Pe actuala Șosea de Centură de Sud a Capitalei sunt în prezent în construcție nu mai puțin de trei pasaje rutiere, toate trei sub forma unor sensuri giratorii suspendate astfel încât să poată fi ocolită și linia de cale ferată lipită de actuala centură. Cele trei pasaje - de la Domnești și de la intersecțiile Centurii București cu Șoselele Berceni și Oltenița - sunt în plin șantier, iar imaginile din dronă surprind cum pasajele capătă formă pe săptămână ce trece. Proiectele de la Berceni și Oltenița presupun și dublarea actualei centuri pe porțiuni de câțiva kilometri de-o parte și alta a viitorului pasaj.

Pasajele in constructie pe Centura de Sud a CapitaleiFoto: Colaj foto

Pasajul Domnești - Giratoriu suspendat

Lungime: 536 m

Cost: 91,5 mil lei

Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON

Contract semnat: 2017

Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)

Finalizare posibilă (n.r.): Q1-Q2 2022

Pasajul Domnești - stadiu fizic 25% - în continuare se lucrează la relocarea utilităților, în special cele electrice, montarea grinzilor pe breteaua de coborâre spre București și la pilonii aferenți bretelelor înspre și dinspre Domnești”, informează Asociația Construim România (ASCORO), care a filmat din dronă toate cele trei pasaje, toate cu termen de finalizare 2023.

În paralel, după cum se observă din filmare, se lucrează la realizarea noii porțiuni carosabile a Șoselei de Centură (2x2) care va urma să treacă pe sub pasajul suspendat, astfel încât traficul actual să fie deviat pe „noua” Centură cu patru benzi, iar pe vechea centură se va începe lucrul pentru realizarea bretelelor pasajului, dar și la ridicarea pilelor Pasajului Domnești pe partea dinspre București.

---

Giratoriu suspendat DNCB-Șos. Berceni + lărgire la 4 benzi a centurii

Lungime: giratoriul + 2,5 km

Cost: 30,5 mil euro

Constructor: Asocierea Trameco SA (Selina) - Vahostav SK AS - Construcții Erbașu SA - Grafic Tends SRL

Contract semnat: martie 2019

Termen de finalizare: 30 luni (6 luni proiectare și 24 luni execuție)

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă (n.r.): Q2 2022

Plan foto - pasaj Berceni

Stadiu la zi: 20%

Pasajul Berceni - stadiu fizic de 20% (conform antreprenorului) - se lucrează la canalizarea pluvială și relocarea utilităților, în special gaze și electrice. De remarcat faptul că s-a descoperit o linie electrică de medie tensiune care nu figura în nicăieri și, împreună cu reprezentanții Enel se încearcă identificarea proprietarului aceste infrastructuri”, atrage atenția Asociația Construim România.

„La fel, a fost identificată o conductă de apă ce nu apărea în planuri. S-a început turnarea asfaltului în vederea devierii traficului pentru a putea fi atacată și porțiunea de lângă calea ferată în vederea executărilor structurilor pasajului. Luni a fost emisă o nouă decizie de expropriere și urmează emiterea a celei de a 4-a autorizații de construcție”, mai notează ASCORO.

---

Giratoriu suspendat DNCB-Șos. Olteniței + lărgire la 4 benzi a centurii

Lungime: giratoriul + 3,7 km

Cost: 35,5 mil euro

Constructor: ITINERA SPA

Contract semnat: iulie 2019 (licitație începută în mai 2017)

Termen de finalizare: 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă (n.r.): Q3 2022

Stadiu la zi: 18%

Pasajul Oltenița - stadiu fizic 18% - se lucrează canalizarea pluvială în lungul Centurii București și a Drumului Național 4, precum și la structurile aferente pasajului unde vedem progrese vizibile de la o săptămâna la alta pe toate direcțiile”, informează Construim România.

---

CITEȘTE ȘI: