Inspectia Judiciara (IJ) a clasat sesizarea referitoare la dosarul avand ca obiect retrocedarea operei lui Brancusi din Romania "Cumintenia pamantului", deoarece a intervenit prescriptia raspunderii disciplinare, dupa ce premierul Victor Ponta a acuzat o decizie gresita a judecatorilor in acest caz, potrivit Agerpres.

"In lucrarea privind retrocedarea operei lui Brancusi 'Cumintenia pamantului', Inspectia Judiciara, constatand ca a intervenit prescriptia raspunderii disciplinare, a dispus clasarea sesizarii din oficiu", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al IJ, Tamara Manea.

Sentinta civila in acest caz a fost pronuntata in anul 2008 si a ramas definitiva si irevocabila in 2010. Potrivit dispozitiilor legale, actiunea disciplinara nu poate fi exercitata daca au trecut mai mult de doi de la data la care a fost savarsita presupusa fapta.

In 2 octombrie, inspectorii IJ analizau posibilitatea sesizarii din oficiu cu privire la declaratiile lui Victor Ponta referitoare la instrumentarea dosarului avand ca obiect retrocedarea singurei opere a lui Brancusi din Romania - "Cumintenia pamantului".

"Analizam in ce masura aspectele din declaratia premierului ar putea atrage competenta IJ referitor la o eventuala raspundere disciplinara sau deontologica in materii in care IJ se poate sesiza din oficiu. Cu privire la posibilitatea atingerii adusa independentei sistemului judiciar prin declaratiile facute de prim-ministru, Inspectia Judiciara poate fi sesizata de Plenul CSM sau conducerea Consiliului", declara atunci Tamara Manea.

Anterior, premierul Victor Ponta a sustinut ca ar trebui sa aiba dreptul sa comenteze actul de justitie cel putin jurnalistii sau persoanele implicate direct in dosare. El a adaugat ca trebuie sa existe si o responsabilitate a magistratilor.

"Trebuie sa existe o responsabilitate a tuturor celor care gresesc - si m-am referit la cazuri concrete. Judecatorul de la Arad care a retrocedat un sat intreg si o padure, de exemplu, si chiar felicit DNA pentru ca s-a autosesizat. Alt caz, singura opera a lui Brancusi din Romania - "Cumintenia pamantului" - a fost retrocedata si, ca sa nu fie vanduta, statul trebuie sa plateasca 20 de milioane de euro. Fiecare roman va da un euro pentru ca, din punctul meu de vedere - va stabili CSM daca e asa -, un judecator a dat o decizie gresita. I-am cerut ministrului sa sesizeze CSM si, daca va spune ca judecatorul nu a gresit, imi cer eu scuze. Daca nu, judecatorul trebuie sa plateasca", declara prim-ministrul.