După ani la rândul de întârzieri și tergiversări, vineri se deschide oficial traficul pe un drum de doar 3 kilometri cu câte două benzi pe sens pe care Compania de drumuri se chinuie să-l facă încă din 2011. Și nu vorbim de un drum nou undeva la munte sau într-o zonă greu accesibilă, ci e în plină câmpie, la doar câțiva kilometri de București.

Centura Mihailesti, la inaugurareFoto: Captura video

Traficul rutier pe Centura Mihăilești de pe DN6 lângă București va fi deschis începând de vineri, a anunțat secretarul de stat în Transporturi Irinel Scrioșteanu.

„Astăzi se dă în trafic Centura Mihăilești, vedeți cum arată”, a scris oficialul care a postat și câteva imagini din dronă și de la sol cu noul drum.

Varianta de Ocolire Mihăilești (Giurgiu - pe DN6, în apropiere de București) este un drum cu câte două benzi pe sens, lung de circa 3,2 km, pe care Compania de Drumuri se chinuie să-l facă încă din 2011.

Din decembrie 2020 proiectul are un nou constructor (Viarom Construct), după ce lucrarea a mai avut în trecut două contracte semnate și, ulterior, reziliate.

Noul contract a fost semnat pe circa 37 milioane de lei și cu un termen de execuție de 12 luni, de la ordinul de începere a lucrărilor, ordin venit în februarie 2021.

Lucrările au demarat în forță în primăvară.

La momentul plecării sale, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă trecea în revistă și proiectul centurii Mihăilești în dreptul celor care ar urma să fie gata anul acesta.

HARTĂ - Pe unde trece Centura Mihăilești

---

Proiect de 3,2 km demarat din 2011, cu două contracte semnate și reziliate până acum...

În 2011 CNADNR a demarat proiectul, iar licitaţia a fost câştigată de spaniolii de la Contrat Ingineria Y Obras pentru drumul de 3,18 km cu două benzi pe sens și cu separator de trafic. Numai că șantierul nu a demarat deloc, iar spaniolii au abandonat în doar câteva luni proiectul.

Ulterior, abia în 2016 Compania de Drumuri a reușit să contracteze lucrarea cu alți spanioli - Copisa Constructora Pirenaica SA.

Nici această dată nu a fost cu noroc, iar lucrarea care trebuia să dureze un an s-a împotmolit, iar spaniolii au reușit în 2 ani să execute doar un sfert din ce aveau de facut.

„Proiectul s-a înțepenit în birocrație (relocări de utilități, exproprieri, canale evacuare ape pluviale) și mobilizarea slaba a constructorului, care au generat dispute surde între CNAIR și antreprenor (lucrări necertificate și neplătite, pasarea responsabilității, acuzații reciproce)", susținea Asociatia Pro Infrastructura la un moment dat.

În 2019 Ministerul Transporturilor a rupt contractul și a relansat licitația de execuție în 2020.

În dedecembrie 2020 noul contract a fost semnat cu Viarom Construct pentru 27 de milioane de lei cu termen de execuție de 12 luni.