Ani de zile șoferii care circulau pe autostrada A1 de la București la Pitești știau că la capătul șoselei, la Bascov, autostrada o va lua brusc la stânga și se va transforma într-un drum național, aglomerat și dificil de parcurs. Între timp au fost demarate lucrările la continuarea A1 până la Curtea de Argeș, iar nodul rutier de la Bascov se transformă.

Lucrari la A1 la nodul rutier BascovFoto: Captura YouTube

În imaginile surprinse din dronă se văd deja restricțiile de circulație pe capătul autostrăzii A1 la Pitești, dar și lucrările demarate pentru reconfigurarea nodului rutier de la Bascov.

Conform planurilor, configurația finală în acel punct va avea autostrada pe un pasaj suprateran care va supratraversa intersecția ce va rămâne la sol sub forma unui sens giratoriu mare.

Tot în același loc la Bascov, unde Autostrada A1 va continua spre Curtea de Argeș cu un pasaj suprateran, iar la sol giratoriul de sub autostradă va fi cu câte două benzi, va fi realizat într-o laterală și un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC) pentru întreg obiectivul de infrastructură rutieră.

Pentru acest CIC va fi amenajat un alt sens giratoriu pe DN7 imediat lângă autostradă.

Vezi în planurile de mai jos cum va arăta configurația finală pentru nodul rutier Bascov. Click pe poză pentru mărire.

Cum va arăta la final tronsonul A1 Pitești - Curtea de Argeș - prezentarea 3D a proiectului

Contractul cu Astaldi pentru cei 30,35 km din A1 Pitești Curtea de Argeș a fost semnat în mai 2020, după aproape trei ani de licitații și contestații și, pentru circa 356 milioane de euro, presupune 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție.

Din ce se poate observa în randarea 3D a proiectului, realizată odată cu proiectul tehnic, autostrada care trece prin lunca râului Argeș și zona de protecție, precum și pe lângă lacurile de acumulare de pe traseu, iar corpul autostrăzii este ridicat pe toată lungimea sa. Practic, niciun drum nu supratraversează autostrada, ci trece pe sub ea.

Video-ul începe din zona Curtea de Argeș și continuă de-a lungul traseului până la Pitești și viitorul nod Bascov.

Autostrada A1 Pitești - Curtea de Argeș: „Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat”

La cei circa 30 de kilometri de la Pitești la Curtea de Argeș lucrează încă din septembrie 2021 italienii de la WeBuild (n.r. fost Astaldi), iar în prezent, potrivit ultimelor informații centralizate de CESTRIN, staidul fizic al lucrărilor a depășit 33%.

Termenul de execuție este de patru ani, astfel că finalizarea ar trebui să vină undeva în anul 2025.

„Într-adevăr, lotul nu este ușor. Are peste 30 de km și, deși nu traversează un relief accidentat, traseul croșetează prin zone mlăștinoase și/sau inundabile pe lângă acumulările de pe Argeș. Asta se traduce în terasamente (ramblee) foarte înalte, podețe fără număr și peste 5 kilometri de poduri și viaducte pe autostradă (nu socotim pasajele peste A1 și pe cele din nodurile rutiere)”, detalia Asociația Pro Infrastructura.

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești