Constructorul român UMB va da în trafic la finalul lunii noiembrie primii kilometri din autostrada de centură a Capitalei A0. Este vorba de aproape 10 km din cei 19km al tronsonului 2 de pe partea de Nord, între DN1 și Autostrada A3.

Autostrada A0 - Centura CapitaleiFoto: Captura YouTube / Construim Romania

Constructorul român UMB va da în trafic la finalul lunii noiembrie circa 9,5 km din cei 19 km de pe A0 Nord Lotul 2, mai exact porțiunea dintre DN1 și A3. Restul kilometrilor de pe acest lot sunt de-o parte și alta a nodurilor rutiere și nu au o descărcare de trafic care să permită folosirea lor.

UMB a început efectiv lucrările la acest tronson în vara lui 2022 și avea ca termen de finalizare vara 2024, astfel că deschiderea parțială acum și finalizarea tuturor lucrărilor în următoarele luni va însemna practic un contract terminat înainte de termen, un lucru devenit aproape deja o „tradiție” pentru companiile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Mai jos o înregistrare video de la Asociația Construim România cu Lotul 2 A0 Nord, de la DN1 la A3, bucata care va fi deschisă traficului în curând (N.r. - Podul peste DN1 și jumătate din acel nod rutier nu va fi folosit de acum, de la deschiderea ce va avea loc curând)

O bună bucată din A0 Lot 2 nu va putea fi folosită: lipsește o descărcare de trafic pe care autoritățile nu s-au grăbit s-o amenajeze

Cea mai mare parte a tronsonului din A0 Nord care nu va fi folosită - aproape 7 kilometri - este de la nordul rutier cu A3 și până spre DN2 la Afumați. Nodul rutier cu DN2 este inclus în contractul adiacent semnat abia în acest an cu o companie din China.

S-a discutat mult despre o posibilă descărcare provizorie pe care s-o amenajeze autoritățile de la drumuri, dar nu s-a mai întâmplat. Nici acolo unde A0 supratraversează DJ100 Ștefănești - Afumați, nici spre DN2.

Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu spune că o descărcare provizorie spre DN2 va fi amenajată anul viitor.

Asociația Construim România a filmat și tronsonul de la A3 la Afumați și se vede că întreaga bucată e aproape gata, locul unde A3 supratraversează DJ100 și finalul abrupt în câmpul de lângă Afumați, aproape de DN2.

A0 Nord - Lot 2 (DN1/Corbeanca - DN2/Afumați)

Lungime: 19 km, 2 noduri rutiere - cu A3 și DN1

Valoare: 832 mil lei

Constructor: Asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - contractat în mai 2021

Ordin de începere dat în 16 august 2021

Termen: 12 luni proiectare + 22 de luni execuție

Stadiu (noiembrie 2023): 90%

Finalizare posibilă: Q3-Q4 2023 (parțial) / Q2 2024 (total)

Autostrada A0 Nord - Doar tronsoanele UMB sunt în execuție acum / Lotul 1 abia a fost contractat, după patru ani de licitație

Pe Lotul 1 Dragomirești (spre A1) la Corbeanca (spre DN1) (lungime: 17,5 km, Valoare: 815 mil lei) CNAIR a reușit să contracteze proiectarea și execuția abia recent cu o asociere condusă de italienii de la Impresa Pizzarotti după mai bine de patru ani de licitație, un record negativ din toate punctele de vedere.

Românii de la UMB lucrează în nordul Bucureștiului pe A0 pe Lotul 2 (Lungime: 19 km, DN1-A3-Afumați, Valoare: 832 mil lei) și au batut noi recorduri în materie de viteză.

Pe Lotul 3 DN2-DN3 (Lungime: 8,6 km, Valoare: 398 mil lei), CNAIR a semnat la început de an contractul de proiectare și execuție cu chinezii de la CCECC.

Tot UMB a început recent lucrul și pe Lotul 4 din A0 Nord (Lungime: 4,47 km, Valoare: 313 mil lei), cel care ajunge de la DN3 (Cernica) la A2, trecând pe un viaduct foarte lung râul Colentina. Acest lot are un termen de execuție de 18 luni, deci finalizarea sa ar putea avea loc la final de 2024 sau început de 2025, însă cum nu există o descărcare în capătul dinspre DN3, deschiderea circulației este complet dependentă de Lotul 3, adiacent.