Tronsonul din autostrada Transilvania unde lucrează românii de la UMB riscă să rateze termenul final pentru finanțarea din PNRR, deși constructorul are un progres bun, iar în 2021 tronsonul „avea șanse maxime să fie prima autostradă finanțată prin PNRR inaugurată”, susține Asociația Pro Infrastructură.

Lucrări pe Autostrada Transilvania, de la Nădășelu la ZimborFoto: Captura video

Progresul constructorului e bun, dar zonele-problemă s-au lovit de birocrația românească

„Oglindă oglinjoară, care-i cea mai frumoasă autostradă-muzeu din țară? Noi credem că Autostrada A3 între Nădășelu și Poarta Sălajului”, scrie Asociația Pro Infrastructura care a filmat din dronă întreg tronsonul.

„Muncitorii erau în vacanță, cei de la UMB luând probabil decizia de a face punte între mai multe sărbători religioase, cum au mai făcut și cu alte ocazii. Merită, pe acest șantier progresul fiind bun”, spune asociația.

Cei de la Pro Infrastructura subliniază, însă, că situația lotului Nădășelu-Zimbor (30,06 km) se complică foarte tare întrucât pe două zone - la Nădășelu (minutul 01:07) și Topa Mică (minutul 07:45) - „soluțiile din studiul de fezabilitate și proiectul tehnic nu țin în realitate și se impun modificări”, dar „după vreo 18 luni de tergiversări, CNAIR a decis să scoată separat la licitație lucrările de pe traseele noi”.

  • „Dar surpriză. Prețul estimat foarte atractiv a făcut cu ochiul altor competitori, așa cum anticipam. Se pare că turcii de la Ictas vor contractul și au făcut contestație la CNSC în care invocă ilegalitatea documentației: o linie groasă de cariocă trasată pe hartă, fără studiu geotehnic, fără detaliile necesare fundamentării unei oferte. Și, din ce ne dăm seama, cam au dreptate. CNSC probabil va decide până la sfârșitul anului”, spune Pro Infrastructura.

Risc semnificativ să fie ratat termenul pentru finanțarea PNRR

  • „Cert este că riscul de a depăși termenul PNRR actual, final 2026, este semnificativ. Și mai frustrant este că în 2021 tronsonul avea șanse maxime să fie prima autostradă finanțată prin PNRR inaugurată. Și noi visam, în 2021, să o vedem gata în 2023. Dar a venit alunecarea de la Nădășelu în septembrie 2021, apoi 18 luni de scărpinat în cap cu CNAIR și UMB, plus problemele de la Topa Mică”, notează Asociația.

Dacă între timp UMB își continuă progresul bun pe acest tronson de autostradă, dar în paralel CNAIR nu reușește să contracteze în timp util lucrările pe cele două zone problemă, „sunt șanse să primim cea mai frumoasă autostradă-muzeu din țară: gata în primăvara lui 2025, dar fără bucățile de la Nădășelu și Topa Mică”, susține API.

Semne de întrebare și despre lotul adiacent: lipsește un nod rutier, iar lucrările la un deal par riscante

  • „Iar între Zimbor și Poarta Sălajului (12,24 km) vorbim tot de muzeu! Termenul actual, iunie 2025, este fezabil dacă dealul Zimbor stă locului însă la Poarta Sălajului nu avem proiectat un nod. CNAIR trebuie să se învrednicească să facă o descărcare temporară, ori să-i dea zor cu pregătirea nodului definitiv de la Românași”, mai notează asociația.
  • „Ne sare în ochi și decizia dubioasă a celor de la UMB care nu construiesc niciun fel de apărări sau consolidări pe dealul Zimbor: nu șanțuri, nu berme, nu drenuri, nu geotextile, nu sprijiniri de niciun fel. Pe restul debleelor din șantier aceste lucrări sunt la ordinea zilei. Deocamdată versantul colaborează... dar până când?!”, scrie Pro Infrastructura.

Imagini impresionante pe Autostrada Transilvania și constructorul UMB care lucrează să „mute” un deal

Pe 30 de km de la Nădășelu la Zimbor se lucrează de zor încă din primele zile din 2021, dar în ciuda mobilizării constructorului lucrurile s-au complicat - pe anumite porțiuni au început să aibă loc alunecări masive de teren, iar lucrările au fost sistate pentru a se găsi noi soluții tehnice și pentru a se schimba inclusiv traseul autostrăzii pe alocuri. Zonele cu probleme apar în clipul video de mai sus la minutul 01:07 (Nădășelu) și minutul 07:45 (zona Topa Mică).

Pe tronsonul de la Zimbor la Poarta Sălajului (circa 12 km), UMB a început lucrările efective în vara lui 2022, iar în prezent stadiul fizic al proiectului a depășit 38%.

Inițial, contractul semnat în iulie 2020 presupunea 12 luni pentru proiectare și alte 24 de luni pentru execuție - cu alte cuvinte ar fi trebuit să fie gata chiar din acest an, din 2023. Cu toate acestea, proiectarea a început cu aproape un an mai târziu din cauze birocratice, iar alte tergiversări din partea statului au făcut practic ca proiectul să fie în întârziere față de datele anunțate inițial.

Astfel, termenul actual pentru finalizarea proiectului este finalul anului 2025.

Lucrările executate sunt impresionante, dincolo de numeroasele poduri și viaducte, UMB lucrează intens la amenajarea dealului Zimbor acolo unde trebuie realizat un debleu major (gaură/săpătură) pe unde să treacă autostrada.

Pentru a susține această mega-săpătură în deal, UMB trebuie să realizeze mai multe ziduri de susținere și 15 berme (platforme/trepte mai late amenajate pe taluzuri pentru a le mări stabilitatea).

A3 Nădășelu - Zimbor:

Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU - MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR

Lungime: 30.06 km

Antreprenor: Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Electromontaj

Valoare: 1.5 mld lei (fără TVA) - preț actualizat

Contract semnat: 22 septembrie 2020

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Stadiu fizic (octombrie 2023): 70%

Data finalizării: Q3 2025

A3 Zimbor - Poarta Sălajului:

Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR - POARTA SALAJULUI

Lungime: 12,24 km

Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade

Valoare: 836 mil lei (fără TVA) - preț actualizat

Contract semnat: 1 iulie 2020

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Stadiu fizic (august 2023): 38%

Data finalizării: Q4 2025