Cea mai impresionantă lucrare de pe întreg tronsonul proaspăt inaugurat de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești este viaductul Tălmăcel, o structură realizată printr-un proces diferit față de alte poduri asemănătoare.

Viaductul de la Talmacel de pe Autostrada A1 Sibiu - BoitaFoto: Captura YouTube

Secțiunea 1 Sibiu - Boița, parte a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, a fost inaugurat joi 15 decembrie, cu patru luni înainte de termen.

„Profităm de ocazie ca să vă aducem, în exclusivitate națională, proiectul nostru unic cu filmări de tip timelapse pe termen lung de pe șantierele de infrastructură de transport ale țării”, scrie Asociația Pro Infrastructura care publică un videoclip interesant cu procesul de construcție al viaductului.

Imaginile surprind procesul de construire a Viaductului Tălmăcel timp de 16 luni, în perioada aprilie 2021-august 2022.

Vorbim de un pod de circa 650 metri lungime și care ajunge la o înălțime de circa 30 de metri, cam cât un bloc de 10 etaje.

Viaductul Tălmăcel, construit printr-o metodă mai specială

Podul este unul casetat, are 8 deschideri și a fost construit printr-o metodă mai specială față de majoritatea podurilor unde se ridică piloni și se montează grinzi. Viaductul Tălmăcel a fost construit în consolă.

Mai exact, întâi au fost ridicați pilonii viaductului, iar apoi începând din mijlocul pilonilor a fost turnată suprastructura spre exteriorul pilonilor, în ambele direcții pentru a păstra echilibrul construcției. Turnarea suprastructurii spre exteriorul pilonului ajunge până la un punct unde se intersectează și se unește cu suprastructura turnată la fel dinspre următorul pilon, și tot așa.

Practic suprastructura podului „crește” din fiecare pilon, se extinde până se unește cu celelalte elemente turnate similar dinspre ceilalți piloni.

Pentru acest lucru, constructorul a folosit un sistem de cărucioare prin care a betonat tot podul din secțiuni de 4 sau 5 metri, înaintându-se simetric de pe fiecare cap de pilon.

La fiecare pilon constructorul a folosit câte două astfel de cărucioare, de ambele părți ale pilonului, pentru a nu risca un debalans. După fiecare betonare trosoanele în sine au fost tensionate ca să țină tot podul la un loc. Ritmul de betonare în această tehnologie este în general de un tronson turnat la fiecare 7 zile.

FOTO: „Cărucioarele” care ajutau la betonarea în consolă a suprastructurii podului, pornind din capul pilonilor spre exterior / Sursă: Captură Youtube

A1 Sibiu - Boița - 13,17 km

Constructor: Porr Construct

Valoare: 613 mil lei (cca 125 mil euro)

Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)

Începere lucrări: aprilie 2020 (ordin de începere pe 30 martie 2020)

Termen finalizare: aprilie 2023

Lucrări: 27 poduri și pasaje, 27 podețe, un viaduct 414,7m lungime, un viaduct de 651,4m lungime, două spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, două noduri rutiere

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești

Autostrada Sibiu - Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Pe A1 Sibiu - Pitești se lucrează în prezent pe Secțiunea 1 prezentată mai sus (13,17km de la Sibiu la Boița - constructor Porr) și pe Secțiunea 5, pe cei 30 de km de la Pitești la Curtea de Argeș (constructor Astaldi).

Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș - Tigveni licitația s-a finalizat cu semnarea contractului pe 15 noiembrie 2021 cu austriecii de la PORR. Acolo autostrada se află în etapa de proiectare.

Pe Secțiunea 3 în luna mai a fost selectat câștigătorul - o asociere de constructori din Italia și România care au câștigat practic cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Pe data de 1 august 2022 CNAIR a semnat contractul cu Asocierea WEBUILD SPA (Astaldi) – TRANCRAD SRL.

Pe Secțiunea 2, cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în luna februarie un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia.

VEZI ȘI:

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești