Justitia isi desfasoara activitatea independent de alegerile prezidentiale, iar magistratii nu judeca in raport de ceea ce se discuta in timpul campaniilor electorale, a declarat, vineri, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu.

"Justitia isi face activitatea si isi desfasoara activitatea independent de tipul de campanie care se deruleaza in jurul ei. Si cred ca acesta este lucrul esential care trebuie inteles de catre toata lumea. Nu desfasuram activitate de judecata, nu judecam in raport de ceea ce se discuta in timpul campaniilor electorale. Judecatorii judeca dosarele in raport de probele pe care le au in cauza respectiva, sigur, respectand niste termene procedurale, care sunt impuse tot de catre legiuitor, respectand, intr-adevar etapele", a spus Livia Stanciu, potrivit Mediafax.

Presedintele ICCJ a adaugat ca liderii politici "au depasit gradul admisibilitatii" in aceasta campanie pentru alegerile prezidentiale

"I-am incurajat insa intotdeauna pe colegii mei ca, independent de activitatile pe care le realizeaza - fie ei, in mod direct, de aparare a reputatiei profesionale, fie prin sesizarea, sa zicem directa, din oficiu de catre CSM a Inspectiei Judiciare si prin acele comunicate de presa care apar -, independent de acest lucru, ei trebuie sa-si continue activitatea de judecata, care se deruleaza doar in salile de sedinta", a mai spus presedintele instantei supreme.

Livia Stanciu a subliniat ca judecatorii nu tin cont de ce se intampla in afara salii de judecata.

"Nu tinem cont, va spun din start, de nimic din ceea ce se dezbate in afara salii de sedinta, chiar daca de foarte multe ori sunt si lucruri care sunt prezentate trunchiat prin raportare la ceea ce anume desfasoara judecatorul", a conchis presedintele ICCJ.

  • Sefa ICCJ spune ca nu sunt abuzuri in cazul martorilor adusi cu autocarele pentru a fi audiati

Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a mai declarat vineri ca faptul ca martori din dosarul privind fraude la referendum au fost aduse la audieri cu autocare nu reprezinta un abuz, precizand ca a intrebat daca numarul acestora nu este prea mare, dar i s-a spus ca audierile vor fi scurte, transmite Mediafax.

"Nu sunt judecatorul cauzei. (...) Si eu am pus o intrebare daca nu cumva numarul este destul de mare, mergand pe aceasta idee, ca se face un calcul estimativ, cate minute iti trebuie pentru legitimarea omului respectiv, cate minute iti trebuie pentru audierea lui. Mi s-a spus ca audierile vor fi scurte, sintetice, determinate de obiectul judecatii cauzei respective si ca exista posibilitatea obiectiva ca intr-un termen rezonabil, astazi, sa poata fi finalizate audierile acelea, pentru ca si cetatenii sa ajunga totusi la o ora normala la locul de domiciliu", a spus presedintele ICCJ.

Judecatoarea Livia Stanciu a precizat ca a fost informata cu privire la desfasurarea de forte in cazul audierilor de vineri din dosarul privind fraude la referendumul din 2012.

"Colegii mei m-au informat cu privire la aceasta situatie si in acelasi timp mi-au si solicitat sprijinul, intrucat noi avem un protocol incheiat cu Jandarmeria Romana, pentru a putea asigura un efectiv de jandarmi care sa poata, intr-adevar, sa asigure desfasurarea activitatii de judecata la Curtea Militara de Apel. Si vedeti ca am apelat, tot in baza protocolului pe care-l avem incheiat cu Curtea Militara de Apel, pentru desfasurarea activitatii de judecata intr-o sala de sedinta mult mai mare, care sa dea posibilitatea realizarii in conditii de solemnitate a sedintei respective de judecata", a spus presedintele ICCJ.

Livia Stanciu a adaugat ca au fost luate masurile necesare pentru ca persoanele audiate in aceasta cauza sa fie transportate inapoi la domiciliile lor, intr-un timp rezonabil.

"Vreau sa se inteleaga ca s-au derulat discutiile cu cei de la inspectoratele judetene de politie, ca oamenilor sa li se aduca la cunostinta ca in momentul finalizarii activitatii de judecata, vor fi dusi cu aceleasi autocare inapoi la locurile de domiciliu", a spus presedintele ICCJ.

***

Judecatorii instantei supreme au audiat, vineri, aproape 200 de persoane din judetele Gorj, Teleorman si Vrancea, citate ca martori in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, in care sunt judecati vicepremierul Liviu Dragnea si alti peste 70 de inculpati. Acestea au fost aduse cu autocare din cele trei judete la sediul Curtii Militare de Apel Bucuresti, unde s-a desfasurat sedinta de judecata.

La termenul din 3 octombrie, judecatorii instantei supreme au stabilit ca in 24 octombrie sa fie audiati toti martorii, pentru ca multi dintre acestia sunt persoane in varsta sau cu probleme grave de sanatate, care nu ar trebui "puse pe drumuri" in perioada rece a anului.

Si la acel termen au fost audiati martori, multi dintre acestia fiind persoane varstnice, cu probleme de sanatate. Instanta nu a putut lua declaratia a doi martori care au probleme cu auzul, si nici pe cea a unei varstnice care s-a simtit rau in sala de judecata.

In aceste conditii, presedintele completului de judecata a stabilit ca la urmatorul termen sa fie chemati toti martorii care au mai ramas de audiat in acest caz, astfel incat sa nu se creeze vreo situatie in care persoane varstnice sau bolnave "sa fie puse pe drumuri in toiul iernii".