Un nou tronson din Autostrada Transilvania A3 va intra la proiectare și execuție după ce CNAIR a semnat vineri contractul cu asocierea de firme românești Precon - Citadina 98 SA, a anunțat directorul companiei de drumuri. Semnarea contractului vine la aproape 9 luni de la momentul când constructorul fusese anunțat câștigător la licitație.

Autostrada Transilvania in lucruFoto: Hotnews

Este vorba de tronsonul A3 Chribiș - Biharia, în lungime de 28,55 km și care în trecut a mai fost o dată contractat cu Trameco (fosta Selina), contract reziliat în 2022.

  • Noul constructor - asocierea PRECON TRANSILVANIA S.R.L. - CITADINA 98 SA - are la dispoziție 6 luni pentru perioada de proiectare, 18 luni pentru execuție și 785,215 milioane de lei (fără TVA) pentru finalizarea lucrărilor, a anunțat vineri Cristian Pistol, șeful CNAIR.

Pe traseul A3 Chiribiș - Biharia vor fi construite inclusiv 7 poduri și 11 pasaje.

Semnarea contractului de azi a avut loc la aproape 9 luni de momentul când CNAIR anunța asocierea Precon - Citadina 98 drept câștigătoare la licitație.

„Semnarea a fost posibilă doar după soluționarea contestațiilor de către CNSC”, spune Cristian Pistol.

Autostrada Transilvania, tronsoanele de la graniță până la Suplacu de Barcău și Nușfalău

Tronsonul alăturat, Chirbiș - Suplacu de Barcău (26,35 km) a fost contractat în noiembrie 2023 cu Construcții Erbașu SA pentru circa 884 milioane de lei. Tronsonul respectiv este unul pe care fostul constructor american Bechtel reușise să aducă șantierul la un stadiu fizic de aproape 50% înainte de rezilierea contractului pe autostrada A3.

Tronsonul următor, cei 13,5 km de la Nușfalău la Suplacu de Barcău, a fost finalizat de o firmă din Turcia și a fost deschis circulației la final de septembrie 2023.

Bucata de circa 5 km de la Biharia până la graniță a fost finalizată și deschisă traficului în 2020.