Alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate cazurile prevazute de prezentul articol este de zece ani".

Acest proiect de lege a trecut de Camera Deputatilor, ajungand in Senat. Deputatii au respins acest proiect pe 10 iunie, dupa ce in comisia juridica de la Camera presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, a sustinut respingerea proiectului, aratand ca este extrem de delicat si nu trebuie ca magistratii sa fie sanctionati pentru exercitarea functiei judiciare cu buna credinta. CSM a avizat negativ initiativa, motivand ca "doar o parte din cazurile in care statul roman este condamnat la Curtea de la Strasbourg pentru incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale consacrate prin Conventia Europeana se datoreaza magistratilor, restul datorandu-se altor institutii".

CSM mai remarca faptul ca se propune majorarea considerabila (de 10 ori) a termenului actual de prescriptie a dreptului la actiune, de la 1 an la 10 ani, fara, insa, a se oferi o justificare in acest sens. CSM a explicat in punctul de vedere ca "exercitarea dreptului la actiunea in regres trebuie sa fie lasata la latitudinea titularului actiunii - statul si sa nu devina o obligatie, asa cum se propune".

Proiectul de lege, initiat de senatori din toate partidele - PSD, PNL, PC, UNPR si UDMR - mai are un pas pana la adoptare. Comisia Juridica urmeaza sa intocmeasca un raport, avand termen luna septembrie, dupa care proiectul va ajunge in plen. Daca va fi votat, merge la promulgare.