Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a propus joi in plen suplimentarea ordinii de zi cu sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul afirmatiilor presedintelui Senatului privind o eventuala sesizare a Inspectiei Judiciare in cazul declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis referitoare la Varujan Vosganian, informeaza Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"A fost declaratia domnului presedinte al Senatului Romaniei, care solicita CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si declaratiile procurorului general legate de ridicarea imunitatii parlamentare a senatorului Varujan Vosganian. Cred ca putem analiza acum in plen daca sesizam sau nu Inspectia Judiciara", a spus Horatius Dumbrava, la inceputul sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dumbrava considera ca se impune sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile lui Tariceanu, avand in vedere ca afirmatiile sefului Senatului prezinta "gravitate".

"Dumnealui spune ca traim in republica procurorilor, ca justitia se imixtioneaza in activitatea Guvernului", a sustinut Dumbrava.

Membrii CSM au votat suplimentarea ordinii de zi, rezultatul alegerilor urmand sa fie stabilit la sfarsitul sedintei, dupa numararea voturilor.

"Consider ca CSM ar trebui sa sesizeze Inspectia Judiciara in acest caz, asa cum o face si atunci cand unii politicieni critica nepermis puterea judecatoreasca. Dupa alegerile de anul trecut mi-am propus sa ma abtin de la orice critica la adresa Presedintelui ales. Punctul de vedere exprimat mai sus nu se vrea a fi in niciun caz o critica la adresa Presedintelui. El deriva insa din necesitatea ca, in calitatea mea de Presedinte al Senatului Romaniei, sa apar rolul acestei institutii fundamentale a democratiei in arhitectura constitutionala si sa subliniez pozitia sa independenta si legitima in raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu, si nu intr-un caz particular", declara Tariceanu, in 14 februarie.

Calin Popescu Tariceanu afirma, la acel moment, ca, in realitate, dosarul in care este implicat Varujan Vosganian, si pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se refera la presupuse fapte de coruptie ale unui senator, "ci pune in discutie o decizie politica a unui ministru in functie, concretizata printr-o hotarare de Guvern".

"De aceea pot sa afirm ca un vot in favoarea cererii procurorului general, asa cum isi dorea si presedintele, ar fi creat precedentul potrivit caruia orice decizie a Executivului (deci, potential si a presedintelui) si a oricarei autoritati publice ar fi putut fi cenzurata in viitor de catre procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru ca el ar fi deschis calea spre transformarea Romaniei intr-o republica a procurorilor", sustinea Tariceanu, dupa ce parlamentarii au votat impotriva ridicarii imunitatii lui Varujan Vosganian.

Presedintele Klaus Iohannis a scris, in 12 februarie, pe Facebook, ca se astepta ca Senatul sa incuviinteze cererea de incepere a urmaririi penale in cazul senatoului PNL Varujan Vosganian, precizand ca votul senatorilor arata ca nu s-a inteles pe deplin necesitatea schimbarii.

"Ma asteptam ca Senatul sa incuviinteze cererea DNA de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arata ca nu s-a inteles inca pe deplin necesitatea schimbarii pentru care am pledat atat la consultarile cu partidele politice parlamentare, cat si in recentul discurs tinut in plenul Parlamentului", a aratat, in postarea sa pe Facebook, presedintele Klaus Iohannis, aflat atunci la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European.