„Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei și bunăstarea lor si a “famigliilor” lor, ci pentru cetățenii capitalei și a celor care îl folosesc atunci când vin în București”, a scris Drulă pe Facebook luni seară.
„Negocierea avantajelor și privilegiilor pe care și le-au dobândit prin Contractul Colectiv de Muncă și pentru care plătesc toți românii subvenționarea metroului, trebuie să aibă în centrul atenției călătorul, nu nababul de sindicat. Din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control aflăm că, la negocierea CCM de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat”, spune Drulă.
„Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuși”, subliniază ministrul Transporturilor.
Drulă anunțase de săptămâna trecută că trimite Corpul de Control la Metrorex pentru a verifica măririle de salarii negociate cu sindicatul în 2020, în condițiile în care compania nu-și acoperă bugetul decât 30% din venituri proprii.
„Și ca să înțelegeți încă un motiv pentru supărarea domnului Rădoi, aflați că, în mandatul Corpului de Control, este trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL. Firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este domnul Ion Rădoi”, spune Drulă.
Potrivit acestuia, „Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”.
„S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum PREA MICĂ) pentru că nu mai exista contract valabil. Corpul de Control va face lumină și în această poveste”, a detaliat Drulă.
Potrivit ministrului, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.
„Sindomet Servcom SRL mai deține și un complex turistic la Bușteni, care oferă reducere de 99% pentru angajații Metrorex, care aleg să își petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Bușteni deținut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex”, spune Drulă.
„Fostul deputat PSD, domnul Ion Rădoi, își simte amenințate interesele subterane. Acesta este adevăratul motiv pentru care îl deranjează că, în sfârșit, cineva se uită cu atenție la ce face cartelul pe care îl conduce”, avertizează Drulă.
Sunt socat, asa ceva nu s-a auzit in Romania.
Ce nu a auzit domnul Radoi este definitia conflictului de interese, sau o stie clar, dar i-au placut mult banii.
Tara asta este o vaca imensa de mult de angajatii de la stat, firme cu statul, banul public cheltuit in prostie, sporuri de lucrat la calculator, sporuri ca au router wifi, sporuri ca au microbi pe birouri.
Le-as baga si un spor de tupeu si nesimtire dar ala sa se duca la amaratii din sistemul privat, care muncesc 10 ore pe zi la corporatii si nu castiga cat functionarii publici.
Se pare ca cea mai mare mafie e tot la stat.
Pana cand....
Cu astia trebuie sa stai la masa, nici procuratura nu-i schimba, doar pe la americani s-a mai gasit cate un Unionist mai lacom si a infundat puscaria. Dar poate face voodoo Drula si se intampla minunea...
in al doilea rand acolo se vand CHILOTI si la 5m distanta se vand gogosi adica ceva de lumea a 3-a
vina o are ministerul Transporturilor care permite aceste lucruri
Imi amintesc anii 92 - 96 cand la metrou puteai cumpara orice: haine, carti, casete video, alimente (inclusiv legume si fructe), electronice si electrocasnice, aproape orice.
Prin statiile de metrou nu gaseai carne si produse din carne sau cel putin eu nu tin minte sa fi vazut. In rest, omul n-avea nevoie sa mearga altundeva pentru cumparaturi.
E adevarat ca era greu sa te misti prin statii si coridoare, dar primul mare bazar si mare mall din Romania a fost subteran, la metrou.
Privind in urma, imi dau seama ca era o hazna comerciala de tip asiatic sau african, dar la momentul ala... a fost utila.
alora li se permite sa isi dea singuri salarii, sa inchirieze portiuni din metrou altor firme si sa bage banii in buzunar, sa tine metroul in MIZERIE cum e acum.
crezi ca nu stiau toti pana acum ce se intampla la metrou si afla acum?
Povestea e veche si se stie. Lasa ca nu se mentioneaza si spagile luate direct pentru inchiriere spatiu la un pret mai mic, deci si partea metrorex mai mica, sau cele pentru prelungire contract la comercianti.
Mai facem o cheta si ptr justitia decenta si rapida???
Eu as mai da un ban si pentru asta, numai treaba sa iasa.
hai ca se poate!
La asha profitabilitate care cred ca bate orice activitate concurentiala, e normal sa vedem sindicatele cum protesteaza doar cand trebuie sa impotriva cui trebuie.
Nu este musai sa fie toti si deodata - ordonat si etapizat, dar continuu
- privat 4361
- la stat 5951
Diferența dintre sectorul bugetar și sectorul privat a crescut de trei ori, ca-n basme, de la 427 de lei media brută pe lună în 2016, la 1.285 de lei în 2018 și își continuă saltul proiectat la aproape 1600 de lei în anul 2019
https://inaco.ro/salariu-dublu-la-stat-decalaj-public-privat-triplat/
Probabil ca a crescut si in 2020 si ca va creste si in 2021 pentru ca legile nu au fost inca modificate.
