Autoritățile vorbesc de la începutul anului că vor deschide în 2019 undeva între 120 și 180 de km de autostradă, dar în realitate doar 43 de km de pe Lugoj - Deva au șanse reale de a fi date în circulație. Noi imagini surprinse pe șantier surprind mobilizarea constructorilor la început de primăvară, iar pe lotul 4 în zona dealului Șoimuș cadrele sunt spectaculoase.

A1 Lugoj - Deva, Lot 3 - zona HoldeaFoto: Captura de ecran

Constructorii au început sezonul de lucrări în forță pe lotul 3 (21,2 km) și lotul 4 (22,2 km) de pe autostrada A1 Lugoj - Deva, după cum o ilustrează imagini recente publicate de Compania de Drumuri, dar și o filmare din dronă realizată de ziarul local Unirea.

Zonele pe care constructorii se concentrează sunt în special la capete: la viitorul nod de la Holdea de pe Lotul 3 și la dealul Șoimuș de pe Lotul 4.

Dealul în cauză este porțiunea care a dat de furcă antreprenorului după ce în toamna anului trecut o parte a început s-o ia la vale și a dus la lucrări suplimentare.

Cele două loturi sunt, practic, singurele care au șanse să fie deschise circulației rutiere în acest an, după cum nota Asociația Pro Infrastructura în repetate rânduri la început de an. Lotul 3 ar putea fi deschis circulației din vară, în timp ce Lotul 4 ar putea fi inaugurat în toamnă.

Cu cele două loturi deschise, șoferii vor putea practic circula de la Sibiu până la granița cu Ungaria de la Nădlac pe autostradă, mai puțin pe o porțiune de circa 13 km între Holdea și Margina.

Acolo va trebui realizat o secțiune de autostradă ce va conține o serie de tuneluri care să treacă prin dealuri, însă deși se știe de această situație de aproape șase ani, autoritățile de la drumuri nu au reușit să încheie un contract pentru proiect și execuție nici până în ziua de azi...

Lucrări în toi în zona nodului rutier de la Holdea

Lot 3 - 21,14 Km - intre Ilia si Holdea

Constructor: JV Teloxim Con SRL / Comsa SA / Aldesa Construcciones SA / Arcadis Eurometudes SA

Valoare contract: 579.92 milioane lei

Contract semnat pe: 1 august 2013

Stadiu (februarie 2019): 92,5%

---

Lucrări la dealul Șoimuș pe Lotul 4

Imaginile surprinse de ziarul local Unirea arată mobilizarea constructorului pentru stabilizarea dealului de la Șoimuș.

Aici, în toamna lui 2018, a avut loc o alunecare de teren - o porțiune de teren s-a surpat exact în zona zidului de sprijin de lângă viitorul corp al autostrăzii.

Și Compania de Drumuri a publicat propriul video cu lucrările la dealul Șoimuș:

Lot 4 - 22,14 Km - între Șoimuș și Ilia

Constructor: JV SPEDITION UMB SRL / TEHNOSTRADE SRL

Valoare contract: 419.4 milioane lei

Contract semnat: 1 august 2013

Stadiu (februarie 2019): 95%

---

Alunecarea de teren de la Șoimuș

„Din informațiile vehiculate până acum, zona alunecării de teren este una de falie geologică, având alte caracteristici decât restul dealului. Primele semne au apărut încă de la finalul lui 2017, însă constructorul (UMB) a continuat implementarea soluției tehnice decise de experții săi și apoi aprobată de CNAIR”, transmitea Asociația Pro Infrastructură (API) anul trecut.

„Acesta este un nou exemplu de pregătire defectuoasă a proiectului la nivel de studiu de fezabilitate. În porțiunea în cauză nu a fost executat nici măcar un foraj geotehnic de către proiectant (DIWI Consult). Rezultatul? În etapa de execuție apar probleme și întârzieri, plus costuri suplimentare!”, atragea atenția ONG-ul.

Imagini din noiembrie 2018:

Citește și: