Primarul Mircea Bezna, din comuna Argetoaia, judetul Dolj, a primit in 2013 o decizie definitiva si irevocabila din partea ICCJ, in urma sesizarii efectuate de inspectorii de integritate referitoare la incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese. In luna mai 2013, ICCJ a hotarat ca edilul Mircea Bezna sa fie suspendat din functie. A trecut un an, sase luni si 3 zile de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare.

Mircea BeznaFoto: Gazeta de Sud

UPDATE: ANI a formulat plangere penala pentru neaplicarea sanctiunii

Acuzat ca si-ar fi angajat sotia in postul de referent, in cadrul primariei la conducerea careia se afla din iunie 2004, edilul Mircea Bezna a semnat el insusi contractul individual de munca nr. 2933 din data de 15.06.2006, precum si dispozitia nr. 541 din 30.06.2006, prin care o incadra in functia de referent al primariei Argetoaia pe sotia sa, Geta Bezna.

Initial, ANI a sesizat Camera de Conturi a judetului Dolj, cu privire la posibila incalcare a prevederilor art. 70, respectiv, art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 referitoare la unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, potrivit carora, “Primarii (...) sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispoziţiile emise cu incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta”.

In urma raportului de evaluare finalizat de ANI in iulie 2011, ICCJ a hotarat definitiv si irevocabil, in luna mai a anului trecut, ca edilul Mircea Bezna sa fie suspendat din functie, urmand ca pe o perioada de trei ani, sa nu mai aiba dreptul de a ocupa alte functii publice. Totusi, prefectul de Dolj, dl. Marius Deca nu a emis nici in prezent ordinul de incetare a mandatului primarului comunei Argetoaia.