Master Planul General de Transport (MPGT), documentul strategic pentru investitiile din domeniul transporturilor pe urmatorii 15 ani a fost transmis de catre Ministerul Transporturilor pentru a fi adoptat printr-o Hotarare de Guvern. Documentul cotnine principalele proiecte de autostrazi, drumuri expres, investitii in cai ferate si cai navale pe care are nevoie Romania sa le implementeze, insa vine cu partea negativa a paharului. Numai pe rutier, pana in 2020, sunt planificate proiecte in valoare de 13 miliarde de euro, dar exista fonduri disponibile doart pentru o treime. Pentru 2020-2030, doar jumatate din fondurile necesare pot fi identificate.

Proiectele rutiere in Master Planul de TransportFoto: MT

Descarca de aici Sinteza MPGT (.pdf, ~1MB)

Descarca de aici Strategia de Implementare a proiectelor din MPGT. (.pdf, ~7MB)

Pe sectorul rutier, cel mai voluminos dintre domeniile tratate in Master Plan, strategia prevede pana in orizontul 2030 nu mai putin de 11 autostrazi si 19 drumuri expres, la pachet cu alte zeci de modernizari de drumuri actuale si variante de ocolire.

Per total, pe toata perioada acoperita de Master Plan, sectorul rutier are planificat investitii unde ar fi necesare fonduri de circa 27 miliarde de euro ce se impart dupa cum urmeaza: autostrazi (13,3 mld. euro), drumuri expres (10,8 mld euro), alte drumuri si reabilitari (2,5 mld euro) si variante ocolitoare (0,46 mld euro). Cu toate acestea, majoritatea fondurilor necesare nu pot fi identificate.

Foto - HARTA proiectelor rutiere din MasterPlanul de Transport:

Foto - Autostrazile planificate conform MPGT:

Foto - Drumurile expres conform MPGT:

----

Prioritatile pana in orizontul anului 2020 pe rutier

Autostrazile Sibiu - Pitesti, Comarnic - Brasov, Tg Neamt - Iasi - Ungheni, Pitesti - Craiova, legatura A3 de langa Cluj pana la Bors, finalizarea actualelor autostrazi in constructie, modernizarea Centurii Sud a Capitalei, precum si drumul expres pe relatia Nord-Sud in Moldova (Ploiesti-Buzau-Bacau-Pascani) sunt principalele proiecte rutiere planificate pe perioada 2014 - 2020 (cu extindere cativa ani si dupa acest termen pentru implementare).

Foto - Proiectele rutiere planificate pentru perioada 2014 - 2020:

Pentru perioada 2014 - 2020, doar 1/3 din fonduri exista pentru proiectele din sectorul rutier

Documentul stabileste ca pentru implementarea tuturor proiectelor aferente perioadei de programare 2014 - 2020 doar pe rutier e nevoie de circa 12,8 mld euro, iar totalul fondurilor disponibile ajunge doar la 4,6 mld euro (fonduri europene, cofinantari si alocari bugetare). Cu alte cuvinte, ramane un deficit de acoperit de 8,21 mld euro, suma pe care Romania are sanse minime s-o poata garanta din imprumuturi sau din alte surse.

Mai exact, fata de ce-si propune sa realizeze, statul roman dispune de resurse financiare doar pentru o treime.

Foto - Fondurile necesare pentru investitiile rutiere in perioada 2014 - 2020 si deficitul calculat:

Pentru 2020-2030, jumatate din fondurile necesare nu sunt identificate

Situatia e similara si pentru perioada 2021-2030 unde deficitiul de fonduri este apropae jumatate din cat prevede MPGT-ul pentru toate investitiile. Pentru perioada 2021-2030 strategia de implementare preconizeaza un total de 16,7 miliarde de euro necesari pentru toate proiectele pe rutier, dar cu toate acestea circa 7,9 miliarde nu pot fi identificati ca sursa de finantare, deci sunt trecuti ca deficit.

Foto - Proiectele rutiere planificate pentru perioada 2020-2030:

---

Pe sectorul feroviar, 25 de mari proiecte - Din nou finantare insuficienta...

Pe sectorul feroviar MPGT-ul prevede 25 de proiecte de modernizare a caii ferate care au un cost estimat la peste 10 miliarde de euro.

Pentru perioada 2014-2020, strategia de implementare prevede proiecte cu o valoare cumulata de 6,7 miliarde de euro, din care din fondurile europene si bugetare pot acoperi doar 4,1 miliarde. Cu alte cuvinte, circa 2,6 miliarde raman trecuti ca deficit de finantare.

Foto - Proiectele feroviare trecute in MasterPlan: