Anul 2024 ar trebui să însemne îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru Capitală: scoaterea traficului greu și de tranzit pe autostradă, de la A1 dinspre Pitești la A2 spre Constanța. Autostrada de Centură A0 Sud a Capitalei ar trebui terminată complet în acest an - o bucată de 10 km între DN6 și DN5 a fost deja dată în trafic, iar în timp ce restul până la A2 ar urma să fie gata de deschidere în primăvară-vară, presiunea maximă va fi pe tronsonul 3, de la Dn6 la A1, acolo unde grecii de la Aktor sunt în mare întârziere, au ratat deja deschiderea în 2023 și riscă să nu finalizeze tronsonul nici măcar în acest an.

Autostrada A0 la intersectia cu A1Foto: Captura YouTube / Infrastructura Romania

2024, anul în care în sfârșit A1 va fi legată de A2 pe autostradă?

Pe partea de sud, Autostrada de Centură a Capitalei A0 măsoară circa 52 de kilometri și ar trebui să lege Autostrada A1 la vest de Autostrada A2 la est, oferind o alternativă pentru traficul greu și cel de tranzit de a ocoli Bucureștiul pe o șosea de mare viteză de al est la vest.

Cei 52 de kilometri sunt împărțiți pe trei loturi, toate trei în execuție, dar deja prima bucată de 10 km între DN5 și DN6 a fost deschis chiar la final de an.

Restul de A0 Sud până în DN4 ar urma să fie gata în primăvară (sau poate chiar mai repede), iar continuarea până la A2 ar trebui finalizată de turcii de la Alsim Alarko - constructorul celor două loturi - până în vară.

Dar deschiderea prognozată pentru A0 Sud între DN6 și A2 înseamnă doar o parte din ecuație. Fără continuarea de la DN6 la A1 întreaga A0 Sud nu își va putea îndeplini obiectivul principal - o variantă de ocolire de la A1 la A2.

Pe sectorul 3 (DN6 - A1) lucrează grecii de la Aktor (preluați între timp de Intrakat) încă din 2021 și ar fi trebuit să termine în 2023 conform promisiunilor oficiale.

Lucrările, însă, au întârziat nepermis de mult, suficient încât în urmă cu un an ministrul Grindeanu amenința chiar cu rezilierea. Finalizarea nu a venit însă în 2023 (s-a și extins termenul până în aprilie 2024), dar, mai grav, există chiar riscul ca nici în anul acesta constructorul să nu poată finaliza și deschide tronsonul de autostradă.

Anul trecut, toți șefii de la drumuri anunțau și promiteau că Tronsonul 3 al grecilor de la Aktor va fi gata în 2024, dar pe final de an s-a mai schimbat tonul oficial: mobilizarea nu e chiar bună, constructorul trebuie să-și mărească ritmul dacă vrea să finalizeze obiectivul în acest an...

"Acesta trebuie să fie obiectivul major în infrastructura rutieră în 2024. Orice alt rezultat este un dezastru!"

Asociația Pro Infrastructura, care urmărește îndeaproape evoluția șantierelor de infrastructura din țară, amintește că după amenințările cu rezilierea grecii au reintrat în ritm o perioadă, dar apoi iar au "obosit" spre finalul anului.

  • "S-a ajuns la aproximativ 60% stadiu fizic în teren. Nicio grindă pe șantier, cu excepția pieselor de tablier metalic din nodul cu A1 care zac acolo de luni bune. Ceva balast stabilizat sau asfalt? Un biet petic de test", susține asociația.

Pro Infrastructura recunoaște că pentru anul 2024 presiunea trebuie să fie maximă atât pe constructor, cât și pe CNAIR pentru finalizarea acestui tronson extrem de important.

  • "Trebuie să ne mutăm cu toții cu cortul pe șantierul lor ca să fim siguri că vor executa, cu chiu cu vai, restul de ~35% din lucrările rămase în următoarele 12 luni. Acesta trebuie să fie obiectivul major în infrastructura rutieră în 2024: legarea A1 de A2 cu A0 prin sudul Capitalei, fără restricții. Orice alt rezultat este un dezastru!", se arată în poziția API.

A0 Sud - Lotul 3

Lungime: 18 km (DN6-A1), 1 nod rutier cu A1

Cost: 853 mil lei (fără TVA)

Constructor: Asocierea Aktor - Euroconstruct Trading

Execuție începută în: noiembrie 2021 (Proiectare avizată abia în octombrie 2021)

Stadiu (decembrie 2023): cca 60%

Contract semnat pe 14 aprilie 2019 / Licitația începută în iulie 2017.

Termen de finalizare: Q2 2024 (realist: Q4 2024)

HARTĂ INTERACTIVĂ - Autostrada A0 - Centura Capitalei

  • Legendă: VERDE - deschis circulației în 2023 / ROȘU - în lucru / NEGRU - deschis circulației anterior
  • ZOOM și CLICK pe tronsoane pentru informații suplimentare despre lot.

>

---

VEZI ȘI: