Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat miercuri ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu lansate in spatiul public in cadrul unei emisiuni televizate, pe 9 septembrie, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, scrie Agerpres. CSM s-a referit in special la afirmatia sefului statului potrivit careia "decizii ale unor procurori au fost controlate de un ziarist important".

Potrivit unui comunicat, plenul CSM a admis ca intemeiata cererea de aparare a independentei sistemului judiciar in raport cu afirmatiile publice ale presedintelui Basescu formulate in emisiunea 'Sub semnul intrebarii', difuzata de postul de televiziune B1 TV la data de 9 septembrie, declaratii care au fost preluate ulterior de mass-media.

"In cadrul emisiunii anterior amintite, domnul Traian Basescu a facut afirmatii in sensul ca 'decizii ale unor procurori au fost controlate de un ziarist important'. Acesta a facut si aprecieri la adresa justitiei, a numirilor in functii a procurorilor, a implicarii puterii politice si executive in infaptuirea actului de justitie, precum si la necesitatea epurarii sistemului de elementele corupte. In acest context, domnul Traian Basescu a vorbit despre 'coruptie si control politic asupra judecatorului', despre reminiscentele vechi care s-au transferat si generatiei noi din sistemul judiciar, afirmand ca 'sunt unii la care din cauza incorectitudinii unor procurori nu s-a mers pana la capat, pentru ca la un moment dat a intervenit cineva din sistemul putred, din sistemul vechi'', se precizeaza in comunicat.

Plenul CSM a dispus pe 23 septembrie sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la afirmatiile presedintelui Basescu. In urma verificarilor, s-a stabilit ca din declaratia presedintelui Romaniei si din datele furnizate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT nu rezulta suficiente indicii care sa conduca la identificarea procurorilor despre a caror conduita s-a pronuntat seful statului si nici pentru verificarea veridicitatii afirmatiilor.

"S-a apreciat ca in cazul in care presedintele Romaniei face afirmatii publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestand neincredere in independenta si impartialitatea unor magistrati, cu atat mai mult, ceilalti cetateni implicati in desfasurarea procedurilor judiciare, in calitate de parti ori subiecti procesuali, sunt influentati sa-si piarda increderea in justitie. Chiar si in cadrul discursurilor politice, in aspectele care vizeaza autoritatea justitiei, trebuie sa se tina seama de rolul care revine puterii judiciare si de necesitatea de a se pastra increderea cetatenilor in actul in actul de justitie, in scopul protejarii magistratilor de atacurile lipsite de fundament venite din partea oricarei persoane", se mai arata in comunicatul CSM.

In urma concluziilor verificarii efectuate de Inspectia Judiciara, plenul CSM a apreciat ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu "sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".