Nodul rutier de la Sebeș dintre autostrăzile A1, A10 și drumul național DN1/E81, cu poduri peste râul Sebeș și două pasaje peste linia de cale ferată, este cel mai complex obiectiv în lucru de pe lotul 1 A10 Sebeș - Turda (17 km), un tronson pe care autoritățile l-au tot promis pentru final de 2020. O filmare recentă din dronă arată totuși că șantierul e încă departe de a fi gata, iar la nodul rutier complex de la Sebeș încă mai e de lucrat.

A10 Sebes - Turda - nodul rutier Sebes dintre A1, A10 si DN1Foto: Captura YouTube

Nodul rutier de la Sebeșeste cea mai complexă lucrare de pe acest lot - presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1 în zona Lancrăm.

Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN1/E81 în zona Lancrăm.

Nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul a fost cel din celălalt capăt al A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș - Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii - Gilău și la drumul național DN1 din zonă.

Viitorul nod rutier A1-A10-DN1 - o captură din harta proiectelor realizată de către Aosciația Pro Infrastructura (poate fi accesată aici) cu traseul A10 și intersecția cu A1 și DN1 (click pentru mărire):

---

  • Șansele de finalizare în 2020 sunt pur teoretice, în condițiile în care nodurile rutiere de la capete Alba Iulia Nord și Sebeș sunt departe de finalizare (...)”, nota Asociația Pro Infrastructura la final de 2019. Mare lucru nu s-a schimbat de atunci.

Într-o vizită făcută la mijlocul lunii martie pe șantier, ministrul Transporturilor Lucian Bode a dat peste o altă problemă: doi stâlpi de curent care încă nu au fost relocați pentru că nu au fost făcute exproprierile pentru ei, deși contractul a fost semnat în 2014 și trebuia să fie gata în doi ani.

Imagini demne de scenetele lui Caragiale”, nota Pro Infrastructura imediat după vizita din șantier. „Într-un stat normal la cap exproprierile erau rezolvate în câteva săptămâni, însă Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Transelectrica preferă să joace un ping-pong penibil de tipul "este treaba ta să faci exproprierea; ba nu, este treaba ta", explica asociația.

A10 Sebes - Turda - Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Valoare: 541.739.137 lei

Constructor: Impresa Pizzarotti

Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: Q1-Q2 2021

Stadiu fizic / stadiu financiar (4 martie 2020): 83,5% / 70%