Ministrul spune că Metrorex s-a concentrat mult prea mult pe această linie către aeroport, însă ”această linie are multiple probleme de fezabilitate pe care le-a ridicat și Comisia Europeană. Dincolo de centrul comercial Băneasa (stația Tokyo), această linie trece printr-una dintre cele mai puțin dens populate zone ale Capitalei și ale zonei metropolitane București - Ilfov. Dacă am face o hartă cu culori, acea zonă ar fi rece, ar fi cu albastru pentru că sunt păduri”.
Ei bine, vorbim despre o investiție de sute de milioane făcută acolo, care apoi te costă în operare - iar anul trecut am plătit de la bugetul de stat subvenție pentru Metrorex de peste 600 milioane lei.
Conform proiectului, magistrala M6 ar trebui să aibă 12 stații noi și o lungime de 14 km.
Ministrul spune că M6, pe porțiunea Băneasa - Otopeni, trebuie foarte serios analizată ca proiect, ”Comisia Europeană a refuzat finanțarea acelei secțiuni și ”cred că acele resurse bugetare trebuie redirecționate în părți ale rețelei de metrou din București unde sunt mult mai necesare”.
„M5 este o linie prevăzută să meargă de la est la vest, de la Drumul Taberei la Eroilor, de acolo mai departe la Universitate și apoi până la Iancului și Pantelimon. Pentru București ar fi aer să aibă această linie est-vest, dar ea a tot fost deprioritizată”, a spus Drulă.
”Liniile de metrou funcționează eficient când sunt pline, atunci au sens economic” spune Drulă, referindu-se la magistrala M5 care este gata doar între Drumul Taberei și Eroilor.
Cu M6 ar mai fi o problemă: la aeroport ar duce la actualul terminal, care urmează a fi abandonat pentru că va fi construit un terminal nou, mai la est. Drumul de la aeroport la gară ar dura 35 de minute cu metroul, prin 14 stații, în timp ce cu trenul ajungi fără oprire în 20 de minute.
la fel e si cu APA CALDA din Buc doar ca guvernul ascunde adevarul
PS nu ne-a spus daca se va face partea finantata de UE
()
()
()
Taxele colectate din Bucuresti aferente acestui PIB sunt de cca 59 miliarde Lei (24% din PIB).
Deci Bucurestiul contribuie la buget cu mult mai mult decat consuma, banii in plus fiind redirectionati catre judetele mai sarace, pe principiul solidaritatii.
Asa ca las-o mai moale cu fandosiri de provincial frustrat ca Bucurestiul fura banii.
Te stiam Covidiot si Gica Contra impotriva masurilor de precautie impuse de pandemie, acu' demonstrezi ca n-ai nici educatie financiara:)
()
Daca de la un oras de 3mil catre un aeroport de 15 mil nu e trafic, lasa ca e de la unul de 350.000 catre un aeroort de nici 3 mil!
Si de parca doar bucurestenii are merge cu metroul ala...
()
Vrei sa faci metrou prin padure si la niste case fara etaj?
Trebuie obligatoriu ceva la suprafata ca nu renteaza altfel.
Poate un tren care sa faca legatura rapid cu metroul?
Sau poate vagoanele de metrou sa devina vagoane de tren care se duc pana la aeroport si apoi se reintorc in sistemul de metrou.
Ministrul zice bine oricum!
Asta presupunand ca omul muncii din judete se da jos din gipan, ca la parcarea de la metrou Straulesti nu prea se da.
Traficul din Bucuresti nu se va relaxa pana cand nu se vor muta locurile de munca prin dezvoltarea provinciei.
Din pacate tot mai multe case se vor construi in jurul orasului intre cele 2 inele de centura.
Prapastia intre ce am vrea si ce se intampla creste dramatic in fiecare zi.
Pe europeni poti sa-i convingi daca le arati ca reducerea traficului pe DN1 inseamna reducerea poluarii aerului in Bucuresti, reducerea riscurilor pentru sanatate etc. Asta ar presupune insa sa existe o viziune cat de cat.
Asta e referința mea: https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22918636-parcarea-tip-parkride-peste-600-locuri-straulesti-parcheaza-medie-doar-19-masini-metrorex-vrea-introduca-abonament-lunar.htm
Poate lucrurile s-au schimbat de atunci. Nu stau în zonă, nu știu. Dar, ținând cont de asta ce ai prefera să faci în locul guvernului cu banii: magistrală est-vest, pâna în Colentina? Sau să pariezi că oamenii vor renunța la mașini ca să folosească metroul?
Nordul are autostradă, DN pe 3-4 benzi, poduri și pasaje subterane, etc. Poți ajunge în buricul Bucureștiului fară a avea nici un semafor (primul e la Arcul de Triumf). Celelalte cartiere nu mai există? Cei din DB intră prin Chitila, nu pe DN1.
()
Pe termen lung toate orașele limitrofe capitalei ar trebui sa fie conectate la transportul in comun.
Nu spun ca metroul trebuie sa fie in totalitate pe sub pământ; pentru scăderea costurilor prin zona aia albastră ar putea ieși la suprafață.
() ()
1 - "DISTANTA" liniei de metrou peste 10km....(recomandat)
2 - "DENSITATEA" populatiei in apropiere de STATII......
Concluzia: Linia de metrou pe acea ruta NU e fezabila.... din pacate.... (din bani Europeni cel putin...)
Stai ca vine randul Clujului, autostrazii Iasi-Tg Mures... pe hartie nu ne intrece nimeni la proiecte.
I-a spus cineva d-lui ministru care are la partid program de guvernare ecologist ca portiunea din DN1 vizata de metrou e cea mai poluata bucata de drum din tara!?
()
Si apoi voteaza pe ala care promite mai mult.
In alta ordine de idei si eu credeam acum 10 ani ca autostrazile sunt si ele fezabile insa studiiile de fezabilitate au demonstrat si ele la randul lor ca putem circula pe drumurile existente fara probleme, pentru ce am avea atunci nevoie de o linie de metrou prin pustiul zonei de Nord, e o distanta atat de scurta incat putem merge si pe jos.
2. Expropriat terenul de langa Piata Baneasa, unde intorcea tramvaiul 5. Se pun garduri pe linia tramvaiului 5, pe Barbu Vacarescu, la fel ca pe linia lui 21. Tramvaiul face astfel legatura cu metroul la Stefan cel Mare in 10 minute si merge mai departe pana in centrul orasului.
3. Construit un terminal intermodal cu parcare subterana si transfer direct in aeroport pe terenul ala expropriat.
Aceasta intriga din doua motive: in primul rand pentru ca exista o finantare discutata si cu Comisia Europeana + Japonia; in al doilea rand, pentru ca totusi exista bani pentru alte proiecte mastodontice (la nivel declarativ, cel putin).
Ar merita poate investigat si daca exista vreo legatura intre domnul ministru si alte interese, gen companii de taximetrie.
Eu as merge si mai departe. As face publice cele 9 variante de traseu propuse spre finantare Comisiei Europene.
Unul trecea pe sub Dorobanti, altul pe sub Vacarescu. Probabil variau de la Baneasa spre centru, ca de a Baneasa in sus nu prea ai altundeva sa te duci decat pe DN1.
Din aceste 9 variante doar una a ajuns in presa si a fost documentat pentru Comisie. Cineva a vandut mult teren in ideea ca pe traseu ala se va face metrou.
Faptul c-au fost in realitate 9 trasee, nu doar unul, a aparut intr-un document banal (o scrisoare de la Comisie) obtinut de PRO Infrastructura. Nu l-au dat pe legea 544, a fost nevoie de proces . Stiau ei ce ascund.