Joi ar urma să se deschidă circulația pe primul tronson finalizat al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12), primii kilometri veritabili de drum expres din România și care vor funcționa ca o variantă ocolitoare a Balșului din direcția Balș-Vest spre Piatra Oltului. Imediat în continuarea sa, până după Slatina, alt tronson e și el aproape de finalizare.

Primii kilometri de drum expres din RomaniaFoto: Captura YouTube

„Conform informațiilor noastre de ultimă oră, constructorul UMB a reușit să avanseze cu marcajele și restul finisajelor, în ciuda vremii proaste, cei 16 kilometri și ceva dintre nodurile Balș Vest (Spineni) și Slatina Vest (Piatra Olt/Găneasa) urmând să fie inaugurați pe 21 aprilie”, transmite Asociația Pro Infrastructura.

În total, segmentul are o lungime de circa 18,5 km din care circa 16 vor putea fi efectiv folosiți începând de acum.

Viteza maximă va fi deocamdată 100 km/h

În urmă cu o săptămână, Parlamentul a adoptat la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, deputatul USR Cătălin Drulă, legea ca viteza maximă de circulație pe drumurile expres în România va fi de 120 km/h, față de 100 km/h cât este în prezent stipulată în Codul Rutier. Asta în condițiile în care drumurile expres, după normativ, sunt foarte similare cu autostrăzile și au viteza de proiectare 120 km/h la șes, singura diferență majoră față de autostrăzi fiind lipsa benzii de urgență, înlocuită cu un acostament asfaltat.

Ministrul Grindeanu a spus marți că la inaugurarea primului tronson de drum expres din România limita de viteză va fi de 100 km/h și va fi schimbată abia după ce președintele Iohannis va promulga legea adoptată de parlament.

Când va fi gata următorul segment din Drumul Expres Craiova - Pitești?

Tronsonul care e acum aproape gata și pe care va fi deschisă circulația este construit de românii de la UMB, același constructor care lucrează și pe următorii circa 20 de kilometri (tronsonul 2) în continuare până după Slatina și care sunt și ei aproape de finalizare. În total UMB mai lucrează și pe tronsonul 3 (31,75km) și tronsonul 4 (31,8 km), lucrări ce ar urma să fie gata anul următor.

Când va putea fi deschisă circulație și pe următorul tronson, de la Balș până după Slatina?

  • „Perfect fezabil în aproximativ o lună de zile, în condițiile în care al doilea pod feroviar peste DEx12 din zona Găneasa (n.r. - video mai jos) va fi executat sub trafic și în nodul Valea Mare (Slatina Est) vor fi construite rapid girațiile și două bretele de intrare/ieșire”, apreciază Pro Infrastructura.
  • „Solicităm antreprenorului general și oficialilor din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere să facă toate demersurile tehnice și birocratice pentru a da drumul traficului pe segmentul Piatra Olt-Valea Mare, cel târziu la final de mai, început de iunie, astfel încât șoferii să scape definitiv de coșmarul traversării orașelor Slatina și Balș, iar localnicii să respire aer (mai) curat!”, notează asociația.

Drumul Expres - DEx12 Craiova - Pitești - Primul sector gata de deschidere

Tronsonul de aproape 18 km ce va fi deschis joi (din care doar 16 km folosibili) va avea rol de variantă ocolitoare a Balșului.

După deschiderea circulației rutiere, accesul pe acest lot se va face astfel:

  • pe relația Craiova-Pitești, accesul se face din DN 65, prin sensul giratoriu executat în apropiere de Balș.
  • pe relația Pitești-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN 65, spre localitatea Piatra Olt.

---

DEx12 Tronsonul 2: Balș - Slatina

Lungime: 39,85 km

Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km

Constructor: UMB - Tehnostrade - SA&PE Construct (România)

Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA)

Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în 2019) - 12 luni proiectare - 24 luni execuție

Termen de finalizare: Q2 2022

--

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:

Lungime: 121 km

Viteza de proiectare: 120 km/h

Platforma: 22,00 metri

Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri

Spațiu median: 3,00 metri

Acostamente: 2 x 1,5 metri

Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri

România nu are în prezent NICIUN DRUM EXPRES

E bine de știut că, în momentul actual, în România NU EXISTĂ NICIUN DRUM EXPRES conform normativului de drum expres aflat în vigoare (DX-AND_589-2013).

În execuție este doar Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești (realizat conform unui normativ similar, dar din 2007)

În orice caz, dincolo de toate miturile urbane perpetuate care clasifică unele drumuri de patru benzi cu separatoare de sens drept drum expres, în România la ora actuală nu există drumuri expres. Scriptic, ele sunt doar trecute în Codul Rutier și sunt asimilate ca limită de viteză drumurilor naționale europene (100km/h), drumuri care în marea lor majoritate au o bandă pe sens, nu au sensuri delimitate, trec prin toate localitățile și nu au intersecții denivelate (fără conflicte de trafic).

În realitate, conform normativului actual, un drum expres este destul de asemănător cu o autostradă: e un drum de mare viteză (100km/h+) cu acces controlat (nu are intrări din toate curțile și străzile), are cel puțin două benzi pe sens, are sensurile separate, nu trece prin localități, iar intersecțiile sunt denivelate (fără conflicte de trafic).

Drum expres vs. Autostradă - care sunt diferențele, care sunt asemănările

Față de o autostradă, însă, există mai multe diferențe, printre care:

  • platforma mai mică - 21,5 metri la drum expres vs 26 metri la autostradă
  • benzile sunt mai înguste (3,5 m vs 3,75 m pe autostradă)
  • lipsesc benzile de urgență (2,5 m), înlocuite cu un acostament asfaltat de 1,5 metri lățime
  • tipul de parapet separator e diferit și spațiul median e mai mic (3 metri față de 4 metri la autostradă)
  • benzile de încadrare accelerare/decelerare diferă,
  • curbele și razele șoselei sunt diferite.

---