ANALIZA Probleme cu Studiul de Fezabilitate la autostrada Sibiu - Pitesti. Romania are in fata doua optiuni dureroase

de Victor Cozmei     HotNews.ro


La ce poate duce un studiu de fezabilitate prost facut
Foto: Turnul Sfatului
Isi mai permite Romania un esec dureros si costisitor in infrastructura precum autostrada crapata Orastie - Sibiu? Exact in aceasta dilema e acum Ministerul Transporturilor in privinta celui mai mare proiect de infrastructura rutiera din istoria recenta, autostrada Pitesti - Sibiu. Consultantul agreat al Bruxelles-ului a constatat ca revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Pitesti - Sibiu e de o calitate indoielnica, e in mare intarziere si risca sa compromita tot proiectul. Solutia care se intrevede e una radicala: rezilierea actualului contract si lansarea unuia nou pentru studiul de fezabilitate si proiectarea autostrazii. E adevarat ca solutia inseamna alt timp pierdut, dar alternativa de a continua cu un proiect problematic este mai riscanta. In joc este viitorul celui mai important proiect de infrastructura pentru Romania si care va costa circa 2 miliarde de euro.

Autostrada Pitesti - Sibiu este proiectul cel mai important al Romaniei din intreg portofoliul pe infrastructura rutiera pe urmatorii ani. Nu doar din perspectiva necesitatii sale urgente pentru a completa cunoscutul Coridor IV, ci si prin prisma costului foarte mare, dar pe care Romania vrea sa-l acopere din bani europeni nerambursabili. De altfel, autostrada Sibiu - Pitesti ar urma sa "inghita" majoritatea fondurilor alocate pe sectorul rutier din cadrul exercitiul financiar european 2014 - 2020, circa 2 miliarde de euro.

Pentru a se asigura ca banii pe care ii da nu sunt prost cheltuiti si se duc pe proiecte slab pregatite, Comisia Europeana se foloseste de JASPERS - un parteneriat intre Comisia Europeana (Directia Generala Politica Regionala), Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) care supervizeaza si se asigura ca proiectele sunt de inalta calitate.

In general, fara un aviz pozitiv si fara sustinerea JASPERS, un stat nu are sanse sa primeasca finantare europeana nerambursabila de la Comisia Europeana.

Tot ce s-a facut pana acum la SF-ul Pitesti-Sibiu, desfiintat intr-un raport oficial JASPERS


Din vara lui 2015 si pana in prezent se deruleaza un contract semnat cu Asocierea Spea (Italia) - Tecnic (Romania) in valoare de 29 milioane de lei prin care se revizuieste Studiul de Fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Pitesti facut prima data in 2008. In primele luni s-a lucrat mult la stabilirea variantelor de traseu a viitoarei autostrazi, iar pana in luna decembrie trebuiau terminate deja studiile pentru sectiunile de capat, cele mai usoare din tot proiectul.

JASPERS tocmai a desfiintat intr-un raport oficial tot ce s-a facut pana acum in cadrul procedurii de revizuire a Studiului de Fezabilitate si a scris negru pe alb ca in forma actuala nu ar putea sustine un astfel de proiect spre finantare nerambursabila la Comisia Europeana. [Raportul poate fi descarcat de aici, .pdf, ~151KB]

In detaliu, HotNews.ro a scris in exclusivitate aici: Probleme mari si noi amanari la revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Pitesti. Consultantul european desfiinteaza intr-un raport tot ce s-a facut pana acum

Pe langa faptul ca fara un aviz pozitiv de la JASPERS intreg proiectul risca sa nu primeasca nici un ban de la UE, lucrarile de slaba calitate facute pana acum in cadrul revizuirii SF-ului pot compromite si restul studiilor ce mai sunt de facut in cadrul actualului contract si, astfel, sa reprezinte un mare risc pentru etapele ulterioare de proiectare si constructie.

Studiul de Fezabilitate este esential in realizarea autostrazii Sibiu - Pitesti. Lucrarile facute de mantuiala acum vor duce la mari probleme cand se va trece la constructie

Un Studiu de Fezabilitate facut prost reprezinta o mare vulnerabilitate pentru procesul de constructie. Un exemplu clar il avem pe autostrada Sibiu - Orastie, acolo unde SF-ul de slaba calitate a dus la nenumarate probleme in procesul de constructie si care, la pachet cu lucrarile slabe facute de constructor, au rezultat intr-o bucata de autostrada inchisa si demolata la nici un an de la inaugurare.

Or, pentru Sibiu - Pitesti discutam de un proiect mult mai greu, cu sectiuni prin zone muntoase, dificil de construit - un proiect cu un grad de complexitate ce nu s-a mai facut pana acum in alta parte in Romania. Astfel, orice vulnerabilitate din stadiul revizuirii Studiului de Fezabilitate ar putea cantari enorm in etapa de proiectare si constructie.

Pe langa problema de calitate a studiilor ce s-au facut pana acum, mai exista si problema intarzierilor deja acumulate. Practic, conform contractului, asocierea care revizuieste SF-ul trebuia deja sa termine inca din decembrie studiile pentru loturile de capat, cele mai usoare din toate cele cinci loturi ale autostrazii. Nu doar ca nu au facut-o, dar mai nou au propus CNADNR un nou program de lucrari in care, daca totul ar merge ca pe roate, SF-ul pe cele doua loturi de capat ar urma sa fie gata abia in luna septembrie.

Nici nu mai discutam deja de intarzierile ce se rostogolesc pentru celelalte trei loturi de mijloc, unde gradul de complexitate este proportional mai mare.

O decizie nepopulara, dar necesara: rezilierea contractului pentru revizuirea SF-ului


In conditiile date, autoritatile se afla intr-o situatie delicata in care singura solutie acceptabila este rezilierea cat mai rapida a actualului contract. Mai mult, pentru lucrarile sub standard si pentru termenele depasite, autoritatile ar trebui sa mearga mai departe in justitie sa recupereze eventualele prejudicii cauzate de asocierea care a castigat contractul, dar care nu a respectat prevederile.

Decizia de reziliere ar insemna practic o noua amanare, pana cand o noua licitatie va fi lansata si un nou contract va fi semnat, insa este singura masura care poate garanta ca acesta etapa esentiala a Studiului de Fezabilitate va fi facuta cum trebuie.

Totusi, trebuie sa recunoastem pentru autoritatile de la Transporturi o eventuala decizie de reziliere ar fi o lovitura grea de imagine, asta dupa dupa ce Ministerul Transporturilor si Compania de Autostrazi au fost criticate ani la rand ca au sabotat si au intarziat demararea studiilor pentru autostrada Sibiu - Pitesti, in special sub mandatul lui Dan Sova. In plus, presiunea publica pentru o autostrada intre Pitesti si Sibiu intr-un timp cat mai scurt este enorma.

Chiar si asa, riscul unui Studiu de Fezabilitate realizat cu intarzieri si probleme de calitate care sa afecteze puternic etapa de contructie e mai mare decat orice imagine sifonata sau o prelungire a termeneului de realizare a proiectului.

Relicitarea SF-ului, dar cu termene serioase si lucrari atent monitorizate

Pentru a se asigura ca nici urmatorul contract de revizuire a SF-ului nu va avea aceleasi probleme, CNADNR ar trebui sa lanseze o licitatie mai complexa, fara termene nerealist de rapide cum au fost lansate in epoca Dan Sova.

O revizuire a SF-ului pentru un astfel de proiect complex care sa dureze doi ani si cu lucrari de calitate ar putea scuti autostrada de probleme si intarzieri serioase in faza de constructie.

De altfel, avand in vedere experientele anterioare nu prea reusite in care proiectarea a fost lasata tot in sarcina constructorului, autoritatile ar putea introduce acum si partea de proiectare in acelasi contract de revizuire a SF-ului, astfel incat demararea executiei sa se faca cat mai rapid dupa finalizarea studiilor.

In plus, trebuie adresata si problema costurilor absurd de mici. Actualul SF a fost castigat la licitatie pentru circa 6,5 milioane de euro, o suma foarte mica pentru un proiect de asemenea importanta si amploare. O noua licitatie ar trebui sa porneasca de la un pret corect pentru un astfel de proiect dificil, iar criteriul de atribuire ar trebui sa nu mai fie pretul cel mai scazut. Zicala cum ca "suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine" se potriveste mai bine ca niciodata aici.

O licitatie serioasa, cu termene realiste si la o valoare justa comparativ cu gradul de complexitate ar trebui sa atraga firme sau asocieri mari, competente, care se pot angaja sa realizeze in timp util si la standarde inalte studiul si proiectarea pentru acest proiect esential pentru infrastructura rutiera din Romania.

Acum, tot ce e nevoie de la Guvernul Ciolos si de la proaspata conducere de la Ministerul Transporturilor si de la Compania de Autostrazi este sa aiba curajul sa ia aceasta masura nepopulara si sa se asigure ca vor lansa in schimb la licitatie un contract mult mai serios si mai bine monitorizat.

Trebuie precizat ca actualul contract de revizuire a SF-ului pentru autostrada Sibiu - Pitesti a fost lansat in 2014 de catre Dan Sova, cu un termen nerealist de 4 luni pentru sectiunile de capat. Contractul a fost atribuit un an mai tarziu in mandatul lui Ioan Rus si semnat in timpul mandatului lui Iulian Matache la Transporturi. In toata perioada cand a fost relicitat contractul si apoi implementat pana spre finalul anului 2015 la sefia CNADNR a fost Narcis Neaga.

HotNews.ro a contactat inca de vineri liderul Asocierii Spea - Tecnic pentru un punct de vedere referitor la raportul JASPERS si la amanarile solicitate CNADNR, insa pana la momentul publicarii acestui material nu a primit un raspuns.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25341 vizualizari

 • -14 (32 voturi)    
  Pitești-Sibiu egal nterese politice (Luni, 11 ianuarie 2016, 18:45)

  gaznir [utilizator]

  Ca să legi vestul României (Constanța) de vestul Europei, n-ar fi mai indicat ca autostrada să se construiască prin sud, pe axa Constanța-București-Craiova-Timișoara? Ar rezulta un cost infinit mai mic de contrucție și ar lega centre economice mult mai importante.

  Pitești-Sibiu mi se pare un proiect pur al intereselor oamenilor politici. Nu pot să nu remarc legătura dintre prim-miniștrii ardeleni și autostrăzile din zona Ardealului. În celelalte zone ale țării nimic? Păi atunci ce fel de nație unită suntem dacă nu avem nici măcar o autostradă completă vest-est? Nu mai zic de una nord-sud.
  • -5 (17 voturi)    
   erată (Luni, 11 ianuarie 2016, 18:48)

   gaznir [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

   mă refeream la Constanța, estul României evident, nu la vest
   • +19 (27 voturi)    
    Romania (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:17)

    mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

    ...nu are numai sud ! Urgente sunt legaturile intre cele trei provincii - Moldova, Valahia si Ardeal. Asta daca tot n-au avut alta treaba si s-au unit intr-o tara.
    De aia, Pitesti- Sibiu si Tg-Mures-Iasi sunt legaturile esentiale.
    Normal, Ardealul este privilegiat de pozitia geografica, asta e. Toate legaturile se vor face prin Ardeal.
    2 miliarde nu e cine stie ce ( doar la pensii se imprumuta 4 miliarde/an- adica doua autostrazi Pitesti -Sibiu bagam numai la completarea pensiilor.
    • -5 (9 voturi)    
     bai asta ! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:02)

     dragonic [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

     cand o sa ajungi la 70 de ani si nu o sa ai pensie ,tot asa o sa gandesti !? asta daca muncesti cum au muncit si parintii tai nu unul ca tine care taie frunza la caini si ceri de la parinti bani de tigari ! lasa prostiile atea si mai invata
   • -9 (11 voturi)    
    ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 0:38)

    klaudyuxxx [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

    Nici macar estul Romaniei nu e Constanta. Hai lasa hn si vezi de-o portie de geografie.
  • +10 (14 voturi)    
   Ieftin (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:06)

   sebas90 [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

   Nu ar fi cu nimic mai ieftin prin SUD.De la Craiova la Timisoara este tot zona muntoasa. Pana la Sibiu traseul este "in lucru" sau gata, ma sunt 120 km de facut intre Sibiu-Pitesti.
   • -12 (24 voturi)    
    halucinant (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:21)

    gaznir [utilizator] i-a raspuns lui sebas90

    1. ce lanț muntos e între craiova și timișoara? sunt curios.

    2. ar lega 4 dintre cele mai importante centre economice ale țării, ți se pare puțin?
    • +16 (18 voturi)    
     Bun (Luni, 11 ianuarie 2016, 20:30)

     Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

     Si actuala autostrada cate leaga? Timisoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Rm. Valcea-Pitesti-Bucuresti-Constanta. Nu e mai usor sa tragi un drum express de la Craiova la Rm. Valcea si sa terminam balciul? De cand e Craiova miezul din dodoasca?
     • +10 (12 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:45)

      [anonim] i-a raspuns lui Mayhem

    • +5 (9 voturi)    
     Carpatii meridionali (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:16)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

     mai precis drumul trece printre Mtii Cernei si Retezat. Ia de aici si o harta ca vad ca nu le ai cu muntii dar la sosele esti artist.
     https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Carpatii_Meridionali.png
     Acum spune-ne te rog avand in vedere experienta ta de sofer, geograf si intocmitor de studii de fezabilitate daca culoarul ala aia dintre Mtii Cernei si Retezat ti se pare mult mai incurajator decat cel care apare la fel in reprezentare si anume cel din Carpatii orientali din mtii Negoiului pe culoarul Brasov-Buzau. Ai fost pe vreunul din ele? ai studiat geologia, constructii civile? hai ca am obosit.
     • -7 (7 voturi)    
      carpații meridionali - big fail (Marţi, 12 ianuarie 2016, 1:44)

      gaznir [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      eu vorbesc de un posibil traseu în apropiere de DN57, zona cazanelor dunării.
      n-are nicio legătură cu retezat sau munții cernei, îi ocolește cu desăvârșire.
      • +2 (2 voturi)    
       Unde? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:32)

       Kevi [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

       Pai hai sa facem autostrazi pe langa granite sa inconjoare Romania, sa vedem cum ne ajuta?
      • 0 (0 voturi)    
       esti un geniu (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:03)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

       nu vrei mai bine sa facem o autostrada suspendata deasupra Dunarii? ce atatea complicatii, tac-pac! si ajungem direct la Viena!
       Serios, numai pe bucata dintre Tr Severin si Orsova sunt cel putin vreo 3-4 viaducte si si vreo 2 tuneluri. Comparativ, pe portiunea intre Comarnic si Sinaia sunt tot vreo 3-4 viaducte si nici un tunel.
       • +1 (1 vot)    
        sigur ești postac plătit, sau cu interese (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:58)

        HaralambieHarpalete [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        care e legătura cu comarnic-sinaia? eu vorbesc despre zona pitești-sibiu care va avea 9 tuneluri în lungime totală de 8,3 km. sau compari cu ce-ți convine ție? după tine, văd că e mai ușor să sapi în munți decât să contruiești la șes.
    • 0 (0 voturi)    
     muntii banatului..... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 0:24)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

     ...sunt intre cele 2 orase, chiar daca partial se circula pe malul dunarii.
   • +2 (2 voturi)    
    Bine bine, da mai e o problema !? (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:09)

    Miky113 [utilizator] i-a raspuns lui sebas90

    Adica, ce viitor vor avea cainii din Dealul Negru. !!!
  • +12 (22 voturi)    
   Care-s centrele alea importante? (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:21)

   mntsn [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

   Fetesti, Videle, Alexandria? Care?
   Uite-te te rog unde sunt investitorii plasati si apoi vei intelege de ce autostrada trebuie sa treaca prin Pitesti si Sibiu si mai departe prin Ardeal.
   • -14 (20 voturi)    
    te prefaci, sau chiar ești? (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:29)

    gaznir [utilizator] i-a raspuns lui mntsn

    constanța-bucurești-craiova-timișoara. las-o moartă cu alexandria, vorbești ca să te afli-n treabă.

