România are acum oficial doar circa 40 de kilometri de drum expres veritabili, asta după ce anul trecut s-a deschis traficul pe bucata din DEx12 care ocolește Balșul și Slatina. Acum, până la final de 2023, constructorul român UMB ar urma să deschidă circulația pe încă aproape 32 de kilometri din DEx12, de Slatina la Colonești, aproape de granița dintre județele Olt și Argeș.

Drumul Expres Craiova - Pitesti, Tronsonul 3, inainte de inaugurareFoto: Captura YouTube

Despre deschiderea Tronsonului 3 din Drumul expres Craiova - Pitești au vorbit ministrul Transporturilor și șeful de la Drumuri după ce au verificat joi șantierele.

  • „Până în Crăciun dăm în circulație Lotul 3. Asta înseamnă peste 30 de kilometri din drumul expres. E o mobilizare bună și sunt deja spre jumătate ca stadiu fizic pe lotul 4 (n.r. lotul adiacent), cel care ducă până la Autostrada 1 la Pitești”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
  • „Pe tronsonul 3, stadiul lucrărilor a ajuns la aproape 90% și se lucrează intens pentru a pune în trafic la finalul acestui an toți cei 31,75 km dintre Valea Mare și Colonești”, a scris și Cristian Pistol, șeful CNAIR.

Cei doi au mai spus că Lotul 1 (aproape de Craiova) și Lotul 4 ar trebui să fie gata în 2024.

Tronsonul 3, care măsoară circa 31,7 km, ar putea fi deschis circulației aproape integral doar dacă va fi amenajată o descărcare provizorie la Colonești, acolo unde drumul expres va trece pe sub DN65. Momentan, din cele mai recente imagini din dronă cu șantierul în cauză lucrările la descărcarea necesară pentru deschiderea traficului sunt încă într-o fază incipientă.

Drumul Expres Craiova - Pitești, Tronsonul 3 - Slatina (Valea Mare) - Colonești

Lungime: 31,75 km

Descriere: 2x(2x3,5) m / Acostamente 2x1,5 m / Banda mediana 3,00 m

Constructor: SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade

Valoare: 670 mil lei (estimată la licitație: 999 mil lei)

Stadiu (noiembrie 2023): 90%

Finalizare probabilă: decembrie 2023

DEx 12 Craiova - Pitești - 121 de kilometri, cu patru tronsoane decalate între ele

În total, Drumul Expres DEx12 Craiova - Pitești va avea 121 de kilometri lungime, împărțit în patru tronsoane. În prezent, doar pe o treime se poate circula, restul fiind în diferite stadii de realizare.

În vara lui 2022 au fost dat̗i în trafic primii 40 km de drum expres în România aferent̗i Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pites̗ti.

Tronsonul a fost construit de o asociere condusă de constructorul român UMB, același care acum lucrează și pe Tronsonul 3, dar și pe Tronsonul 4 până la intersecția cu A1 în apropiere de Pitești (lotul 4 are termen de finalizare 2024).

Pe Tronsonul 1 (17,7 km) contractul de 358 mil lei cu italienii de la Tirrena Scavi a fost reziliat în decembrie 2022 la stadiul de circa 59% din cauza slabei mobilizări în șantier.

Pentru acest tronson CNAIR a contractat finalizarea tronsonului pe 440 de milioane de lei cu Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S (lider) - STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL - VISIO CONSTRUCTION WORKS SRL. Asocierea și-a asumat că va finaliza lucrările în 18 luni.

Abia acum au început să demareze lucrările, dar și ministrul și șefii de la drumuri speră pentru o finalizare în timp record dacă anunță că în 2024 să fie dat în trafic.