​Liderul sindicatului de la metrou, Ion Rădoi, a declarat, joi, că darea în folosință a Magistralei 5 din Drumul Taberei ar putea avea loc în 2020, și nu la sfârșitul acestui an, așa cum a anunțat conducerea Metrorex.

Metroul din Drumul TabereiFoto: Asociatia Pro Infrastructura

„În anul 2011, când s-a declanșat acea lucrare, la Magistrala 5, spuneam că în 2020 o să fie dată în exploatare, și atunci mi s-a spus că sunt Brucan (Silviu Brucan – n.r.), pentru că angajamentul era pentru 2015. Iată că suntem la mijlocul anului 2019 și după părerea mea, cu toate angajamentele luate, cred că o să ne prindă 2020 pentru a se da în exploatare Drumul Taberei – Ghencea”, a declarat, joi, citat de Mediafax, Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou.

Pe de altă parte, conducerea Metrorex a anunțat încă de la începutul anului că Magistrala 5 va fi dată în folosință la sfârșitul lui 2019. Directorul Dumitru Șodolescu a declarat recent că lucrările sunt finalizate în proporţie de 99,5%, iar finisajele în proporţie de 90%. Potrivit acestuia, luna viitoare va fi realizată alimentarea cu energie electrică, iar lucrările de automatizare vor fi finalizate la 23 noiembrie.

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor - Râul Doamnei, Eroilor - Iancului, respectiv Iancului - Pantelimon.