O noua filmare cu drona realizata si publicata de catre Asociatia Pro Infrastructura (API) surprinde avansul lucrarilor pe "ciotul" de 8,7 km de autostrada dintre Gilau si Nadaselu, la vest de Cluj - Napoca. Imaginile surprind un adevarat furnicar pe santier, constructorul mobilizandu-se puternic in zona padurii unde nu s-a lucrat deloc vreme indelungata din cauza unor blocaje birocratice. Tronsonul este planificat a fi deschis pana la finalul acestui an.

A3 Gilau - Nadaselu, santierul din zona padurii (iunie 2016)Foto: YouTube

Filmarea surprinde de deasupra mobilizarea constructorului in zona padurii de langa Nadaselu, acolo unde abia in aceasta primavara s-au putut obtine avizele necesare. Altfel, timp de aproape doi ani aceasta zona a ramas neatacata, in timp ce pe restul lotului constructorul a avansat in ritm sustinut.

Conform CNADNR, stadiul fizic pe acest lot la finele lunii mai era de 70,7%.

Problema padurii si a avizelor necesare pentru derularea constructiei in zona a tras in urma intre proiectul timp de aproape un an si jumatate, timp in care autoritatile nu au miscat nimic. Abia in luna martie noile autoritati de la Transporturi si din Guvern au reusit sa rezolve blocajul administrativ si sa scoata din circuitul cei aproape 7 hectare de padure pe unde trece culoarul autostrazii.

Desi vorbim de un tronson scurt de autostrada, acesta este unul destul de important pentru ca vine in continuarea Autostrazii A3 Campia Turzii - Gilau de la intersectia cu DN1, ocoleste municipiul Cluj Napoca prin partea de vest si se opreste aproape de localitatea Nadaselu intr-o intersectie cu un alt drum national, DN1F spre Zalau si Satu Mare. Practic, A3 Gilau - Nadaselu va functiona ca o centura in partea vestica a municipiului Cluj-Napoca.

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Foto: Hotnews

Lugime: 8,7 km

Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)

Constructor: UMB-Tehnostrade

Termen contractual de finalizare: aprilie 2016 / Termen realist: final de 2016

Stadiul lucrarilor (mai 2016): 70,7%

Stadiu financiar (mai 2016): 61,73%