Romania risca sa incheie anul 2016 cu zero kilometri noi de autostrada inaugurati, asta desi 15 km de autostrada A1 Lugoj - Deva, Lotul 2 sunt finalizati, dar au ramas nedeschisi circulatiei pentru ca exista "aspecte de natura juridica" ce impiedica receptia partiala a lucrarilor de catre Compania de Drumuri. Cei 15 km au fost promisi in repetate randuri de-a lungul anului si de catre seful de la Drumuri si de catre ministrul Transporturilor si, daca ar fi deschisi traficului, s-ar lega direct la restul de 146 km de autostrada de la Lugoj si pana la Nadlac, la granita cu Ungaria.

A1 Lugoj - Deva, Lot 2 - portiunea finalizataFoto: Captura YouTube

Sursa video: Asociatia Pro Infrastructura ( Facebook / Youtube)

Tronson gata, "la cheie", dar ramas in continuare inchis traficului

Aproximativ 15 km din autostrada A1 Lugoj - Deva, Lot 2, intre nodurile Dumbrava si Margina, sunt gata "la cheie", dar "exista pericolul ca CNAIR sa nu deschida circulatia anul acesta din motive birocratice", avertiza Asociatia Pro Infrastructura (API) in urma cu cateva zile, publicand si un video din avion cu tronsonul finalizat, dar care zace nefolosit.

"Din pricina unui viciu legislativ, CNAIR nu a gasit inca o solutie in scopul efectuarii unei receptii partiale pe acest segment deosebit de important de autostrada", a scris API, indicand si ca in perioada aceasta a si avut loc un accident auto grav pe un sector de drum national paralel cu autostrada nedeschisa traficului.

"Solicitam Ministerului Transporturilor si CNAIR gasirea unei solutii de extrema urgenta pentru a deschide aceasta portiune de autostrada si pentru a salva potentiale vieti omenesti pierdute in traficul intens din perioada Revelionului!", a scris Pro Infrastructura pe pagina oficiala de Facebook.

Compania de Drumuri invoca motive birocratice pentru nedeschiderea tronsonului finalizat si efectuarea unei receptii partiale

A1 Lugoj - Deva Lot 2 - tronsonul rosu, gata de inauguare in 2016

A1 Lugoj - Deva Lot 2 - tronsonul rosu, gata de inauguare in 2016

Foto: Hotnews

De cealalta parte, Compania de Drumuri (CNAIR, fosta CNADNR), a transmis printr-un comunicat de presa ca receptia lucrarilor pe cei 15 km nu s-a putut realiza din cauza unor aspecte de natura juridica, avand in vedere ca este vorba doar de o jumatate de lot contractat cu acelasi constructor, restul nefiind inca gata.

Receptia lucrari nu s-a putut realiza pentru ca, asa cum sustine Compania de Drumuri, "dispozitiile legale, asa cum sunt prevazute de Legea 10/1995, recent modificata si republicata in septembrie 2016, nu fac referire in mod expres la receptionarea partiala, ci doar asupra unor lucrari prevazute intr-un contract". CNAIR sustine ca Regulamentul de receptie aprobat prin H.G. 273/1994 nu a fost inca actualizat, drept pentru care se vor putea naste multe interpretari ulterioare daunatoare companiei.

Astfel, "efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, investitorul, in speta Compania, va fi pusa in posesie, iar toate riscurile darii in functiune a unor parti din lucrare, fara a se respecta prevederile legale, vor fi preluate tot de Companie".

In acest caz, sustine Compania de Drumuri, "contractul este un tot unitar si nu a fost elaborat si intocmit pentru a putea fi monitorizat separat, adica o parte in perioada de garantie si o parte in perioada de executie. Potrivit art. 52, alin. (11), lit. b) din Legea finantelor publice, nr.500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, recuperarea avansului se face potrivit prevederilor contractuale. Astfel, avand in vedere faptul ca este guvernat de prevederile FIDIC, recuperarea avansului se va face justificat si prin deducere din Certificatul de plata, pana la data emiterii Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

Dispozitiile legale mentionate, raportate la decizia care a fost transmisa pentru acordarea vizei de legalitate, creaza dificultati in ceea ce priveste modalitatea de recuperare a avansului, tinand cont de faptul ca momentul la care trebuie raportata recuperarea avansului nu este cert in situatia mai multor receptii la terminarea lucrarilor".

UPDATE Fost consilier pe infrastructura al premierului Ciolos: "Motivele invocate sunt niste baliverne. Inventii pentru a mai bloca putin guvernul tehnocrat"

Fata de blocajul CNAIR in fata "aspectelor de natura juridica" a luat atitudine si Catalin Drula, fost consilier pe probleme de infrastructura al premierului Ciolos, in prezent deputat din partea USR.

Drula sutine ca situatia actuala este absurda si ca "motive birocratice" invocate de CNAIR sunt "niste baliverne".

"Cheia problemei inventate de juristii CNAIR (dupa alegeri) pare a fi daca se poate sau nu sa faci o "receptie partiala" a unor lucrari dintr-un contract. In cazul de fata, receptia celor 15km de care vorbim din cei 27km care sunt in acest contract (ceilalti kilometri sunt parte in lucru, parte blocati de 3 ani "birocratic" de CNAIR si alte autoritati)", a explicat Drula intr-o postare pe Facebook.

"Ca sa facem o comparatie, daca contractul ar fi pentru construirea a 3 case, dintre care una e gata la cheie cu tot cu finisaje si 2 case sunt la stadiul de fundatie, CNAIR se intreaba daca ma pot muta in casa care e gata sau trebuie sa mai asteptam 2 ani sa fie gata si celelalte doua, timp in care casa terminata sta goala", mai spune deputatul USR.

Potrivit acestuia, raspunsul la problemele birocratice invocate de Compania de Drumuri se regasesc de fapt de 22 de ani in legislatie, "in HG 274/1994 privind Regulamentul de receptie a constructiilor, in Anexa 5 la definitia urmatoare: "Receptia la terminarea lucrarilor - receptia efectuata la terminarea completa a lucrarilor unui obiect sau unei parti din constructie, independenta, care poate fi utilizata separat."

Drula sustine ca in baza acestor provederi se poate receptiona si o parte din constructie, independenta, care poate fi utilizata separat. "Restul sunt scorneli si inventii pentru a mai sabota un pic guvernul tehnocrat. Asta in timp ce autostrada terminata sta nefolosita si romanii veniti de sarbatori acasa s-au inghesuit pe drumul national paralel. Se aude si la dvs., domnule director juridic de la CNAIR, Andrei Filipescu? Sau sunteti prea ocupat sa va faceti util PSD-ului?", a scris Drula.

A1 Lugoj - Deva Lot 2

Lungime: 28,75 Km

Constructor: JV Salini Construttori SpA (Impregilo SpA) / Secol SpA

Valoare contract: 562.73 milioane lei

Termenul de finalizare contractual: mai 2016

Detaliile proiectului: