Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
VIDEO Imagini din dronă cu nodul rutier complex dintre două autostrăzi și un drum național la Sebeș. Lotul 1 din A10 Sebeș - Turda ar fi trebuit să fie gata anul acesta
A10 Sebes - Turda - nodul rutier Sebes dintre A1, A10 si DN1
Foto: Captura YouTube
Nodul rutier de la Sebeș dintre autostrăzile A1, A10 și drumul național DN1/E81, cu poduri peste râul Sebeș și două pasaje peste linia de cale ferată, este cel mai complex obiectiv în lucru de pe lotul 1 A10 Sebeș - Turda (17 km), un tronson pe care autoritățile l-au tot promis pentru final de 2020. O filmare recentă din dronă arată totuși că șantierul e încă departe de a fi gata, iar la nodul rutier complex de la Sebeș încă mai e de lucrat.
Nodul rutier de la Sebeșeste cea mai complexă lucrare de pe acest lot - presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1 în zona Lancrăm.
Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN1/E81 în zona Lancrăm.
Nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul a fost cel din celălalt capăt al A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș - Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii - Gilău și la drumul național DN1 din zonă.
„Șansele de finalizare în 2020 sunt pur teoretice, în condițiile în care nodurile rutiere de la capete Alba Iulia Nord și Sebeș sunt departe de finalizare (...)”, nota Asociația Pro Infrastructura la final de 2019. Mare lucru nu s-a schimbat de atunci.
Într-o vizită făcută la mijlocul lunii martie pe șantier, ministrul Transporturilor Lucian Bode a dat peste o altă problemă: doi stâlpi de curent care încă nu au fost relocați pentru că nu au fost făcute exproprierile pentru ei, deși contractul a fost semnat în 2014 și trebuia să fie gata în doi ani.
„Imagini demne de scenetele lui Caragiale”, nota Pro Infrastructura imediat după vizita din șantier. „Într-un stat normal la cap exproprierile erau rezolvate în câteva săptămâni, însă Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Transelectrica preferă să joace un ping-pong penibil de tipul "este treaba ta să faci exproprierea; ba nu, este treaba ta", explica asociația.
A10 Sebes - Turda - Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)
Valoare: 541.739.137 lei
Constructor: Impresa Pizzarotti
Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014
Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016
Pentru ce asa de complex? (Luni, 6 aprilie 2020, 11:20) Pepi [utilizator]
Pe bune... am circulat pe o gramada de autostrazi din Europa si SUA. Dar in Romania parca se cauta sa se faca lucruri complicate. Decamdata in Romania sunt 2 intersectii de autostrazi: la Turda si la Sebes; ambele sunt asa de imbarligate de parca singurul scop a fost sa se exproprieze cat mai mult teren, sa se faca lucrari cat mai scumpe. Nici centura Constantei nu e mai prejos.
In Romania se construieste (Luni, 6 aprilie 2020, 11:54) cristi_an [utilizator]
de parca am fi in anii 80-90 in lume.. o problema a tarilor slab dezvoltate e ca mereu incearca sa copieze modele si in felul asta nu fac decat sa ramana tot timpul in urma... se observa clar ca tendinta e spre transport feroviar.. dar noi ii tragem cu niste autastrazi... Nu zic ca nu sunt necesare dar daca tot le facem, macar sa le facem aruncand un ochi in viitor..statii de incarcare pt EV..etc etc
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
Ca doar milioanele alea de euro nu se fura singure.
o problema a tarilor slab dezvoltate e ca mereu incearca sa copieze modele si in felul asta nu fac decat sa ramana tot timpul in urma...
se observa clar ca tendinta e spre transport feroviar.. dar noi ii tragem cu niste autastrazi... Nu zic ca nu sunt necesare dar daca tot le facem, macar sa le facem aruncand un ochi in viitor..statii de incarcare pt EV..etc etc