VIDEO Primul șantier în lucru de pe autostrada A1 Sibiu - Pitești. Mobilizare mare a constructorului. La ce stadiu a ajuns în sub două luni de la începerea lucrărilor

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Autostrada Pitesti - Sibiu, in lucru
Foto: Captura Facebook
Pe primul tronson contractat din autostrada A1 Sibiu - Pitești se lucrează intens, la circa o lună și jumătate de când lucrările efective de șantier au demarat. Constructorul de pe tronsonul Sibiu - Boița, în lungime de circa 13 km, s-a mobilizat vizibil, iar progresul fizic raportat a mirat plăcut chiar și autoritățile de la drumuri. Noi imagini recente de pe șantier arată exact cum stau lucrările la zi.

Pe cei 13,2 km de autostradă de la Sibiu - La Boița, secțiunea 1 a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la sfârșitul lunii martie, iar câteva zile mai târziu constructorul a și intrat în forță pe șantier.

Constructorul este firma austriacă Porr Construct, care a semnat contractul de proiectare și execuție în aprilie 2019, pentru circa 613 milioane de lei (cca. 127 mil. euro). Contractul prevede 12 luni proiectare și 36 luni execuție. Practic, termenul contractual pentru finalizare ar fi martie 2023.

Într-o vizită făcută vineri pe șantier, șefa de la autostrăzi a remarcat progresul fizic foarte bun înregistrat de constructor.

"Eu îmi făceam un calcul: dacă într-o lună au făcut 8%, în 10 luni fac 80%?", a întrebat zâmbind șefa CNAIR. Reprezentantul Porr Construct a răspuns că "E un calcul bun".

Acum, Compania de Drumuri a publicat un montaj video cu imagini recente de pe șantier și a făcut un inventar al tuturor lucrărilor ce sunt în execuție pe acest, mic, dar esențial sector de autostradă.

A1 Sibiu - Boița - 13,17 km

Constructor: Porr Construct
Valoare: 613 mil lei (cca 127 mil euro)
Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)
Termen finalizare: martie 2023

Săpătură: >1.800.000 m³,
Mixtură asfaltică: >181.000 tone,
Beton: >88.000 m³
Armătură: >12.000 tone,
Foraje: > 15.000 m,
Grinzi prefabricate: 393 bucăți,
Poduri și pasaje: 27 bucăți,
Podețe: 27 bucăți,
Un viaduct cu 10 deschideri: 414,70 m lungime,
Un viaduct cu 8 deschideri: 651,40 m lungime,
Două spații de servicii,
Un centru de întreținere și coordonare,
Două noduri rutiere,

În vizita făcută vineri pe șantier de către directoarea CNAIR, constructorul a precizat că sunt două aspecte ce ar trebui rezolvate: unul ține de scoaterea din circuitul forestier a patru hectare de pădure și al doilea ține de acordarea unui avans mărit conform unei Ordonanțe de Urgență care a fost dată de Guvernul actual pentru a impulsiona economia.

Refeitor la scoaterea din fondul forestier, reprezentantul constructorului a menționat că prima etapă ar fi finalizarea intabulării și a estimat că în două săptămâni va putea depune documentația. Legat de avansul mărit, Mariana Ioniță a menționat că actul adițional este în analiză și că va fi tranșată problema în săptămâna care vine.

HARTĂ - Secțiunea 1 Sibiu - Boița (click pt mărire în alt tab)
Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești


---

Contract de 356 milioane de euro semnat pentru Secțiunea 5 din A1 Sibiu - Pitești

După aproape trei ani de licitații și contestații, contractul pentru secțiunea Pitești-Curtea de Argeș a autostrăzii A1 Pitești - Sibiu a fost semnat. Circa 356 milioane de euro pentru 30,35 km de autostradă - contract semnat cu Astaldi, 12 luni proiectare, 48 de luni execuție.

