Rămași mult în urmă pe un contract semnat încă din 2014, cu un stadiu fizic de circa 67% în luna mai, grecii de la Aktor anunță că s-au mobilizat substanțial cu utilaje și forță de muncă pentru a termina cei 24 de kilometri de autostradă dintre Alba Iulia și Aiud. Oficial, termenul de finalizare asumat de constructor este 30 noiembrie, însă autoritățile dădeau cam 60% șanse să fie deschis traficul la final de an, însă după recente vizite în șantier lucrurile par a să se fi deblocat.

Aktor pe autostrada A10Foto: Captura YouTube

„AKTOR a accelerat semnificativ lucrările, proiectul marcând progrese considerabile”, transmite compania greacă într-un comunicat remis presei în care prezintă și un video montaj cu lucrările în curs și mobilizarea din șantier.

„Construcția tronsonului de 24,25 km care se extinde de la Pârâul Iovului la Aiud de către întreprinderea comună AKTOR-EURO CONSTRUCT, are angajați acum peste 600 de persoane, AKTOR intenționând să crească numărul de personal la peste 750 pentru finalizarea proiectului. De asemenea, compania a mărit numărul de utilaje de construcții specializate utilizate în proiect: 139 de camioane, 26 compactoare, 31 de excavatoare, 8 buldozere, 5 finisoare (mașini de asfalt și mașini de pavaj), 7 gredere, 9 camioane de beton precum și alte utilaje specializate cum ar fi buldoexcavatoare, cisterne de apă, macarale, încărcătoare frontale, generatoare mari și mici, mașini de forat, au fost dislocate de-a lungul șantierului”, transmite Aktor.

Compania mai amintește că folosește din plin cele două stații de asfalt, două de balast stabilizat și o stație de beton și amintește că pe fondul pandemiei de COVID-19 toate lucrările se desfășoară în conformitate cu măsuri stricte de sănătate și siguranță.

Lot 2 - 24,3 km - Alba Iulia Nord (Pârâul Iovului ) - Aiud (KM 17+000 – KM 41+250)

Constructor: Aktor

Contract: semnat în 2014

Finalizare: 30 noiembrie 2020 (asumat de constructor) / Q2 2021 (realist)

Stadiu fizic / stadiu financiar (mai 2020): 67,10% / 52,12%

---

În urmă cu două săptămâni, șefa de la Drumuri Mariana Ioniță - care recunoștea într-un interviu HotNews.ro că dă cam 60% șanse de deschidere a autostrăzii anul acesta - a fost în vizită pe șantierul de pe Lotul 2.

„Lucrurile încep să meargă în sfârșit bine, sunt pe făgașul normal, în așa fel încât să recuperăm din pierderile de timp acumulate”, a spus pe șantier șefa de la CNAIR.

„E prima zi de asfalt astăzi pe lotul 2 și îmi place cum arată. Echipa care lucrează este o echipa de profesioniști, de-abia ieșiți din carantină. Au venit din Grecia. De acum suntem la mâna constructorului, noi facem tot ce putem, să-i ajutăm cu finanțarea și cu simplificarea procedurilor noastre, de reducere a termenelor de aprobare”, a mai declarat în șantier directorul de la CNAIR.

Vezi și: