Circa 14 km din Autostrada Transilvania A3, construiți de o firmă din Turcia, vor fi deschiși circulației în circa o saptămână, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Deschiderea vine cu o întârziere pentru că a trebuit realizat o descărcare la capătul de la Suplacu de Barcău, unde nu exista nod rutier în proiect, deși lotul era aproape gata încă din iulie și ar fi putut fi dat în trafic mai devreme. Cu această inaugurare România depășește borna de 1.000 kilometri de drum de mare viteză, autostradă sau drum expres.

A3 Nusfalau - Suplacu de Barcau - inainte de finalizareFoto: Captura YouTube

Turcii de la Nurol lucrează zilele acestea la ultimele detalii pentru finalizarea celor 13,55 kilometri din lotul Nușfalău-Suplacu de Barcău de pe A3 Autostrada Transilvania, în special la descărcarea de trafic de la Suplacu, un element care nu exista în proiectul inițial și care a fost aprobată cu foarte mare întârziere.

  • „Până la finalul anului viitor, minim 250 de km de autostradă (vor fi daţi în circulaţie - n.r.). Cred că săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km, fiindcă se dă în circulaţie lotul de la Nuşfalău la Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei, şi atingem acea bornă de 1.000 de km", a declarat Grindeanu, potrivit Agerpres.

Grindeanu a fost în vizită alături de premierul Marcel Ciolacu pe șantierele autostrăzii A7 de la Ploiești la Bacău, acolo unde toate lucrările sunt în urmă și se desfășoară cu dificultăți.

România și borna simbolică de 1.000 de kilometri de autostradă

În prezent, România are în exploatare aproape 955 km de autostradă și alți aproape 40 km de drum expres veritabil. Astfel, cu lotul aproape gata de pe Autostrada Transilvania țara noastră va depăși o bornă simbolică.

Contractul de 80 de milioane de euro cu turcii de la Nurol a fost semnat în septembrie 2020, iar ordinul de începere a fost semnat în februarie 2021 cu termene de 6 luni proiectare și 18 luni execuție. Astfel, termenul oficial de finalizare a fost februarie 2023, dar e clar că lucrările au întârziat, iar CNAIR nu a anunțat oficial dacă au acordat sau nu extensii de timp constructorului.

A3 Nușfalău - Suplacu de Barcău

Lungime: 13,55 km

Constructor: NUROL INSAAT VE TICARET S.A

Valoare: 384.14 MIL. LEI FARA TVA

Contract semnat: Septembrie 2020

Lucrări începute: august 2021

Termen de finalizare: T3 2023

Stadiu fizic (septembrie 2023): 97%

Pe acest lot turcii de la Nurol realizează un nod rutier la Nușfalău, 7 pasaje, 5 poduri și o parcare de scurtă durată. Pentru deschiderea traficului a fost nevoie, însă, de amenajarea unei descărcări provizorii la capătul dinspre Suplacul de Barcău (la Porț).