„În ceea ce privește rețeaua de metrou, cea mai importantă linie este, după mine, este M5, continuarea magistralei M5 de la Eroilor mai departe către centrul Capitalei, la Universitate și de acolo mai departe, la Iancului și Pantelimon. Această magistrală Est-Vest care traversează Capitala, similar cu magistrala 2 care e de la Nord la Sud, ar ajuta enorm în termen de trafic care să meargă în subteran și să decongestionăm ce e la suprafață”, a spus Drulă, care a mai precizat că a avut deja o discuție în acest sens și cu Nicușor Dan, primarul Capitalei.
„Aș vrea să facem o reprioritizare a proiectelor, să nu construim linii de metrou în zone unde traficul e mai mic, unde densitatea populației este mai scăzută și să facem liniile care sunt cele mai importante pentru oraș”, a spus Drulă, făcând o referire indirectă la proiectul Magistralei 6 de metrou care ar urma să ajungă în Băneasa și Otopeni, proiect pe care Comisia Europeană a refuzat să-l finanțeze pe jumătate, între Băneasa și Otopeni, tocmai din cauza utilității scăzute.
Si de aia fac presiuni sa se faca pe acolo, noroc cu UE ca le mai trage peste bot!
Nu zic că e ieftin, nu zic că e simplu, dar cred că ar fi extrem de utilă o linie de centură.
O solutie aproape imediata ar fi reabilitarea garilor de pe centura feroviara a capitalei, care asteapta doar putin interes si pe alocuri refacerea sinelor.
In maxim un an de zile, cu un buget modest, am avea o centura de tren completa, rapida (cu sageti albastre) si moderna.
cea mai ieftina solutie ar fi sa repuna tramvaiul 5 pe sine ca tramvai rapid. eventual sa-l lege cu gara Obor si Gara de Nord. acum linia lui 5 este parcare pentru masini in mijlocul drumului ca la tara. ar putea fi metrou de suprafata care sa faca legatura in 15-20 minute intre centru oras-Baneasa.
Mereu am primit unlikuri de la chelosi cu tichie de margaritar care vroiau metrou tot de la Gara la aeroport, desi cu banii respectivi se poate extinde metroul in oras pentru a descongestiona traficul in zonele dens populate.
Ma bucur ca un baiat cu capul pe umar taie nodul gordian si pune capat acestei aberante si fudule pretentii.
și prelungirea M3 de la Păcii până la A1 Business Park. Prelungirile asta vor convinge mulți oameni să-și lase mașinile acasă și să ia metroul.
altfel, de acord, M6-le ăla până la Otopeni e un moft. Mai bine s-ar concentra să dubleze și să electrifice linia ferată de la aeroport ca să pună garnituri mai dese.
și M7 (Bragadiru-Voluntari) e mai important decât M6.
Ar fi de lucru in București câteva zeci de ani.
Pe aceeasi logica s-ar impune prelungirea magistralei Bucurestii Noi catre Chiajna sau chiar Buftea.
este bine ca prinde astfel de capcane, dar ramane de vazut daca va avea si rezultate. ne auzim in 2022 daca nu se termina bucata asta care a mai ramas pana la universitate. ma astept sa mai faca si curatenie pana la finalul lui 2021, deci sa n-are rost sa discutam de proiecte finalizate pana atunci, cine stie ce alte surprize neplacute mai sunt de rezolvat prin ministere.
pe de alta parte, in un an, doi, ar fi bine sa incepem sa vedem si proiecte mai ambitioase, nu doar curatenie de primavara (chit ca este mai necesara decat orice altceva). o sa inceapa sa mai vina bani europeni, o sa aiba timp sa-si formeze echipa si sa stabileasca pe cine se poate baza si pe cine nu.
Da' de ce "dupa mine" si nu dupa studiile specialistilor in trafic?
2. "Si banuiesc ca s-a consultat si cu altii". Pai, tocmai ca "altii" cu care spune ca s-a consultat e Nicusor Dan, ma face sceptic.
3. Poate, spre a nu fi si Drula "unu' mic," ar trebui sa vorbeasca articulat despre variantele de linii de metrou dupa ce le-a analizat cu specialistii, eventual supus dezbaterii publice. Dupa cum citim, sunt multe pareri, nu toate convergente.