Mostenirea grea zic PSD-isti si au dreptate.
Am fost "păcălit" odată sa intru in sindicat si sa cotizez, dar eram imediat după ce am ieșit de pe băncile scolii si nu prea știam sa citesc un contract colectiv de munca, etc. După ce am mai învățat puțin cum stau lucrurile si am văzut ca șeful de sindicat deținea acțiuni la firma care lucram si era in CA si am văzut CCM-ul mi-am dat seama ca cotizam degeaba la sindicat. am ieșit in clipa 2. După ce am mai vb. cu unii cu alții i-am luminat si pe ei si au mai ieșit. Acum am aflat după ani ca in societatea unde era sindicatul mai sunt doar președintele de sindicat, 2 vice si vreo 10 oameni care cotizează din peste 300 de oameni.
Asa ca atunci cand aud de sindicate mi se zbârlește parul si in multe cazuri e mai bine fara reprezentarea sindicatelor. Au avut si ele un rost mai de mult cand erau multi oameni neșcoliți, altele erau condițiile de munca si legile in vigoare. Acum daca te cerți cu patronul si exista litigii mai bine te duci la avocat decât la sindicat.
2. Cotizatiile pentru sindicat ar trebui stranse de la angajati. Ca si la privat.
3. Orice firma de stat care nu isi acopera cheltuielile, nu face profit (fara externalizarea pierderilor) nu are dreptul sa isi voteze singur salariile, ci in urma unei decizii transparente de la entitatea care il plateste (primarie, minister). Toate aceste majorari sa fie supuse unei legi unitare.
4. Orice firma de stat care face profit (fara externalizarea pierderilor si fara a fi monopol) sa aiba dreptul sa isi stabileasca bonusurile (nu salariile) pana la un anume cuantum, interesul principal de repartizare al profitului sa fie al statului (catre buget sau investitii si abia apoi salarii). Restul, pe lege unitara.
5. Orice firma de stat care cere ajutor de stat sa fie supusa unui audit si orice ruda de pana la gradul 3 a unui angajat sa nu faca afaceri cu respectiva firma de stat. In caz contrar, nu se primeste ajutor de stat iar firma capusa raspunde solidar de pierderi. Ca la privat.
6. Vrem raport ca dughenele de la Metrou (in mod special cele de la victoriei) nu impieteaza autorizatiile ISU, PISU si CARISU ar mai fi. TOATE. Sa fie frecati ca la privat.
7. Toate spatiile comerciale de la Metrou se adjudeca transparent, pe baza de licitatie publica, se renegociaza anual, cel putin cu inflatia si cu renegocierile salariale.
8. Orice deranj, incident, intarzieri sa faca parte dintr-un raport anual, salariile managerilor sa fie apoi scazute in functie de incidente.
9. Digitalizare. Instalare de bancomate pentru carduri, desfintarea joburilor inutile platite mult prea bine pentru adaosul (nu efortul) adus calatorilor: de ex: ghiseele de cumparare. Abonamentele individuale cu pret redus sa se vanda prin ghiseu unic sau prin aplicatie.
10. Rezolvarea misterelor disparitiei paznicilor ziua si aparitia lor dupa 20 precum si a sefilor (toata ziua
pe de alta parte, sa ai 7 milioane incasari si 6 profit, pai puii mei, angajatii de la firmele astea sunt mai prosti, sau ce? ei de ce nu sunt platitit bine? ca tot veni vorba...
iar deciziile legat de inchirierea spatiilor ar fi bine sa fie luate independent si in competitie libera, nu prin favoritisme.
si cand lucrurile astea or sa fie corecte, atunci chiar ca n-o sa ma intereseze ca sindicatul face ceva pentru membrii.
Fu sau nu fu acolo oarece negociere dura si cineva nu livra spaga ceruta si asteptata de maria sa Sindicatul motzoflendrurilor de la Metrorex???
Pe lumea asta ce e bun costa. Asa ca, jos labele de pe metrou!
Sunt multe surse de a face bani in subteran dar toate par sa fi intrat pe mana unora si nu a administratorului de drept. Tare ciudata situatiune.
sigur ca nu intelegem prea usor de ce sa imi pasa de banii sindicatului/Metrorex dar si cand o urca tariful per tichet atunci sigur multi vor intelege mai repede si chiar mai bine...
Ideea este ca mai putine subventii, mai putine cheltuieli cu salatiile din banii publici, mai putin salariati la stat/companii de stat si mai multe investitii publice si private si diferentele se vor vedea in 2-3 ani - si ramane cum zice un cunoscut: asa sa ne ajute Dzeu!