Cetatenii obisnuiti sau companiile se lovesc, dupa ani de procese, de urmatoarea problema: sentinta definitiva nu este pusa in executare. In ce priveste restituirea proprietatilor, de pilda, situatia a devenit dramatica. Sunt insa multe alte domenii unde hotararile definitive intarzie sa fie puse in executare, cum ar fi marile procese de coruptie pe partea de recuperare a predudiciului sau sentintele definitive ale ANI. HotNews.ro si Euractiv au dezvoltat sectiunea Monitorizari Sentinte Definitive, o initiativa civica de sensibilizare a opiniei publice si de promovare a aplicarii eficiente a hotararilor judecatoresti definitive.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • HotNews.ro invita cititorii, persoane fizice sau companii, sa raporteze cazuri de sentinte judecatoresti defnitive care nu sunt puse in executare. Va rugam trimiteti detaliile la adresa sentinte@hotnews.ro

  • Nota: Sectiunea nu este dedicata proceselor in curs. Cazurile despre procese in desfasurare nu vor fi luate in considerare.

Punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti definitive - o conditie prealabila a statului de drept” reprezinta o initiativa civica de sensibilizare a opiniei publice si de promovare a aplicarii eficiente a hotararilor judecatoresti definitive.

Initiativa este derulata in parteneriat de Asociatia Actori Europeni si HotNews.ro si presupune crearea unui mecanism interactiv de monitorizare care raspunde necesitatii semnalarii si constientizarii publice cu privire la modul defectuos in care sunt aplicate si respectate deciziile definitive si irevocabile ale instantelor de judecata romanesti nepuse in aplicare, precum si procedurile de confiscare si recuperare a prejudiciului cauzat statului roman.

Scopul general al acestui proiect este sprijinirea si incurajarea autoritatilor judiciare in indentificarea si limitarea vulnerabilitatilor sistemului de justitie romanesc dar si asigurarea transparentei efective prin facilitarea accesului la informatiile relevante in acest domeniu.

Vezi aici detalii despre proiect