Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada Transilvania: Încă 13 km lângă Târgu Mureș au fost deschiși după patru ani de la semnarea contractelor / Un proiect sabotat de birocrație și de incapacitatea autorităților să rezolve problemele la timp
Compania de Drumuri a deschis miercuri de la ora 15:00 circulația pe 13,7 km din autostrada Translvania, A3 în apropiere de Târgu Mureș, la aproape patru ani de când au fost semnate contractele în valoare de 66 mil. euro. Deși cele două loturi ar fi trebuit să fi fost gata în 12, respectiv 16 luni, proiectele au fost măcinate de probleme și tergiversări birocratice - un exemplu de cum NU se gestionează o lucrare de infrastructură de către autorități. Până când restul autostrăzii va fi gata, însă, cele două tronsoane se vor descărca direct într-un sens giratoriu și o barieră de tren. Restul de 34 km spre Câmpia Turzii nu sunt gata nici acum, iar o bucată esențială de 9 km care să facă legătura cu municipiul Târgu-Mureș nici măcar nu are un contract semnat.
UPDATE - 12 decembrie, ora 15:00 - Compania de Drumuri a anunțat că a finalizat recepția lucrărilor și că traficul rutier este deschis în mod oficial pe cei 13,7 km între Iernut și Ungheni (Aeroport Tg. Mureș).
Compania de Drumuri a efectuat marți recepția pe circa 10,1 km de autostradă dintre nod Ungheni (Aeroport Târgu Mureș) și Ogra, parte din A3 - autostrada Transilvania și urmează să recepționeze miercuri și lotul adiacent de 3,6 km de la Ogra la Iernut. Astfel, miercuri ar putea fi deschisă circulația pe cei 13,7 km, deși spre Iernut traficul se va termina într-un sens giratoriu improvizat pe aliniamentul autostrăzii, iar șoferii vor ajunge pe DN14A la doar câteva sute de metri de trecerea de cale ferată unde constant se pune bariera.
De ce se face descărcarea traficului printr-un giratoriu improvizat? Pentru că loturile în construcție au fost decalate, iar lotul de la Iernut spre Chețani a fost contractat cu mai bine de un an întârziere, în aprilie 2016.
E doar unul dintre exemplele de derulare defectuoasă a întregului proiect...
Foto: Sensul giratoriu improvizat pe aliniamentul autostrăzii la Iernut (3 decembrie) - Sursa: Alexandru Duma / Asociația Pro Infrastructura
---
A3 Câmpia Turzii - Târgu Mureș - exemplu despre cum NU se gestionează eficient un proiect de infrastructură
Cei 56 de km, parte din fostul proiect cu Bechtel, au fost scoși la licitație pe repede înainte în 2014, cu intenția de a mai salva din fondurile europene pe care România nu a fost în stare să le cheltuie în exercițiul financiar trecut (POS-T). Lucrurile n-au stat chiar cum au sperat autoritățile care s-au mișcat greoi și, dintr-un proiect „salvator de fonduri”, a ajuns să înghită grosul bugetul din noul exercițiu financiar european, circa 240 de milioane de euro.
În total sunt cinci loturi, iar patru din ele au fost contractate în februarie 2015. Al cincilea, după contestații, a fost contractat în aprilie 2016. Chiar și-așa, timp de aproape un an constructorii nu au putut demara lucrările pentru că schimbarea exercițiilor financiare europene a blocat acordarea și decontarea avansurilor.
Mai rău, pentru că în tot acest timp autoritățile nu au reușit să se ocupe de cele necesare, precum revizuirea acordului de mediu, exproprieri sau, mai grav, modificarea unui simplu paragraf într-o Hotărâre de Guvern esențială pentru proiect, constructorul unuia dintre loturi a denunțat unilateral contractul pentru că trecuseră deja 12 luni.
Deși a durat aproape un an până la rezolvarea situației financiare a proiectului, după cum spuneam, autoritățile nu au fost în stare să se ocupe de restul problemelor.
Abia pe 8 mai 2016 au venit primele ordine de începere a lucrărilor, însă în octombrie 2016 mare parte din autostradă tot nu deținea acord de mediu și autorizație de construire. De altfel, incapacitatea autorităților de a revizui Acordul de Mediu în timp util a tras cel mai mult în urmă tot proiectul.
Nemaipomenit (Miercuri, 12 decembrie 2018, 8:43) 2304 [utilizator]
Urcarea si coborarea de pe ciotul zis autostrada vor dura ceva mai mult timp decat daca ai merge pe drumul clasic. Pentru 10 km de autostrada marea firma Strabag a liucrat cu circa 300 de oameni la birouri (atentie - la birouri, nu muncitori) dispusi in doua grupe de containere pe 3 etaje (treisute de oameni pentru ZECE kilometri). La mai mare!
asa (Miercuri, 12 decembrie 2018, 10:28) Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui 2304
O firma cand semneaza sa execute o lucrare isi da singura aprobari? Firma inainte de a depune contractul depune un proiect cu niste cheltuieli si acolo spune exacrt cat personal va lucra /costuri /durata etc.
