Cinci ONG-uri considera ca, prin votul de marti cand Dan Sova a fost scapat iar de colegii sai, "Senatul României l-a pus mai presus de lege pe senatorul Dan Sova, in dispretul unor decizii ale Curtii Constitutionale".

"Senatorii continua astfel politica arbitrara, lipsita de criterii obiective, privind incuviintarea cererilor DNA, in ciuda angajamentelor publice luate la inceputul anului de liderii celor mai importante partide parlamentare", sustin ONG-urile Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social si Centrul de Investigatii Media.

"Ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la avalansa de initiative legislative de modificare a Codului de procedura penala, precum si a legislatiei anticoruptie si de promovare a integritatii. Odata adoptate, modificarile propuse ar avea consecinte grave asupra eficacitatii in combaterea coruptiei si a infractionalitatii in general. Constatam cu ingrijorare si resurgenta atacurilor motivate politic la adresa unor magistrati cu pozitii de conducere in sistemul judiciar. Parlamentari si oficiali guvernamentali de rang inalt continua sa faca declaratii cu referire la cazuri aflate pe rol, inclusiv pe rolul instantei supreme. Dupa cum au subliniat constant rapoartele MCV si concluziile numeroaselor anchete ale Inspectiei Judiciare, asemenea atacuri si declaratii sunt de natura a aduce atingere independentei justitiei", se mai arata in comunicatul comun al celor cinci organizatii neguvernamentale.