Judecatorul Horatius Dumbrava a spus marti, in cadrul sedintei plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca politicienii si persoanele publice ar trebui sa fie obligati sa demisioneze daca ataca independenta justitiei, el cerand sprijinul presedintelui Klaus Iohannis pentru asigurarea "instrumentelor necesare" in acest scop, transmite Mediafax.

"Simplele comunicate de presa ale CSM nu ajuta. Ele, sigur, pot fi sanctiuni morale, (...) dar, si am mai spus acest lucru de mai multe ori, este nevoie sa avem un sistem de sanctionare concret, de la sanctiuni contraventionale la chiar interzicerea acelor politicieni sau inalti demnitari publici care ataca independenta justitiei", a sustinut Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), adresandu-i-se presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, prezent si el la sedinta plenului.

Mai mult, Horatius Dumbrava a propus ca cei care aduc atingere actului de justitie sa fie suspendati din functii sau chiar sa fie obligati sa-si dea demisia.

"Atacurile la adresa independentei justitiei au crescut in 2014. Potrivit cifrelor oficiale, au crescut cu 30% cererile de apararea independentei justitiei, ca si sesizarile din oficiu, fata de 2013, ceea ce spune foarte multe despre presiunile asupra carora au fost supusi procurorii si judecatorii, in anumite contexte, in 2014. Este necesar si va solicit ferm sprijinul ca justitia sa aiba acele instrumente necesare sa stopeze sau macar sa diminueze astfel de atacuri", i-a mai spus Dumbrava sefului statului, in acelasi context.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, tot la sedinta plenului CSM, ca rolul si responsabilitatea sa este sa se asigure ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, unde numirile ii revin in competenta, el aratand ca "un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie".

"Cu alte cuvinte, un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie. Este, insa, rolul si responsabilitatea mea sa ma asigur ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, acolo unde numirile imi revin in competenta. Mai departe insa, performanta de caz si de sistem este responsabilitatea exclusiva a acesteia. Este de datoria mea sa arat, totodata, ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Institutiile nu 'apartin' conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice. Asadar, institutiile trebuie consolidate si aparate in ansamblu, si aici ma refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul General, DNA si DIICOT", a spus presedintele Klaus Iohannis, care a prezidat sedinta CSM, prima la care participa de la preluarea functiei de sef al statului.

Klaus Iohannis a mai spus ca procurorul general al Romaniei ar trebui sa fie membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General sa aiba drept de initiativa legislativa, pentru ca reprezinta institutii de aplicare a legii si guvernare a Constitutiei.

Seful statului a participat la prezentarea Raportului de activitate al CSM pe 2014 si a plecat dupa aproximativ doua ore.

Membrii CSM urmeaza sa isi aleaga noua conducere. Judecatorii Alexandru Serban si Marius Tudose Badea candideaza pentru functia de presedinte al CSM, in timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a inscris pentru cea de vicepresedinte.