    acum spune-mi tu ce mare centru economic e piteștiul, care e un oraș mort economic, de când nu mai există arpechim. te ascult.
    • +5 (7 voturi)    
     coane, sunt dobrogean de fel (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:20)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

     dar intre Bucuresti si Craiova pe ruta de sud e un fel de terra incognita cu scuzele de rigoare pentru cei din zona. Daca tu crezi ca o autostrada care leaga Craiova de Bucuresti prin Alexandria va revigora zona in vreun fel te inseli amarnic. E plina China si desertul Dubaiului de autostrazi pe 8 benzi, am auzit ca nici prima banda nu e ocupata!
    • +12 (14 voturi)    
     O, tu, care nu te prefaci si chiar esti. (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:32)

     CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

     Dacia la Mioveni.

     Si cum exporturile Romaniei sunt facute 40% din auto si cum Dacia e cel mai mare exportator, as spune ca este chiar un mare centru economic Pitestiul.
   • -1 (23 voturi)    
    ne-ați înnebunit cu ardealul vostru (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:38)

    HaralambieHarpalete [utilizator] i-a raspuns lui mntsn

    păi ce, numai ardealul contribuie la bugetul țării? cut the crap please.
    • +6 (12 voturi)    
     nu doar Ardealul (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:03)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

     numai ca majoritatea exporturilor si importurilor o iau pe drumul spre vest(cu exc. celor din Cta) si deci drumul prin Ardeal e cel mai logic. Ca sa nu mai vorbim de necesitatea interna a unui drum adevarat de legatura a Ardealului cu sudul Romaniei.
     • 0 (8 voturi)    
      un răspuns sincer dacă se poate (Marţi, 12 ianuarie 2016, 2:19)

      HaralambieHarpalete [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      ți se pare just ca ardealul să aibă deja două autostrăzi în execuție (A1 și A3) iar oltenia și moldova nici un kilometru construit?
      • +1 (3 voturi)    
       da (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:06)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

       Pentru Moldova si Oltenia niste drumuri rapide si scoaterea soselelor in afara localitatilor ar rezolva o mare parte din trafic.
       Prioritatea in acest moment este autostrada spre vest. Despre A3, sorry, ar trebui intrebat Nastase.
  • +13 (19 voturi)    
   Pitesti... (Luni, 11 ianuarie 2016, 20:02)

   HoriaBirau1 [anonim] i-a raspuns lui gaznir

   gaznir, de Dacia ai auzit?
   • +5 (7 voturi)    
    nu a auzit dar ii explic eu (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:34)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui HoriaBirau1

    Contributie Dacia la PIB - 2.8%
    Contributie total regiune Sud-Vest Oltenia la PIB -8.2% ( aici intra 5 judete si anume Dolj, Gorj, Mehedinti,Valcea si Olt) daca ii adaugam fabulosul judet Teleorman care contribuie cu 1.76% la PIB avem o frumoasa imagine de ansamblu.
   • -9 (11 voturi)    
    băi nene, dacia e la mioveni, nu la pitești (Luni, 11 ianuarie 2016, 23:41)

    HaralambieHarpalete [utilizator] i-a raspuns lui HoriaBirau1

    ?
  • +11 (11 voturi)    
   Pentru ca UE finanteaza TEN-T (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:40)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui gaznir