Numele sefilor autoritatilor (Miercuri, 12 decembrie 2018, 10:35) Mihai2580 [utilizator]
Salut Hotnews, ar fi foarte util daca fraza "De altfel, incapacitatea autorităților de a revizui Acordul de Mediu în timp util a tras cel mai mult în urmă tot proiectul. " ar fi completata cu numele autoritatilor incapabile si mai ales numele directorilor/sefilor responsabili.
E timpul sa fie trasi la raspundere pe persoana proprie. Pentru ca incapacitatea autoritatilor ramane prima si mai grava cauza a infrastructurii precare din Romania si pana nu vor fi responsabili cu adevarat pentru erori, nu se vor schimba pe viitor.
o idee (Miercuri, 12 decembrie 2018, 18:07) izitoc [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008
Nu se spune cine, pentru ca sa nu le faca HN un bine gratuit. Adica, acesti functionari or sa devina nu numai vizibili, ba chiar faimosi in departamentele si echipele lor, si or sa fie primii care sa ceara sa fie promovati pe baza numarului de aparitii/mentionari in presa si a stresului provocat de efortul de a face fata efectelor adverse ale mediatizarii la care sunt supusi.
Când autostrăzile țin loc de șosele de centură ... (Miercuri, 12 decembrie 2018, 23:50) Harald [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi
Probabil vor mai trece 20 de ani până când volumul de trafic va fi demn de o autostradă, însă românii nu vor șosele de centură pe nicăieri, ei vor autostrăzi de nicăieri spre nicăieri.
Într-o țară de oameni normali, drumurile naționale ar trebui să fie prin afara localității, iar autostrăzile ar trebui construite abia când volumul de trafic le justifică. În România tuturor posibilităților, se ascund cifrele de trafic.
Si ce daca?! (Joi, 13 decembrie 2018, 10:56) Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi
Docila nu a promis ca se vor inaugural o suta de Km de autostrada UTILA!
Se tine de cuvant, se vor inaugural cu fast segmente ce totalizeza peste 100 km, dar care sunt nefunctionale, "pleaca de nicaieri si duce catre nicaieri" ...
Constructii intarziate de... (Miercuri, 12 decembrie 2018, 14:14) luciannn [utilizator]
Romanii vroiau sa construiasca o autostrada si organizeaza o licitatie pentru un segment. La licitatie a participat si sucursala locala a unei firme vest europene cu mii de km de autostrazi construiti, cu foarte multe fonduri, dar si costuri pe masura. Dupa criteriile noastre din Romania, de fonduri, si pret, este desemnat castigatorul: o firma locala. Cand sa se inceapa lucrarile, se prezinta in instanta reprezentantul mega firmei vest europene cu o hartie in mana. Contesta in instanta rezultatul licitatiei. Zecile de miliarde de euro venituri din celelalte tari nu erau suficiente. Ar fi vrut si cele cateva zeci de milioane care ar fi tinut in viata o firma romaneasca, sau care ar fi ajutat-o sa se dezvolte. Rezultatul? Luni si ani de intarziere a constructiilor. Apoi acelasi reprezentant merge la o companie de advertising sa cumpere o campanie mass media in care ziaristii, si bloggerii doritori de niste fonduri in plus, sa titreze si sa dea vina pe statul roman pentru intarzieri, niciodata pe mega firma vest europeana, prietenul nostru de altfel...
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
E timpul sa fie trasi la raspundere pe persoana proprie. Pentru ca incapacitatea autoritatilor ramane prima si mai grava cauza a infrastructurii precare din Romania si pana nu vor fi responsabili cu adevarat pentru erori, nu se vor schimba pe viitor.
De ce lipsesc informatiile cele mai importante?
Avem dreptul sa stim exact cine sunt PERSOANELE care ne tin fara autostrazi.
Adica, acesti functionari or sa devina nu numai vizibili, ba chiar faimosi in departamentele si echipele lor, si or sa fie primii care sa ceara sa fie promovati pe baza numarului de aparitii/mentionari in presa si a stresului provocat de efortul de a face fata efectelor adverse ale mediatizarii la care sunt supusi.
Într-o țară de oameni normali, drumurile naționale ar trebui să fie prin afara localității, iar autostrăzile ar trebui construite abia când volumul de trafic le justifică. În România tuturor posibilităților, se ascund cifrele de trafic.
Se tine de cuvant, se vor inaugural cu fast segmente ce totalizeza peste 100 km, dar care sunt nefunctionale, "pleaca de nicaieri si duce catre nicaieri" ...