Traseul Secțiunii 5 prevede destul de multe lucrări de artă pe traseu, poduri și viaducte, traversări ale râului Argeș, parcări și centre de întreținere, dar și trei noduri rutiere și un drum de legătură cu municipiul Curtea de Argeș.
---

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26180 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Pai daca fac cu italieni, turci, greci (Duminică, 17 mai 2020, 19:16)

  Maspp [utilizator]

  in loc sa faca cu austrieci ...
 • -27 (35 voturi)    
  ce surpriza (Duminică, 17 mai 2020, 19:16)

  snowflake [utilizator]

  cand a fost boc prim ministru s-a construit de zl la autostrada ce trecea pe langa Cluj. Acum ca e iohanis presedinte si are un guvern cu care colaboareaza imediat se construieste la autostrada de langa Sibiu.
  • +31 (35 voturi)    
   mai bine asa (Duminică, 17 mai 2020, 19:48)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   pe aceeasi logica, iti dai seama daca mergea autostrada spre Videle, nu aveam ce face cu ea ?
   • -4 (12 voturi)    
    se dezvolta comertul cu Bulgaria (Duminică, 17 mai 2020, 22:07)

    paul22 [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    sau includeam Alexandrian in zona metropolitana a Bucurestiului...
    • +6 (12 voturi)    
     ponta a reusit sa termine tronsoanele de (Duminică, 17 mai 2020, 23:12)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui paul22

     autostrada pe care le-a inceput Boc. Cand a incercat sa faca el un tronson de autostrada aceasta s-a surpat. Pe Grindeanu si Tudose i-a schimbat Dragnea prea repede si nu au apucat sa faca ceva. Dancila cu schimbarea ambasadei . . .
     Practic in 8 ani de PSD-ism au batut pasul pe loc. Se vede ca ai nostri se descurca mai bine in preioada de criza.
 • -23 (27 voturi)    
  ...mirare... (Duminică, 17 mai 2020, 19:18)

  baligosul [utilizator]

  Autoritățile s-au mirat, pozitiv, păi lucrările au început de 2 luni și pînă mai ieri nu au trecut pe acolo ? Păi de ce???

  Orice minune ține 7 zile....
 • +25 (29 voturi)    
  Lol (Duminică, 17 mai 2020, 20:11)

  HP [utilizator]

  Porr, Astaldi, UMB.

  Faceti cumva sa-i multiplicati pe astia cumva, si vom avea autostrazi.

  Restul, afara.
 • +15 (15 voturi)    
  Demonstrati ca se poate! (Duminică, 17 mai 2020, 21:45)

  radu222 [utilizator]

  Problemele sunt la partea romana, nu la antreprenori. Romanii sa nu mai ceara shpaga (Bechtel a facut o autostrada repede si bine, fara spagi, in Croatia), sa aiba in CNAIR profesionisti si nu sefi, sefuleti angajati pe PCR si Guvernul sa vrea sa ia fonduri europene ca sa aiba bani. Va amintiti cat a insistat Corina Cretu sa se ia fonduri europene si pezede a refuzat pentru ca nu se pot fura? Se pare ca acest Guvern este hotarat sa faca treaba, vad ca la toate autostrazile, aflate fie in SF, fie in proiectare sau in santier, se misca lucrurile.
 • +4 (4 voturi)    
  Totusi, nu-i prost cine cere... giovani tzifras (Duminică, 17 mai 2020, 22:01)

  Miky113 [utilizator]

  Se vede minunea, ca totul consta in management performant.
  Urgent trebuie aplicata tehnologia lucrului nemtesc si la sistemul de management inteligent al apei:
  -retelele Petri&O sisteme de irigatii gravitationale;
  -macar canalul Siret Baragan pana' n 2023
  -podul de la Gradistea si canalul morii vlasiei -bellinna
 • -11 (13 voturi)    
  Porr se vrea cu...avansul marit! (Duminică, 17 mai 2020, 23:01)

  dragobete [utilizator]

  Porr...sa lucreze cu spor...si sa respecte termenul dar...vrea avansul mai mare...cum asa...nu ai semnat contractul...daca da...ciocu mic si...respecta conditiile... sau te-au obisnuit cu...aditionalele...una vorbim si alta ...facem!!!
 • -10 (10 voturi)    
  Porr se vrea cu...avansul marit! (Duminică, 17 mai 2020, 23:02)

  dragobete [utilizator]