   De aia, iar Pitesti-Sibiu e pe reteaua TEN-T.
   UE da bani pt a realiza reteaua aprobata la nivel european, nu pt prioritati nationale. Dupa TEN-T mai cofinanteaza TEN-Core si atat (adica anumite ramificatii din TEN-T). Restul nu e treaba si pb UE.
   De asta a si durat atat aprobarea Master Panului-pt ca niste politruci incompetenti si incapatanati nu intelegeau ca UE nu da bani decat pt ce scrie in documentele UE oficiale, nu pt prioritatile lor (electorale).
   Daca vrei autostrada Timisoara-Craiova-Bucuresti o faci pe buget national, daca te tine cureaua, nu are nimeni nimic impotriva.
   E clar acum de ce?
   Si cum spune cineva- daca ai nevoie sa legi Craiova faci un drum expres Craiova -Rm Valcea sau Craiova-Pitesti si ai legatura, e mult mai ieftin asa (de astfel, daca va uitati in lista de la POIM (http://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati-am-oi/details/6/66/portofoliu-de-proiecte-poim-la-1-ianuarie-2016 ) vedeti ca si apar astfel de ramificatii prin proiectele propuse a fi finantate din noul exercitiu financiar.
 • -16 (30 voturi)    
  regula spune spune că (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:23)

  Mazeta [utilizator]

  Imperiul creează infrastructura, colonia dă materiile prime. Așa s-a întâmplat dintotdeauna în toate țările lumii. Romanii, turcii și nemții ne-au făcut drumuri în schimbul resurselor.

  Cu noii stăpâni e mai rău ca niciodată. Noi le dăm materiile prime, noi trebuie să le facem și infrastructura.
  • +14 (16 voturi)    
   nu ti se pare curios ca numai rusii (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:37)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   rusii nu au construit nici-un drum? pe bune, nici n-am sti ca au trecut pe aici daca nu ar fi lasat in urma cozi de topor
   • +2 (6 voturi)    
    hehe (Marţi, 12 ianuarie 2016, 1:04)

    Orizont [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Rusii ne i-au resursele si gratis.
  • +5 (7 voturi)    
   Vezi ca e un oras in Rusia (Marţi, 12 ianuarie 2016, 2:10)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Unde il omagiaza aia pe tatuctu Stalin. de ce nu te duci acolo sa te plangi ca nutz fac altii autostrazi?
  • +1 (1 vot)    
   Eu as spune altfel. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:45)

   Kevi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Romania este un beneficiar net in relatia cu UE, per total am incasat cu 20 miliarde EUR mai mult decat am platit.

   http://www.analizeeconomice.ro/2015/09/cat-au-contribuit-si-cat-au-primit.html

   Ei ne dau banii, noi trebuie sa facem treaba. Suntem in stare? Nu prea.
 • +5 (9 voturi)    
  Singura optiune: Renasterea Imperiului Roman? (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:29)

  Plagarus [utilizator]

  Doar trei imperii au reusit sa faca ceva drumuri in Romanica : Imperiul Roman, cel Habsburgic si cel.......... comunist.
  Dar cum şi-au construit romanii drumurile?
  Prima etapă era stabilirea traseului.
  Generic se numeau : VIA. Drumul mare se numea Via cosularis, praetoria.Virg=ulita straduta, via mortis, felia de morte=calea cea buna.
  In general, caile romane erau facute din piatra de prin imprejurimi.
  Caile, drumurile importante erau din granit, calcar, celelalte din ce se gasea. Chiar si din lemn.
  • +3 (5 voturi)    
   ai uitat sa precizezi (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:08)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Ca romanii au construit drumuri in ceea ce se numea pe atunci Dacia Felix si era doar vreo 20% din teritoriul Romaniei actuale,ca hasburgii au construit drumuri doar in Ardeal si Banat(in Bucovina am auzit de cadastrul imperial dar nu de drumuri) iar drumurile comunistilor au avut o garantie de exploatare cu vreo 1999 de ani mai mica decat cele ale romanilor(ca vad ca la astea te pricepi)
   • +5 (5 voturi)    
    hOKey - "finis coronat opus" (Marţi, 12 ianuarie 2016, 6:55)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    "Niciun popor nu are un guvern mai rau decat guvernul pe care-l merita !"
    Astazi, doar 13 dintre cele 41 de judeţe - Călăraşi, Constanţa, Timiş, Cluj, Ilfov, Hunedoara, Argeş, Alba, Giurgiu, Sibiu, Dâmboviţa, Prahova şi Arad - sunt străbătute de autostrăzi, şi situaţia nu pare să se schimbe radical în următorii ani.
    Suceava, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Vaslui sau Caraş-Severin nu vor avea niciun kilometru de autostradă până la sfârşitul lui 2025.
    Podurile, alături de tuneluri, sunt lucrări de artă care arată progresul şi gradul de dez­voltare al unei ţări, însă România în conti­nuare se bazează pe poduri rutiere ce au fost construite în urmă cu 50 sau chiar 100 de ani.
    Doar cinci dintre cele mai lungi 20 de poduri rutiere din România au fost cons­truite după Revoluţie,
    "Performantele" celui mai bun autodeclarat PM (doi intr-unul Vio & mentorul Adelu) :

    - S-a închis şi demolat parţial un lot de autostradă deschis traficului în urmă cu mai puţin un an - Sibiu - Orăştie Lot 3

    - S-au prelungit extrem de mult reluarea procedurilor şi contractarea studiilor la Sibiu – Piteşti

    - Cea de-a treia tentativă de concesionare a autostrăziii Comarnic - Brasov a picat

    - 10 km de autostradă lângă Lugoj zac nedeschişi circulatiei de doi ani, deşi sunt finalizaţi, pentru că acel lot se termină în câmp, fără vreun mod de descărcare a circulaţiei

    - Au fost lansate licitaţii în contradicţie cu Master Planul de Transport
 • +11 (13 voturi)    
  totusi (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:53)

  federal [utilizator]

  ar fi de raspuns la cel putin 2 intrebari:

  - cine plateste intarzierea / cine recupereaza banii dati aiurea pe studiile de pina acum?

  - unde a fost Jaspers pina acum, stie sa fie si proactiv sau sta la pinda sa spuna ceva de abia cand tampenia e nascuta si nu mai sunt variante?
  • -3 (7 voturi)    
   Unde (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:24)

   Alor [utilizator] i-a raspuns lui federal

   Unde a fost Jaspers cand s-a construit sectorul de autostrada care acum a fost demolat.
   Mai degraba cred ca sunt bete in roate bagate Romaniei sa nu se dezvolte si sa nu absoarba banii de la UE.
  • +5 (5 voturi)    
   Ce e clar e că (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:23)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui federal

   Pe exercițiul financiar 2014-2020 din care DEJA au trecut 2 ani, nu mai e posibil să se execute Pitești-Sibiu.
   Și atunci pierdem banii de la CE?
   Că oricum nu avem alte studii de fezabilitate gata și în regulă
 • +3 (3 voturi)    
  E o pb de abordare a relatiei cu COM/Jaspers (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:50)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Daca doream cu adevarat sprijinul lor- il ceream de la bun-inceput- adica, incepand cu documentatia pentru atribuirea contractului de servicii pt SF.
  Adica, Jaspers sa dea input la :
  -Caietul de sarcini si DA a licitatiei
  -sa fie cooptati in comisia de evaluare a ofertelor si sa se pronunte asupra viabilitatii ofertelor tehnice, a metodologiilor propuse etc
  - sa fie impartit contractul in mai multe livrabile('delivrables') cu termene mai mici si pentru receptie fiecare sa fie supus evaluarii Jaspers.
  samd.
  Daca stii ca aprobarea proiectului mare depinde de consultantii JASPERS ai COM, atunci le ceri suportul si ii implici in toate fazele. Poate observatiile lor sunt pedante pe alocuri, dar cum COM aproba proiectul si da banii, avem de ales?
  Asa, am pierdut 2,3 ani...
  Posibil sa fie si o pb de sub-bugetare si de aprobare a ofertei castigatoare doar pe baza "pretului cel mai scazut"-care e o calamitate uneori cand vb de servicii sofisticate, vin tot felul de oferte dumping, cu valori ireale, esti obligat cf OG 34 sa le atribui si pe urma te trezesti ca iti livreaza ingineri de "2 lei", tot felul de personaje slab-pregatite, ca se zgarceste la costurile de deplasari, la cele de simulari (pt care treb sa subcontracteze de regula institute de cercetare) etc-ca deh, de unde sa ii iasa un mic profit acolo si astfel te trezesti cu tot contractul compromis.
  • 0 (0 voturi)    
   problema e alta (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 10:37)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   daca jaspers intra de la inceput nu mai putea sa faca nimeni nici o invarteala, deci asa ceva nu o sa vezi niciodata cat timp exista actuala clasa politica.

