In urma cu aproximativ un an, ICCJ decidea prin sentinta definitiva si irevocabila ca deputatul Stefan Bucur Stoica s-a aflat in stare de incompatibilitate in anul 2009, incalcand asadar prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind masurile pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, potrivit raportului de evaluare intocmit de Agentia de Integritate la sfarsitul anului 2011, Stefan Bucur Stoica a detinut concomitent, incepand cu data de 16.04.2009, functiile de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Dolj si pe cea de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova.

In urma numeroaselor solicitari si sezizari efectuate de inspectorii de integritate, cu privire la aplicarea sanctiunilor disciplinare de revocare din functie, Camera Deputatilor – organismul responsabil de punerea in aplicare a sanctiunii in acest caz – a luat act de starea de incompatibilitate a deputatului PDL in luna octombrie 2014. Mai mult, pe data de 19 noiembrie 2014, deputatii au aprobat cu o majoritate de 279 de voturi pentru, 12 abtineri si un singur vot impotriva, incetarea mandatului deputatului Stefan Stoica si vacantarea functiei ocupata de acesta in prezent.

A durat 1 an, o luna si patru zile pana cand decizia definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost pusa in aplicare (15.10.2013).

Procedura insa a fost contestata de Stefan Stoica care sustinea in noiembrie 2014 ca decizia plenului Camerei Deputatilor nu are temei juridic. In plus, considera acesta, in perioada mandatului de deputat, nu a fost comisa nicio incompatibilitate, motiv pentru care, nu a vrut sa renunte la functia din Parlament.

Totodata, Stefan Bucur Stoica a declarat ca CCR considera ca textele de lege invocate de ANI in raportul sau final sunt destul de neclare si pot fi interpretate, motiv pentru care isi va cauta dreptatea in instanta.

Speta deputatului doljean se aseamana perfect cu cea a fostului senator Mora Akos Daniel, acuzat la randul sau de incompatibilitate, cel care a demisionat din Parlament pe 18 noiembrie 2014, la 1 an si doua luni de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare.