Vineri va fi semnat contractul de proiectare și execuție pentru 28,55 km de autostradă de la Biharia la Chiribiș, parte a segmentului Borș-Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania A3.
Contractul va fi semnat cu o asociere condusă de Trameco (Selina), același constructor care finalizează în acest an tronsonul adiacent, Biharia - Borș, care se va conecta la graniță cu o autostradă din Ungaria.
Semnarea contractului pentru A3 Biharia - Chiribiș vine după aproape trei ani de licitații și contestații în instanță. Oferta din 2018 cu care a câștigat asocierea condusă de Trameco a fost în 326.515.056,68 lei fără TVA, 6 luni proiectare, 18 luni execuție și 10 ani perioada de garanție.
Traseul Subsecțiunii 3C2 începe în zona localității Sînlazăr (intersecția cu DN19E), respectiv km 30+550 pe traseul acestei Șubsecțiuni.
Traseul trece apoi la sud de localitatea Poclusa de Barcău, se înscrie în lungul DN 19 E, între localitățile Sarsig și Hăucești și intersectează DJ 767 (Tiglead - DN19E) la km 39+950.
La km 40+980 traseul trece printr-o zonă de aria protejată Fegernic, pe o lungime de circa l00 m, intersectându-se apoi, la km 41+319, cu drumul comunal DC42.
De aici traseul autostrăzii trece la nord de localitatea Fegernic, iar la km 48+500 se intersectează cu un drum local (la sud de Sălard) și continuă spre granița Romano-Ungară, intersectând DN 19 E, la km 55+100, drum național va fi deviat de la traseul existent pe o lungime de 1,8 km.
Tronsonul se va lega la nodul rutier cu DN19 aflat acum în construcție, parte a tronsonului de la Biharia la graniță.
FOTO - Traseul A3 Biharia - Chiribiș (click pt mărire în tab separat):

Poate e putin complicat, dar cred ca e mai putin costisitor decat o reziliere si o noua licitatie.
nu cred ca e necesar sa fie parte a loturilor. Mai intai liciteaza loturile, se vede proiectul tehnic si apoi liciteaza si executa si nodurile
Solutia mea ar presupune ca un constructor sa fie responsabil cu nodul, dar celalalt sa fie pregatit (cu documentatie, costuri si tot ce trebuie) sa preia construirea nodului, in caz de probleme. Nu stiu daca legea permite.
Sau poare si mai simplu: Constructia unui lot sa inceapa cu nodul rutier inclus in lot, sau macar sa fie prioritizat. Iarasi nu stiu daca legea permite.
si asta dureaza si e de evitat
si da nici licitarea separata a nodurillor nu e intodeauna fezabila, pt ca individual probabil sunt mai scumpe, iar accesul in santier presupune folosirea celorlalte tronsoane
banui ca singura oportunitate ramane licitarea cu firme serioase, si nu cu asasini economici