   nu se va schimba nimic , atita timp cat interesele unor gulere albe isi trag seva din studiile astea ( nu sunt asa idiot sa cred ca cineva arunca banii pe studii si altcineva sta dincolo de gard cu sacosa ridicata sa cada banii in ea din intamplare).
   nici DNA-ul n-are ce sa le faca.

   intrebarea mea era: din moment ce jaspers realizeaza asta ( monitorizeaza peste tot in EU) de ce au atras atentia asa tarziu ? ce au asteptat? sa fie chemati? de catre cine? ( stii chestia aia cu merele in cos , care putrezesc prin atingere, e un pic de mucegai si la jaspers?)
 • -6 (12 voturi)    
  Bruxelul impune combinatia cu Jaspers !!! (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:24)

  andreesanu [utilizator]

  Hotnews ai trecut iar la cenzura ???.
  Daca tie nu-ti pute magariile celor de la Bruxel or ai nasul infundat or esti de partea mafiotilor !!!.
  Daca nu vezi golaneala Bruxelului cu impunerea lui Jaspers ca supervizor al acestei autostrazi nu mai publica articolul cu autostrada Sibiu -Pitesti.
  Credeam ca de golanii se tin numai derbedeii de la CANDNR ,dar vad ca-i generala chestia in Europa.
  Astia care nu punem botul se chiama ca suntem niste TAMPITI !!!
 • -6 (10 voturi)    
  Adevaratul motiv (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:55)

  Alor [utilizator]

  pentru care nu se construieste autostrada Sibiu -Pitesti este acesta
  http://www.b1.ro/stiri/externe/adevaratul-motiv-pentru-care-olandezii-nu-ne-vor-in-schengen-atat-timp-cat-rotterdamul-se-afla-in-olanda-si-constanta-in-romania-noi-nu-vom-intra-in-schengen-foto-136902.html
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 ianuarie 2016, 0:07)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Substandard Documentation (Marţi, 12 ianuarie 2016, 9:51)

  spurfilm [utilizator]

  The development of a sophisticated infrastructure in Romania can never be achieved by the Romanian Government alone. The only money any government has available comes from the people through taxation. So for Romania, most of the money has to come from outside. Understanding how to aquire external sources of funding (such as from the EU) is vital.

  The latest plan for the A1 between Pitesti and Sibiu as submitted to the EU was incomplete and of low quality. Many important details relating to engineering and the environment were not properly researched and presented. Until the documentation is complete, the details of the route cannot be considered.

  The Romanian Government is very inexperienced in applying for subsidy at a level which is normal in Western Europe. This is why Romania is advancing so slowly in terms of infrastructure.

  Many opportunities for EU subsidy have been missed because of the inexperience of Romanian Government ministers and their departments in the following areas...

  1. Researching a project in terms of technical and engineering, environmental, cultural and climatic requirements to produce a coherent and practical plan which conforms to European standards.

  2. Applying for grants with the correct documentation within the specified date of application, and according to existing European infrastructure needs.

  3. Efficiently managing the process of tendering the construction lots.

  4. Managing the subsequent projects according to strict schedules and on-site quality control.

  The only solution is for the Romanian Government to obtain external assistance from outside the country - to learn from others with a greater level of experience. It will be expensive, but during this process the Government will learn how to do this work properly and more efficiently.

  An important requirement will be to remove highway construction as far away from politics as possible and make road-building a national priority for the growth of the Romanian economy.
 • 0 (0 voturi)    
  Stire veche - SF in bataie de joc (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:03)

  IonescuCristian [anonim]

  Informatii pe tema Studiului de Fezabilitate intocmit in bataie de joc au circulat pe forumul CNADNR cu o luna si jumatate in urma !
  Sunt postari in care se spunea ca e facut la misto. (2 dec. 2015)
  http://forum.cnadnr.ro/viewtopic.php?f=3&t=9&p=856&sid=c1f58ee1d524ad034035af18c792a330#p856


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by