Lucrări în forță pe primul sector de autostradă care ar urma să străbată Valea Oltului - circa 13 km de autostradă, două noduri rutiere și două viaducte ample, care ar urma să aducă autostrada de la Sibiu până la Boița, la intrarea în defileul Oltului. Primul lot al Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești ar trebui să fie gata abia în 2023, dar lucrările sunt în prezent în stadiu avansat, iar constructorul ia în calcul chiar și ture de noapte pentru a finaliza lucrările la podurile și viaductele de pe traseu.

Viaductul Talmacelu, in constructie la inceput de mai 2021Foto: Captura YouTube

Conform CNAIR, care citează doi ingineri de pe șantier, se lucrează susținut la realizarea viaductului Tălmăcel, cea mai spectaculoasă lucrare de pe traseu.

„Vorbim de pe axul 50 al Podului (una dintre axele principale) unde lucrările sunt realizate în prezent. Este una dintre axele care va susține execuția în consolă echilibrată a podului. Folosim un sistem de cărucioare și se va betona tot podul din secțiuni de 4 sau 5 metri, înaintându-se simetric de pe fiecare cap de pilon. În axul 40 care este în spatele nostru în partea dreaptă pe calea spre Pitești avem capul de pilă care este finalizat”, subliniază Bogdan Alexandru, inginer în cadrul proiectului.

„Astăzi am început montarea structurii metalice care va susține acest cărucior. Vor fi, de fapt, două cărucioare (fiecare va betona o parte a podului pentru a nu risca un debalans) și după fiecare betonare trosoanele în sine vor fi tensionate ca să țină tot podul la un loc. Ritmul de betonare în această tehnologie este în general de un tronson tunat la fiecare 7 zile.

Există 27 de structuri pe acest tronson de autostradă definite ca poduri (adică o deschidere mai mare de 5 metri) și încă 24 de structuri mai mici fabricate pentru trecerea animalelor și permeabilitatea în transversala autostrăzii (așa numitele ecoducte)”, a explicat inginerul Bogdan Alexandru.

”În momentul de față avem în jur de 100 de oameni mobilizați ca forță de muncă în șantier. Mobilizarea pe șantier este suficientă în momentul de față. Când va fi nevoie vom suplimenta efectivul de muncitori pe șantier. Ne gândim chiar la un schimb de noapte deoarece ne dorim și sigur vom reuși să fim în timp cu această lucrare. Avem sprijin din toate părțile și facem tot posibilul să ne încadrăm în timp”, a spus și inginerul Cristea Robert.

O altă filmare din dronă surprinde avansul bun pe între tronsonul, de la A1 Centura Sibiului și până în apropiere de Boița.

O mare parte din forța de muncă a constructorului e în continuare mobilizată la realizarea structurilor și operelor de artă de pe traseu, în special la ridicarea „picioarelor” celui mai spectaculos viaduct de pe traseu - viaductul Tălmăcel. (min. 11.30)

La acest viaduct, de circa 650 de metri lungime, constructorul lucrează, cu ajutorul unui cofraj cățărător, la înălțarea pilelor ce vor ajunge la 30 de metri înălțime deasupra solului.

Lucrările contractate în 2019 cu firma Porr pentru circa 127 de milioane de euro au început efectiv în aprilie 2020 (ordinul de începere a venit în 30 martie), după ce a trecut perioada de proiectare. Termenul de execuție este de 3 ani.

---

A1 Sibiu - Boița - 13,17 km

Constructor: Porr Construct

Valoare: 613 mil lei (cca 127 mil euro)

Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)

Începere lucrări: aprilie 2020 (ordin de începere pe 30 martie 2020)

Termen finalizare: martie 2023

Săpătură: >1.800.000 m³,

Mixtură asfaltică: >181.000 tone,

Beton: >88.000 m³

Armătură: >12.000 tone,

Foraje: > 15.000 m,

Grinzi prefabricate: 393 bucăți,

Poduri și pasaje: 27 bucăți,

Podețe: 27 bucăți,

Un viaduct cu 10 deschideri: 414,70 m lungime,

Un viaduct cu 8 deschideri: 651,40 m lungime,

Două spații de servicii,

Un centru de întreținere și coordonare,

Două noduri rutiere.

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești

---

CITEȘTE ȘI: