Pe Autostrada Transilvania, nu departe de Cluj-Napoca, românii de la UMB lucrează de zor la două porțiuni de autostradă de aproape 42 de kilometri lungime, tronsoane grele prin dealurile transilvănene - un proiect dificil și care nu a dus lipsă de probleme birocratice. La Zimbor, limita dintre cele două loturi ale UMB, constructorul român arată o mobilizare exemplară în cadrul unei ample lucrări în care practic un deal întreg este săpat și consolidat pentru a face loc autostrăzii.

Autostrada A3 - Lotul UMB de la ZImbor la Poarta SalajuluiFoto: Captura Youtube / Raducu P Drum

UMB lucrează în prezent pe Autostrada Transilvania A3 în zona Cluj-Sălaj la circa 42 de kilometri de autostradă, practic prima autostradă prinsă la finanțare prin PNRR.

Imagini impresionante pe Autostrada Transilvania și constructorul UMB care lucrează să „mute” un deal

Pe tronsonul de la Zimbor la Poarta Sălajului (circa 12 km), UMB a început lucrările efective în vara lui 2022, iar în prezent stadiul fizic al proiectului a depășit 30%.

Inițial, contractul semnat în iulie 2020 presupunea 12 luni pentru proiectare și alte 24 de luni pentru execuție - cu alte cuvinte ar fi trebuit să fie gata chiar din acest an, din 2023. Cu toate acestea, proiectarea a început cu aproape un an mai târziu din cauze birocratice, iar alte tergiversări din partea statului au făcut practic ca proiectul să fie în întârziere față de datele anunțate inițial.

Astfel, termenul actual pentru finalizarea proiectului este finalul anului 2025.

Lucrările executate sunt impresionante, dincolo de numeroasele poduri și viaducte, UMB lucrează intens la amenajarea dealului Zimbor acolo unde trebuie realizat un debleu major (gaură/săpătură) pe unde să treacă autostrada.

Pentru a susține această mega-săpătură în deal, UMB trebuie să realizeze mai multe ziduri de susținere și 15 berme (platforme/trepte mai late amenajate pe taluzuri pentru a le mări stabilitatea).

VIDEO - Imagini cu mega-lucrările de la dealul Zimbor:

VIDEO - Imagini cu lucrările pe întreg tronsonul Zimbor - Poarta Sălajului:

Tronsonul A3 de la Nădășelu la Zimbor, gata abia în 2025

Pe 30 de km de la Nădășelu la Zimbor se lucrează de zor încă din primele zile din 2021, dar în ciuda mobilizării constructorului lucrurile s-au complicat - pe anumite porțiuni au început să aibă loc alunecări masive de teren, iar lucrările au fost sistate pentru a se găsi noi soluții tehnice și pentru a se schimba inclusiv traseul autostrăzii pe alocuri.

Pentru aceste lucrări, însă, CNAIR scoate o licitație separată pentru proiectare și lucrări. Toate întârzierile au împins și aici finalizarea tronsonului undeva spre 2025. (tronsonul cu lucrări suplimentare și traseu deviat poate fi văzut în clipul video de mai jos de la 1:10 la 2:00 - zona Nădășelu; și 07:55 - 09:40 - zona Topa Mică)

---

A3 Nădășelu - Zimbor:

Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU - MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR

Lungime: 30.06 km

Antreprenor: Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Electromontaj

Valoare: 1.5 mld lei (fără TVA) - preț actualizat

Contract semnat: 22 septembrie 2020

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Stadiu fizic (august 2023): 60%

Data finalizării: Q3 2025

A3 Zimbor - Poarta Sălajului:

Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR - POARTA SALAJULUI

Lungime: 12,24 km

Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade

Valoare: 836 mil lei (fără TVA) - preț actualizat

Contract semnat: 1 iulie 2020

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Stadiu fizic (august 2023): 30%

Data finalizării: Q4 2025