  Porr...sa lucreze cu spor...si sa respecte termenul dar...vrea avansul mai mare...cum asa...nu ai semnat contractul...daca da...ciocu mic si...respecta conditiile... sau te-au obisnuit cu...aditionalele...una vorbim si alta ...facem!!!
  • +7 (7 voturi)    
   amice lucrezi in domeniul pietii obor? (Luni, 18 mai 2020, 2:52)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui dragobete

   nu ai notiuni de economie si nice de drept din felul in care te exprimi. orice constructor are nevoie sa plateasca cei 50% subcontractantilor, furnizorilor, nu poti incepe un santieri pe 3 km, invata sa citesti descriptia lucrarilor si apoi intreaba-te cit costa, dar la obor...se mai vind tigari pe bv?
   • -1 (5 voturi)    
    Piața Obor...supermarket autostrăzi! (Luni, 18 mai 2020, 9:41)

    dragobete [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

    Pentru ca...privilegiez dialogul...iți detaliez..cu profesia mea...ai nimerit ca nuca-n perete...chiar mă pricep la contracte și știu...ca atunci când ai semnat ...pierzi/câștigi...negustor te numești...Porr a semnat contractul...a primit avansul încă din faza când a început proiectarea...acum mai vrea...în plus...nu în acord cu stadiul lucrărilor...așa cum este în contract...în contextul unor reguli noi dar care...nu erau valabile la momentul când au semnat...din cauza asta și cei de la CNAIR...au spus...vom analiza...nu au zis da...suntem foarte bucurosi ...mâine aveți bani în cont...cât despre cash flow-ul pe acest proiect...Porr..dacă nu deține banii în conturile proprii...merge cu contractul la banca și sunt finanțați cu așa numita procedură over draft...cu care...își achita toate datoriile curente... inclusiv la subcontractori...acestora...stai liniștit...le virează baniI la 60-90 de zile...c-așa-n tenis...ei mai așteaptă...cumpărături plăcute...în piața de vechituri ...din Obor...Restul este...înțelepciune!
 • +8 (10 voturi)    
  Ce viteze amețitoare prin patrie! (Luni, 18 mai 2020, 4:39)

  Amerlocu [utilizator]

  Acum doi ani s-a extins autostrada 610 ca să facă joncțiunea cu Intersatate 94 (una din principalele magistrale nordamericane). S-au construit 12 mile (20 km) de autostrată cu 3 benzi pe sens + 2 benzi de refugiu pe sens + 4 viaducte + vreo 6 exituri din aprilie până-n octombrie. Ultimele săptămâni au lucrat 24/7 la lumina reflectoarelor pentru că penalitățile se plătesc la ora de întârziere.

  Dacă se lucra ca-n România păi și azi eram încă în fazele de proiectare și licitații & contestații.
  • +2 (2 voturi)    
   Same (Luni, 18 mai 2020, 7:05)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   MnDOT officials have plans to extend MN 610 westward to connect to CR 30 in Corcoran, and officials are working to secure funding to build the missing ramps at the I-94/US 52 interchange.

   The City remains committed to this extension, and has begun to secure funding through the Metropolitan Council's Regional Solicitation (Federal Highway Trust Fund). These funds are slated to be available as early as 2022. However, these initial funds must be supported by additional sources, including our partners at Hennepin County and MnDOT, to fully fund the final completion of the project.

   Singura diferenta este procedura de achizitii: fara constestatii fara procese pt. desemnarea castigatorului. Dar or sa se prinda si ei cum e cu procesele.
   • 0 (2 voturi)    
    Când se apucă de lucru aici chiar lucră (Luni, 18 mai 2020, 16:41)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Habar n-am cum e cu planificarea, dar în momentul în care s-au apucat de lucru atunci chiar lucrează. Extensia la 610 s-a făcut prin inițiativă cetățenească în urma unui referendum local în noiembrie 2016. Din octombrie 2018 vin si merg la spital pe ea reducându-mi timpul în trafic cu vreo 30%. Vor să o extindă ai departe spre vest? Le doresc „succesuri”.

    Mergând în România am văzut ce fain se lucrează la autrostrada Transilvania. Cu două viteze: Încetișor și pe loc. :) Utilaje vechi și neintegrate. Traditionalii muncitori sprijiniți în lopată precum înțeleptul de la Hamangia.

    Doar prețurile sunt pe deplin occidentale :)
 • +4 (6 voturi)    
  Bravo Porr (Luni, 18 mai 2020, 8:38)

  dgf [utilizator]

  Porr da dovada de o buna organizare de santier si management performant.
  Estimez ca pot termina acest tronson spre finalul anului viitor, cu o singura conditie: CNAIR sa plateasca la timp facturile intermediare. Personal, nu cred ca se va intampla.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by