Actualul consilier local al comunei timisene Becicherecu Mic, Radu Danut, a fost gasit incompatibil de ANI in urma cu trei ani deoarece in perioada 2008 - 2009, a ocupat simultan atat functia de viceprimar cat si pe cea de administrator in cadrul "S.C. ADRIATAR 2001 S.R.L.". Radu Danut este in continuare in functie in ciuda deciziei definitive si irevocabile a ICCJ.

UPDATE 6: DEMIS – 26.02.2015

UPDATE 5: Șapte consilieri locali au fost amendați cu câte 2000 Lei fiecare.

UPDATE 4: A.N.I. a amendat consilierii locali care au refuzat să adopte decizia de demitere a dlui RADU

UPDATE 3: A.N.I. a formulat plângere penală pentru neaplicarea sancțiunii

UPDATE 2:Instituția Prefectului Timiș a inițiat acțiune în contencios administrativ și fiscal privind obligarea CL de a emite o nouă hotărâre.

UPDATE: Consiliul local a adoptat o Hotărâre privind încetarea mandatului de consilier local a dlui. RADU. Aceasta nu a primit avizul de legalitate din partea secretarului Comunei.

Raportul de evaluare intocmit de inspectorii de integritate la data de 19 ianuarie 2012, a fost admis de catre instanta de judecata in luna martie 2014.

Consiliul Local al comunei Becicherecu Mic a adoptat o hotarare prin care solicita incetarea mandatului de consilier local al domnului Radu Danut. Acesta nu a aprimit insa avizul de legalitate din partea secretarului comunei care refuza in mod nejustificat destituirea actualului consilier, motiv pentru care Institutia Prefectului Timis a initiat o actiune in contencios administrativs si fiscal privind obligarea Consiliului Local de a emite o noua hotarare.

In articolul 22 din Legea 176/2010, se stipuleaza ca Agentia Nationala de Integritate poate in termen de 6 luni sa sesizeze organele competente pentru declansarea procedurii disciplinare in cazurile de incompatibilitate sau conflicte de interese. Astfel, ANI a formulat plangere penala pentru neaplicarea sanctiunii disciplinare de revocare din functie si a dispus totodata si amendarea cu cate 2.000 de lei a 7 consilieri locali care au refuzat sa adopte decizia de demitere a fostului viceprimar din Becicherecu Mic.

Amintim ca in perioada 17 iulie 2008 - 29 octombrie 2009, domnul Radu Danut a detinut in acelasi timp atat functia de viceprimar al comunei Becicherecu Mic din Judetul Timis, cat si calitatea de administrator al firmei "S.C. ADRIATAR 2001 S.R.L.", incalcand, astfel, dispozitiile legale privind asigurarea transparentei in exercitarea functiilor publice, cuprinse in art. 87, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, conform art. 87, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, "functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national sau local, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice".

Astfel, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate trebuie decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.