- Asocierea STRABAG-IC ICTAS (Lider de asociere STRABAG) - Austria/Turcia
- Asocierea China Communiucations Construction Company LTD(CCCC) - MAKYOL (Lider de asociere CCCC) - China/Turcia
- SINOHYDRO CORPORATION LIMITED (ofertant) - POWER CHINA ROADBRIDGE GROUP CO LTD (tert sustinator) - China
- ERG Insaat Ticaret ve Sanayi A.S (ofertant) - SSB SAUERWEIN & SHAEFER BAU AG (subcontractant) - Turcia/Elvetia
- Asocierea ACCIONA CONCESIONES S.L- FCC CONSTRUCCION S.A.-cu subcontractant ACCIONA CONSTRUCCION SA (Lider de asociere ACCIONA CONCESIONES SL) - Spania
Va urma apoi negocierea competitivă a clauzelor contractului de parteneriat public-privat și desemnarea partenerului privat câştigător şi a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobării Guvernului.
Față de procedura PPP-ului derulată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), Asociația Pro Infrastructură (API) a transmis un comunicat foarte critic.
„CNSP a răspuns zilele trecute la ultimele clarificări cerute de potențialii candidați în cadrul licitației. Ce aflăm din afirmațiile CNSP? Toate clauzele contractului pot fi negociate la o etapă ulterioară! Nu este necesară nicio garanție de bună execuție pe perioada derulării lucrărilor”, scrie API.
„Mai mult, CNSP nu deține un studiu de trafic, nu poate spune cine își asumă neatingerea prognozelor de trafic, nu are studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, nici măcar traseul aproximativ al viitoarei autostrăzi!
Nu există culoar expropriat, analize financiare de risc, acord de mediu, nu se cunoaște nimic despre ecoducte, nu au informații despre cum s-au făcut estimările de cost, habar nu au despre condițiile geologice/geotehnice, viteză de proiectare sau fonduri europene.
Cu alte cuvinte, CNSP NU ȘTIE NIMIC! Toate clauzele contractuale pot fi negociate ulterior, total netransparent și subiectiv. Pe lângă riscul evident de corupție, incertitudinea este flagrantă. Teoretic, se poate oferta absolut orice deoarece regulile nu sunt bătute în cuie! Pe forum găsiți răspunsurile halucinante la întrebări.”, transmite ONG-ul.
„Cu toată seriozitatea și responsabilitatea, credem cu tărie că această licitație pentru PPP Ploiești-Brașov este o GLUMĂ PROASTĂ făcută pe bani publici. Solicităm (i)responsabililor din Guvernul României să renunțe de urgență la actuala MASCARADĂ PENIBILĂ și să lanseze procedurile pentru pregătirea corespunzătoare a proiectului!”, transmite API.

- Sector 1 - Ploiești-Comarnic, km 0+000 - km 48+600
- Sector 2 - Comarnic-Predeal, km 48+600 - km 84+800,
- Sector 3 - Predeal- Braşov (Cristian), km 84,4 – km 106,2 (*cu mențiunea că tronsonul Rășnov - Cristian a fost deja contractat pentru execuție)
Proiectul prevede, pentru sectorul Ploieşti – Braşov (Cristian) mai multe lucrări de artă, între care 14 viaducte și 33 poduri cu o lungime totala de aprox. 3 km, precum și 2.6 km de tuneluri cu galerie dublă. Totodată, sunt incluse noduri rutiere, drumuri de acces la autostradă, relocarea utilităților, lucrări hidrotehnice și de atenuare a impactului asupra mediului.
Documentul argumentează în favoarea soluției de implementare printr-un Parteneriat Public Privat (PPP) care să se desfășoare pe o perioadă de 44 de ani, dar în două etape.
Etapa 1 prevede că documentația, serviciile de proiectare, execuția lucrărilor, operațiunile de întreținere se vor desfășura pe o perioadă de 24 de ani. Conform planului, proiectarea și execuția lucrărilor ar urma să dureze doar patru ani, moment după care partenerul public - adică statul român - va plăti partenerului privat căte o sumă anuală drept contribuție la amortizarea investiției, dar și o plata de disponibilitate pentru fiecare moment când autostrada este deschisă.
Etapa a 2-a ar urma să aibă o perioadă de 20 de ani și va presupune ca proiectul să fie exploatat în regim de autostradă cu taxă, astfel încât să fie amortizată la nivel de costuri inclusiv valoarea reziduală a construcției de la finalul etapei 1.

Costurile proiectului vor fi suportate de către partenerul privat și vor consta în principal din costurile aferente lucrărilor de construcție (studiu de fezabilitate, proiectare, organizarea proiectului, management de proiect, studii de teren și lucrările efective); costuri aferente activității de operare și întreținere; costurile finanțării pe întreaga durată a proiectului.
Studiul estimează un „cost de realizare a investiției (nu este luată în calcul achiziționarea de terenuri care nu este în sarcina partenerului privat)” de puțin peste 910 milioane euro fără TVA din care „aproximativ 590 milioane euro pentru sectorul Comarnic – Predeal şi 325 milioane euro pentru sectorul Predeal – Braşov (Cristian)”.
Pe lângă aceste costuri, se mai adaugă cele de operare şi întreținere care pentru sectorul Ploieşti – Braşov (Cristian), pentru perioada 2019 – 2043 se ridică la aprox 670 mil. euro.
Studiul precizează că „în condițiile actualei legislații partenerul public poate contribui cu până la 25% din valoarea proiectului”, astfel încăt va fi luată în vedere o plată anuală pe perioada de operare de maxim 55 mil/ euro.
„Această plată reprezintă o contribuție la nivelul amortizării investitiei, întrucât volumul de trafic şi perioada de operare de doar 20 de ani, vis-a-vis de cei în medie 50 de ani necesari amortizării lucrărilor de construcții aferente autostrăzii, nu permit amortizarea întregii investiții pe durata contractului cu asigurarea profitului rezonabil la nivelul partenerului privat”, arată documentul.
Documentul mai abordează și potențialele taxe care ar urma să fie aplicate pe autostradă.
„Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcursi este limitata la 6,3 euro fără TVA,şi poate fi supus indexării la data de 01 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior . Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcție de distanța parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plătește, pentru fiecare 100 km autostradă 8,82 euro fără tva, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte 12,6 euro fără tva”, se precizează în studiu.
Documentul apreciază că valoarea minimă totală obținută numai din taxa de utilizare a autostrăzii Bucureşti - Ploiești (62 km) și Ploiești – Braşov (110 km) pentru perioada 2019 – 2043 este estimată la suma de 2,125 miliarde euro.
de ce taxă pentru o autostradă care există deja construită ???
nu taxei de autostrada a unei autostrada deja construite , nici din 2019 , nici niciodată !!
de ce nu atunci taxă şi pe bucureşti - constanţa ???
de ce???
La 6,8 Euro, fara TVA/100km inseamna ca va costa mult mai mult taxa decat benzina...
daca baga din 2019 taxa pe A3 pana la ploiesti o sa ramana complet goala. apoi "constructorul" cu care se va intelege #ciumarosie va incasa de la bugetul de stat o suma imensa timp de 40 de ani cu un contract beton pe care niciodata nu-l vom putea rezilia, eventual originalul contractului de la guvern se va pierde (are #ciumarosie experienta..).
banii de taxe pe autostrada sunt de fapt profitul celui care o face.
autostrada va fi construita cu bani de la stat... pe care statul romani ii va da celui care o construieste in prima faza cu banii din buzunar
2. Orice masina consuma mai mult pe o autostrada decat pe un drum national (din cauza vitezei mai mari).
Deci pe drumul vechi este oricum mai ieftin.
Autostrazile se construiesc pentru viteza de deplasare mai ridicata si gradul de siguranta mai mare, nu pentru a economisi combustibil.
In ciuda faptului ca era un partid cinstit pe buletinul de vot, pentru prima data, in 2016, romanii nu s-au obosit, tanjind dupa dictatura, saracie si mizerie.
Daca natia vrea hoti la putere, cine sunt eu sa ma opun?
Și, dacă cheltuim din bugetul nostru, prima autostradă care trebuie făcută este spre Moldova, ca să legăm investitorii de cea mai săracă zonă a țării, nu spre Brașov ca să aibă bucureștenii stradă până în stațiunile montane.
Pe de altă parte, UE îți dă bani să faci dar faci în funcție de prioritățile uniunii, nu cum vrea hoțul de dragnea, să le ia banii dar să facă ce-i trăznește lui prin diblă. Motiv pt. care UE finanțrază Pitești-Sibiu și Iași-Tg. Mureș iar pe guvernhoții ăștia nu-i interesează decât Ploiești-Brașov, respectiv Bacău-Brașov, toate prin PPP ca să poată fura, iar tanti Aglaia să nu poată zice că nu are autostrăzi (fără mare utilitate dar sunt, nu?)
Nu inteleg ceva, de ce nu s-a mai modernizat si trosonul de cale ferata de la Azuga la Brasov?
Asta putea fi finantata de Uniunea Europeana ca doar nu era interesata numai pana la AZUGA...
Eu as fi fost bucuros sa vad linia de cale ferata Bucuresti-Brasov modernizata si pe ea sa circule trenuri MODERNE. Autostrada poate sa mai astepte. Intr-adevar nu prezinta interes la nivelul Europei.
Aici e vorba de TURISMUL NATIONAL.
Repet, de ce Uniunea Europeana nu a finantat decat bucata Bucuresti - Azuga? Predealul, Timisul, Brasovul sunt in ALTA TARA?