La licitația pentru revizuirea SF-ului și realizarea Proiectului Tehnic pe autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov a fost depusă o singură ofertă din partea firmei Consitrans.
Valoarea estimată pentru contract de către CNAIR este de 12,8 milioane de euro, circa 0,8% din valoarea întregului proiect așa cum a fost el stabilit în Master Planul General de Transport. Tocmai valoarea aceasta destul de mică a făcut ca licitația să fie criticată în piață, în condițiile în care bunele practici presupun în general ca pentru documentație și proiectare bugetele alocate să reprezinte circa 3% din valoarea întregului proiect.
2) Soluții tehnice moderne, demne de anul 2021. Cu tuneluri la Bușteni și la Sinaia, nu cu traseu “la zi”, prin mijlocul stațiunilor.
3) Livrarea documentației pe sectoarele critice pe un calendar accelerat.”
Potrivit ministrului, autoritățile iau în calcul și măsuri adiționale pentru a fluidiza traficul pe Valea Prahovei, în condițiile în care un calendar realist presupune ca finalizarea autostrăzii A3 să se producă abia după anii 2026-2027.
„Până vom putea circula pe A3 între Ploiești și Brașov, există o serie de soluții pe care vrem să le implementăm împreună cu autoritățile locale, pentru fluidizarea traficului: construirea unor pasarele pietonale acoperite, cu lifturi sau scări rulante și modernizarea celor existente; sensuri giratorii și pasaje la Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal; o parcare nouă la Bușteni, în centru, astfel încât benzile de circulație să nu mai fie blocate de mașini care staționează”, a declarat Drulă.
- 30 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.
- 6 luni pentru Proiectul pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC)
- 6 luni pentru Proiectul Tehnic de execuție
- 4 luni - asistență tehnică pe perioada licitației pentru execuție
- 61 de luni asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor
Revizuirea Studiului de Fezabilitate (realizat ultima oară în 2006) presupune practic reluarea de la zero a multor etape, iar proiectul și traseul autostrăzii vor suferi modificări majore față de variantele originale. Un exemplu ar fi zona stațiunilor Bușteni și Sinaia unde noile documentații vor trebui să prevadă mai multe tuneluri care să ocolească localitățile.
Astfel, noul SF va cuprinde o analiză multicriterială a variantelor de traseu, un studiu de trafic pentru o perioadă de perspectivă de 30 de ani, investigații de teren (geotehnice, hidrologice, topografice, arheologice etc).
Contractul scos acum la licitație pentru SF și PT va cuprinde și o evaluare a impactului asupra mediului, o analiză cost-beneficiu și realizarea unui model financiar al proiectului.
Caietul de Sarcini consultat de HotNews.ro arată că de la București la Brașov autostrada A3 a fost sectorizată astfel:
- Sector IA Bucuresti - Moara Vlasiei (km 0+000 - km 19+500); Sector IB Moara Vlasiei - Ploiesti (km 19+500 - km 62+000);
- Sector 2 - Ploiesti - Comarnic (km 62+000 - km 110+600);
- Sector 3 - Comarnic - Predeal (km 110+600 - km 146+800);
- Sector 4 - Predeal - Cristian + Racordarea autostrăzii la reteaua de drumuri existente (km 146+800 - km 168+600);
- Sector 5 - Cristian - Codlea km 168+600 - km 173+300;
Conform caietului de sarcini, „viteza de proiectare pentru autostradă va fi de 120 km/h, iar platforma va fi de 26,00 m lățime, iar pe sectoarele pe care condițiile de relief permit, se vor adopta elemente geometrice corespunzătoare vitezei de proiectare de 140 km/h”.
Citește și:
Centura Busteniului, centura Comarnicului pot fi facute in guvernarea asta si impactul asupra traficului va fi masiv.
Pasarele, lifturi sunt bani aruncati. Distrugi statiunile alea.
CNAIR cand se apuca de treaba? Centurile marilor orase cand se finalizeaza?
Din pacate USR-ul a venit calare pe un munte de promisiuni si trebuie sa livreze ceva, orice. In momentul asta pierd capital electoral incontinuu oricat de bine intentionati sunt unii membri.
Nu poti face planuri pana in 2030, nu merge in Romania, mai ales cand colegii din celelalte ministere au diverse prestatii.
Da' de ce de la zero, mai Drula? Pe tot traseul Pl-Bv. nimic nu mai e bun din vechiul S.F? Ia spune-ne, pe cati km. trebuie refacut? Pai, dati-i in judecata si luati banii inapoi daca ati constatat ca sunt gresite. Dar ati facut evaluarea, sau trebuie dati rapid niste bani pentru parandarat, ca va e foame rau?
In loc de zidul Berlinului care desparte Est de Vest ai avea Zidul Busteniului care izoleaza o parte a orasului de cealalta.
2. Tokio are zone cu pana la 5 niveluri suprapuse pe stalpi, din care cel putin doua in regim de autostrada. Nu prea am vazut ziduri care separa orasul!
3. Repede cu banii la parandarat!
dupa ce Bucurestiul are cele mai multe job-uri si cea buna calitate de viata pt cetateni, hai sa le mai facem o autostrada. Eu ma bucur ca ajung rapid Cluj-Sibiu. Salut!
Repet ,64 tunele (cel mai lung 4.4km).
coala A4!!
Adica mai un SF, mai un proiect, mai o actualizare de SF...
4 ani pentru alte hartii. Din 2006 s-a schimbat configuratia muntilor, albia raurilor, unghiul partiilor de ski!
Nu se poate lua nimic din ce s-a facut? Pai nu, ca banii aia au intrat intr-un buzunar si acum e vorba de alt buzunar!
Sa traiasca hartia, da-ti-o in Dumnezeul ei de autostrada....
Pentru Valea Oltului, dupa 4 Studii, se foloseste ca baza tot proiectul din vremea raposatului...
Vai mama noastra!