Exista documentatie in faza incipienta pentru extinderea liniei de cale ferata pana in Aeroportul Henri Coanda si construirea unui terminal de cale ferata sub aeroport, sustine Ministrul Transporturilor Iulian Matache intr-un interviu acordat HotNews.ro. Cu toate acestea, oficialul nu ofera un termen concret, in schimb precizeaza ca in acelasi timp se intentioneaza si implementarea Magistralei 6 de metrou care sa faca legatura cu aeroportul din nordul Capitalei.

Calea ferata si Aeroportul OtopeniFoto: Hotnews

Video realizat cu echipament Nikon

Reporter: S-a vorbit foatre mult de realizarea magistralei de metrou M6 pana la Aeroportul Otopeni. Pe de alta parte, CFR are o linie care ajunge foarte aproape de Aeroport. De ce nu este extinsa aceasta linie pana in aeroport astfel incat sa exista o legatura rapida si directa intre Gara de Nord, un punct central al orasului, si Aeroport? Pana la urma, am discuta de un proiect mult mai ieftin si usor de implementat decat o magistrala de Metrou.

Matache: Legatura aeroportului cu Bucurestiul se face astazi pe rutier, prin mijloacele de transport in comun sau fiecare ajunge cu masina. Sunt cele doua solutii care ar lega aeroportul. Una e prin acea linie de metrou la care anul asta finalizam documentatiile tehnice si apoi vedem de unde gasim resursa financiara pentru ca o parte o avem, dar trebuie sa mai gasim.

In ceea ce priveste legatura feroviara, asa cum a functionat ea pana nu demult, nu cred ca era o solutie exceptionala: transbordarea de pe marginea rambleului caii ferate intr-un microbuz la gara.

Solutia pentru care exista o documentatie, in faza incipienta este adevarat, este extinderea liniei de cale ferata pana in aeroport si construirea unui terminal de cale ferata care, din punctul meu de vedere, ar trebui sa deserveasca si viitoarea linie de metrou.

Reporter: Pana la urma discutam concret despre acest proiect?

Matache: Da, discutam despre acest proiect ca un lucru concret.

Reporter: Si daca ar fi sa va intreb de niste termene?

Matache: Nu ma puneti sa va dau termene. Toate aceste termene ar trebui sa ni le dea companiile. Incepe sa-mi fie greu sa va dau termene pentru ca vedeti si dvs ca toate licitatiile din Romania se contesta si asta inseamna ca imi poate arunca termenele pe care le dau de pe un an pe altul.

Reporter: Dar e un proiect pe care si-l asuma Ministerul? Sa extinda linia de cale ferata pana in Aeroport?

Matache: Da, avem in vedere sa asiguram legatura de la Aeroportul Otopeni si pe cale ferata pana in Bucuresti, pana la Gara de Nord.

---

In prezent, calea ferata se opreste la circa 800 de metri de terminalul Aeroportului International Henri coanda, intr-o halta improvizata in camp.

Traseul viitoarei linii de metrou (mov) si traseul actualei linii CF (rosu)

Traseul viitoarei linii de metrou (mov) si traseul actualei linii CF (rosu)

Foto: Hotnews

Pana nu demult, CFR opera curse regulate din Gara de Nord si pana in aceasta halta de unde pasagerii erau dusi mai departe la aeroport prin microbuze. Cum linia nu a beneficiat de succes, cursele au fost anulate.

Despre extinderea actualei linii de cale ferata pana in terminalul aeroportului a discutat in urma cu cativa ani si fostul ministru al Transporturilor de atunci Relu Fenechiu. Potrivit acestuia, investitia necesara ajungea la cateva sute de milioane de euro, semnificativ mai putin decat cele 1,2 miliarde de euro estimate a fi necesare pentru implementarea magistralei de metoru M6.

Detalii, aici: Linie de metrou pana la Otopeni sau tren?